Kwetsbaarheid als kracht

kwetsbaarheid als kracht

De onaantastbare Griekse held Achilles had een zwakke plek. Toen zijn moeder Thetis hem onderdompelde in de mythologische rivier de Lethe hield zij hem vast bij zijn hiel. Door deze onderdompeling was zijn hele lichaam onaantastbaar geworden, behalve dan dat ene plekje bij zijn hiel waar zijn moeder hem tijdens de onderdompeling had vastgehouden. Tijdens de oorlog tegen Troje verloor Achilles zijn sandaal en op dat moment schoot Paris, de zoon van de koning van Troje, een giftige pijl in zijn hiel waardoor Achilles sneuvelde.

Achilleshiel

Seksualiteit is in ons leven een kwetsbare plek, een achilleshiel. Daarom is het veilig verborgen in ons binnenste (sandaal) en zijn we bang dat als we over onze seksualiteit praten (sandaal verliezen) dit onze ‘achilleshiel’ wordt en we worden afgeschoten door afwijzing of kritiek.

De angst om openlijk over onze seksualiteit te praten is begrijpelijk. Als er één ding is dat wij mensen absoluut niet willen dan is dat afgewezen te worden. We willen geaccepteerd worden zoals we zijn en niet afgewezen worden om wie we zijn, hoe we denken of wat we voelen. Daarom leren we gedurende ons hele leven om ons aan te passen aan de ander. Deze aanpassingsstrategieën zijn natuurlijk niet allemaal verkeerd. We hebben ze ook nodig om staande te blijven in bepaalde situaties. Tegen je baas kun je bijvoorbeeld niet zeggen dat jij hem een slechte manager vindt, als je tenminste niet ontslagen wilt worden. Dus pas je je commentaar aan ter wille van je baan.

Kwetsbaarheid als kracht

Dat seksualiteit ervaren wordt als een kwetsbare plek komt omdat het een van de meest weggestopte onderwerpen is in onze cultuur als het gaat om persoonlijke openheid. We willen ons aanpassen aan dat wat volgens ons maatschappelijk- en/of kerkelijk ‘normaal’ is. Aanpassen of zwijgen is veilig, maar daarmee sluit je ook de veelkleurigheid van je intieme mogelijkheden af.  Volgens Brené Brown, een onderzoekster op het gebied van kwetsbaarheid en schaamte, is kwetsbaarheid ook de oorsprong van plezier, creativiteit en liefde. Alleen door kwetsbaar te zijn, zegt Brown, en dus je persoonlijke verhaal te vertellen gaat het intieme leven opbloeien en wordt kwetsbaarheid een kracht.

Pieter en Mieke liepen vast in hun seksuele relatie. Ze hielden van elkaar en daarom zaten ze bij mij voor een gesprek. Ze wilden hun seksuele relatie weer vlot trekken. Mieke had niet zo’n zin meer in seks en Pieter begreep niet waarom. Toen vertelde Mieke een leuke vergelijking. “Stel ik ben een chef-kok en heb het in mijn mars om de heerlijkste gerechten te maken. Van de restauranthouder mag ik alleen maar saucijzenbroodjes maken. Dan gaat toch op den duur alle motivatie om nog te koken verdwijnen?” 

Dat is ook onze visie met onze challenge ‘Genieten van Intimiteit.’ Met elkaar praten over intimiteit in de verwachting dat openheid iets moois teweeg gaat brengen in ons intieme leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.