Normale vragen

normale vragen

Regelmatig vragen mensen tijdens een coaching gesprek of ik hun vraag wel eens eerder heb gehoord. Ja, dat heb ik. Iedereen heeft vragen over intimiteit. Het lijkt mij normaal om dingen te willen weten over een van de belangrijkste aspecten die God aan ons mensen heeft gegeven, namelijk seksualiteit.

Vreugdevolle seks

We hebben nooit de juiste seksuele voorlichting gehad en weinig mensen praten er positief over, dus vind ik het geen wonder dat we (nog) niet begrijpen dat seksualiteit twee kanten heeft. De ene kant is het vermogen om een gezin te stichten. De andere kant is het vermogen om seksualiteit te laten floreren als een vreugdevolle en veelkleurige bron van kracht. Met name dit laatste aspect is altijd in de ban gedaan op grond van verkeerde argumenten.

Gelukkig komen we er steeds meer aan toe om het bespreekbaar te maken. Mede dankzij voorbehoedsmiddelen kunnen intimiteit en seksualiteit een doel op zichzelf zijn. Omdat vreugdevolle seksualiteit als doel altijd in de ban is gedaan en daardoor redelijk nieuw is voor ons allemaal, zijn er vanzelfsprekend vragen over.

Normale vragen

Die vragen kan ik onderverdelen in vijf categorieën:

  1. Lichaam: Werkt mijn lichaam wel zoals het hoort op seksuele signalen? Doe ik de seks wel goed? Wat behoor ik precies te voelen? Zie ik er wel aantrekkelijk uit?
  2. Gedrag: Waarom is mijn seksuele leven zo uitgeblust? Waarom ervaar ik mijn intieme relatie als saai en frustrerend? Waarom ben ik niet of weinig orgastisch?
  3. Verlangen: Waarom is mijn verlangen zo minimaal? Waarom durf ik mijn verlangens niet te uiten? Wat kan en mag ik eigenlijk verlangen?
  4. Kennis: Waarom ben ik zo onzeker over seks? Waarom verschil ik zo in behoeften met mijn partner? Hoe kan ik het een en ander veranderen?
  5. Relatie: Waarom vinden wij praten over seks zo lastig? Waarom wil ik niet ingaan op de fantasieën van mijn man? Waarom wil mijn vrouw nooit eens iets experimenteren? Loopt onze relatie gevaar als we weinig aan seks doen?

Allemaal hele normale vragen.

Vragen hebben is een ding, maar waar het ook om gaat is wat we ermee doen. Sommigen zullen de intieme status quo in hun leven prima vinden. Anderen willen dit goddelijke geschenk ten volle leren beleven.

Met de challenge ‘Genieten van Intimiteit’ willen we het gesprek openen. We zien er naar uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.