Ik heb lust in je

van saai naar hot

Het woord lust kan positief of negatief geïnterpreteerd worden afhankelijk van de context. Werklust of eetlust zijn over het algemeen positieve woorden. Lust in het kader van seksualiteit heeft meestal een negatieve klank terwijl de omschrijving van het woord lust neutraal kan zijn: “Ergens bijzonder veel zin in hebben.” Ik heb lust in je.

Gerichtheid

Mogelijk dat de negativiteit rondom het woord lust in combinatie met seks gegrond is in Mattheüs 5:28 waar een man in gedachten lust heeft in een vrouw. Er staat in deze tekst niet dat de activiteit ‘bijzonder veel zin hebben in’ verkeerd is maar dat de gerichtheid van deze lust verkeerd is.

Vurig begeren

Het woord dat in het Grieks gebruikt wordt voor ‘bijzonder veel zin hebben in’ is epithumeoo. Dit woord heeft niets met seks te maken maar met de emotie ‘ergens bijzonder veel zin in hebben.’ We zien dat in Lucas 22:15 waar hetzelfde woord epithumeoo gebruikt wordt voor het sterke verlangen van Jezus om de paasmaaltijd te eten met de discipelen. Het wordt dan niet vertaald met lust of lustvol maar met verlangen of vurig begeren.

Wellust

Een andere oorsprong waardoor ‘zin hebben in seks’ negatief gekleurd kan zijn is de lijst van de zeven hoofdzonden. Lust is in de RK kerk een van die zeven hoofdzonden en heet in het Latijn luxuria. Ze beschouw(d)en ‘zin hebben in seks’ als een bijkomende afwijking van onze voortplantingsdrift. Lust is wellust.

Ik heb lust in je

Als de gerichtheid van onze seksuele lust positief is, dus bijvoorbeeld gericht op onze partner, dan is de lust ook positief. Het betekent dan immers ‘ik heb bijzonder veel zin in mijn partner.’ Wat kan daar mis mee zijn? Dat ondanks de positieve gerichtheid van onze seksuele behoeften christenen toch moeite hebben met dit sterke verlangen komt door de totale afwijzing van seksueel genot in ons christelijk collectief geheugen. Als de kerk seksuele lust voortdurend koppelt aan negatieve doelen en dat niet compenseert met een uitleg van lust als positieve krachtige emotie gericht op de partner dan slaan we de lust-plank volkomen mis.

Seks is een mooi geschenk. Een krachtig seksueel verlangen is een prachtige behoefte. Binnen de context van een relatie is een sterk verlangen in combinatie met seks een feest!

Concreet:

  • Het is normaal en positief als een man sterk seksueel verlangt naar zijn vrouw.
  • Het is normaal en positief als een vrouw sterk seksueel verlangt naar haar man.
  • Man en vrouw mogen beiden initiatieven nemen om lust vorm te geven.
  • Er zit geen grens aan de kwantiteit en kwaliteit van het vieren van lust.

Een andere kwestie is om het sterke verlangen van je partner te ontvangen. De challenge ‘Genieten van Intimiteit’ kan hierin van betekenis zijn.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.