Daden

geen woorden maar daden

Tijdens gesprekken met stellen die worstelen met onderlinge verschillen in seksuele behoeften en verlangens blijkt eens te meer het ontbreken van fundamentele basisprincipes. Een van die principes is dat mannen moeten ophouden met lieve woordjes, maar daden moeten gaan doen. 

Verschillen

Dat man en vrouw verschillen in seksuele behoeften is normaal. De man ervaart bijvoorbeeld veel directer aan zijn lichaam seksuele opwinding dan de vrouw. De man is psychisch ontvankelijker voor allerlei vormen van erotische prikkels. Bewuste of onbewuste erotische prikkels en de daaruit voortvloeiende lichamelijke opwinding maakt dat de man meer directere, frequentere en doelgerichtere seksuele verlangens heeft. De vrouw is ontvankelijker voor een relationele en/of emotionele benadering. Dat wil zeggen dat alles wat de man aan ondersteuning, hulp en persoonlijke niet-seksuele aandacht geeft bouwstenen zijn voor haar zin in seks. Natuurlijk komt het andersom ook voor. Vrouwen die ontvankelijker zijn voor erotische prikkels dan hun man en mannen die een meer persoonlijker benadering prefereren van hun vrouw dan alleen erotische prikkels.

Lijstje

Als de man zijn gedrag niet fundamenteel veranderd van woorden naar daden, dan blijft de vrouw verstoken van datgene wat zij nu net nodig heeft om zin in seks te krijgen. Persoonlijke aandacht in praktische vorm. De vrouw moet hierin voorgaan. De vrouw moet leren voor haar zelf op te komen en aan de man laten zien dat genieten niet betekent zo snel mogelijk van A naar B. De man moet leren dat de vrouw meer ontspanning ervaart door ondersteuning, hulp en het samen runnen van het huishouden. Mannen moeten leren en vrouwen mogen accepteren dat de vrouw meer is dan het seksdoel via wie de man legaal binnen het huwelijk aan seksuele bevrediging kan komen. Niet een uur voor het vrijen in haar oor fluisteren dat ze zo mooi en lief is, maar fundamenteel en blijvend met je gedrag laten zien dat je haar belangrijker vindt dan je andere bezigheden. Alleen dan zal haar libido (zin in seks) blijvend stijgen op de libido schaal. Ze staat waarschijnlijk nummer 1 op je prioriteitenlijstje. In de praktijk, afgemeten aan je persoonlijke daden voor haar, staat ze vermoedelijk op nummer 4.

Nummer 4

Ik houd in gesprekken van de confrontatie. Anders dringt het onderwerp niet door. Ik vraag aan hem of hij wil opschrijven op welke plaats zijn vrouw staat op zijn prioriteitenlijstje. Hetzelfde vraag ik aan haar. Op welke plaats sta jij op zijn lijstje? Hij schrijft op dat zijn vrouw voor hem op nummer 1 staat. Zij schrijft op dat zij ervaart dat zij op zijn lijstje op nummer 4 staat. We kunnen nu praten. De kern van haar verwoording is dat hij wel kan zeggen dat zij op nummer 1 staat, maar zij merkt dat niet aan zijn praktische gedrag. Hij laat aan haar te weinig persoonlijke relationele niet-seksuele tijd en aandacht zien.

Schokkend

Hij vindt dit schokkend om te horen van zijn vrouw want in zijn beleving staat zij toch echt op nummer 1. “Maar wat heb ik aan de nummer 1 positie op jouw lijstje als ik zaterdags de kinderen naar voetbal breng en haal, de boodschappen doe, de was wegwerk en stofzuig terwijl jij spelletjes achter je computer zit te spelen? En dan ben je verbaasd als ik ’s avonds geen zin heb in seks omdat jij mij zo lief vindt?”

Door daden

Ik denk aan 1 Johannes 3:18 (BGT): “Vrienden, we moeten anderen laten merken dat we van hen houden. Niet door mooie woorden, maar door daden die Gods waarheid laten zien.” Dit geldt dan natuurlijk ook voor de relatie. Gods waarheid is immers dat liefde behoort uit te stijgen boven alle andere bezigheden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.