De juiste stem

de juiste stem

Ik krijg nogal eens de vraag wat ik onder genadeseks versta. Ik lanceerde dit woord in mijn boek Zintimiteit. Genadeseks is het welwillend toestaan van seks door de vrouw aan haar man terwijl ze er zelf geen plezier aan beleefd. Het grootste voordeel hiervan is dat de man zijn biologische behoefte kan bevredigen en de vrouw een paar dagen kan rekenen op een tevreden man. Een win-win situatie, maar niet heus.

Een vrouw e-mailde mij: “Ik ben zeer geoefend in genadeseks. Liever genadeseks dan in een gesprek mijzelf en mijn man te moeten confronteren met ons onvermogen om samen te genieten van seks.” Genieten van seks. Wat een, voor velen, onhaalbare droom. Al die stemmen uit het verleden die geroepen hebben, nog steeds roepen en ons misvormd hebben zodat we accepteren zoals het is:

Kerkvaders

Augustinus (354-430 na Chr.) – Passie en verlangen tijdens seks zijn zondige gedragingen. “Want hij die zich ongeremd gedraagt in zijn huwelijksbed is als een overspelige.”
Thomas van Aquino (1225-1274 na Chr.) – Als seks in het huwelijk niet plezierig is dan is het acceptabel voor degene die niet in staat is om te voldoen aan onthouding.
Luther (1483-1546 na Chr.) – Seksuele gemeenschap in het huwelijk is nooit zonder zonde, maar God verexcuseert de man en de vrouw omdat het huwelijk Zijn instelling is.

Traditie

“Praat er niet over; blijf onder de dekens met het licht uit.”
“Heb alleen seks in de Missionarispositie.”
Seks is alleen voor mannen.”
“Kom op vrouw, je hoeft het alleen maar te ondergaan.”

Onze grootouders

“Alleen een bepaald soort vrouw geniet van seks.”
“Seks is een mannending. Verdraag het.”
Sssst.”

Film

De vrouw is instant opgewonden en altijd bereid. Ze heeft nooit bemoediging, liefde of voorspel nodig.
Vermoeidheid verdwijnt met één zwoele blik.
Nooit gaat de telefoon of staat er een ziek kind aan bed.

De juiste stem

Is er iets mis met ons christelijke vrouwen en mannen? Nee, er is niets mis met ons, maar er is iets mis met al die stemmen. Gods stem klinkt in het licht, positief en helder, bemoedigend en uitnodigend. De enige juiste stem is deze: INTIMITEIT, EROTIEK EN SEKSUEEL GENOT ZIJN BEDACHT DOOR God.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.