Je laten kennen

Je laten kennen

Schaamte is een heel onaangenaam gevoel. Behalve dat sommige mensen die zich schamen een rood hoofd kunnen krijgen heeft de onderliggende emotie met angst te maken. Angst om afgewezen te worden, belachelijk gemaakt te worden of om kritiek te krijgen.

De vier communicatiebegrippen die ik genoemd heb in de blog ‘Je hart delen’ waren: samen iets tot stand brengen, je laten kennen, de veerkracht van je relatie en de cultuur waar je deel van uitmaakt. In deze blog het tweede begrip ‘je laten kennen.’

Schaamte

Of je je schaamt hangt af van je persoonlijkheid en de cultuur waarin je leeft. De een schaamt zich wel voor naakt en de ander minder of niet (denk aan nudisten). In relatie tot schaamte staat het begrip gêne. Gêne gaat als woord terug op gehenna, een Hebreeuws woord voor hel. Je voelt wel aan dat gêne en schaamte geen leuke dingen zijn.

Vaak brengt het praten over persoonlijke intieme- of seksuele dingen gêne of schaamte tot stand. Dat is helemaal niet zo gek want we hebben het nooit geleerd om over deze onderwerpen te praten, laat staan op een persoonlijke manier. In mijn boek Zintimiteit stel ik voor dat een stel wel samen gaat praten over persoonlijke intieme zaken. We mogen toch verwachten dat binnen een (monogame) relatie er een sfeer is van vertrouwen en veiligheid en dat als er een plek is om over persoonlijke intieme zaken te praten dat toch op zijn minst de liefdevolle relatie is?

Zelfvertrouwen

Praten over persoonlijke intieme gedachten, verlangens en wensen vraagt om een kwetsbare houding. Je kwetsbaar opstellen betekent dat je het risico neemt dat je partner het niet met je eens is of het gek vindt dat je bepaalde dingen zegt. Het roept in het begin misschien dan ook een beetje angst op (schaamte, gêne) om over jezelf te praten, maar door een liefdevolle en positieve reactie van de ander wordt de schaamte vanzelf minder en het zelfvertrouwen groter.

Je laten kennen

Je laten kennen (en je leert jezelf daardoor ook beter kennen) is dan misschien een lastig proces in het begin, maar het is wel de enige voorwaarde om samen frisse, uitdagende en creatieve intimiteit te creëren. Stilstand is geen optie. Niet praten is stilstand. Praten is groei, vernieuwing en verdieping.

Je laten kennen door je partner geeft uiteindelijk een diepe vorm van verbondenheid. Als je partner je kent en je blijft accepteren (en daar gaan we van uit) dan beleef je een van de mooiste aspecten van liefde.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach Nederlandwat is jouw sekscultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.