Zomerzin

Zomerzin

Een van de redenen dat stellen tijdens de zomer of tijdens de vakantie meer zin hebben in intimiteit en seks is de ontspanning. Even weg van alle rompslomp en de eisen van het dagelijks leven. Deze zomerzin is positief te noemen ten opzichte van het hebben van weinig zin de rest van het jaar (winterzin). Met de ‘judotechniek’ is echter het gebrek aan seksuele zin om te buigen in zomerzin. De judotechniek wil zeggen dat je van iets negatiefs iets positiefs kunt maken. Met een tactische worp leg je je sterke tegenstander (winterzin) opeens op de grond in een houtgreep.

Ik wil niet zeggen dat je altijd maar zin moet hebben. Dat is niet zo en dat kan ook niet. Het hebben van seksuele zin is altijd aan schommelingen onderhevig. Dat is normaal. Ik denk bij de judotechniek vooral aan degenen die de rest van het jaar toch wel een beetje de zomerzin missen. Deze tactische worp, om van winterzin zomerzin te maken, noem ik transparantie. Transparantie is doorzichtigheid. Je laat bij jezelf gedachten toe die je helpen om zin te krijgen in seks. Je bent doorzichtig voor jezelf. Als je doorzichtig bent voor jezelf kun je ook beter doorzichtig zijn voor je partner.

Transparantie

Over het algemeen is het maar goed dat niemand zomaar in je ziel kan kijken. Alleen jij bepaald welke informatie je vertelt en aan wie. Voor een relatie is het echter wel belangrijk om doorzichtig te zijn. Je houdt van elkaar en je vertrouwt elkaar en deze twee ingrediënten zijn belangrijke voorwaarden om transparant te leren zijn. Transparantie verhoogt het levensgeluk en de onderlinge veiligheid. Seksuele transparantie zorgt ervoor dat seksualiteit een relationeel instrument wordt om elkaars geluk te vermeerderen.

Begin bij jezelf

Transparantie begint bij jezelf. Durf je transparant te zijn naar jezelf toe? Durf jij jezelf af te vragen waarom je wel of geen seksuele zin hebt? Waarom je zomers meer zin hebt dan in de winter? Welke obstakels er in jouzelf of bij je partner zijn? Welke verlangens of fantasieën je hebt? Welke prikkels er zorgen voor opwinding? Pas als je antwoord kunt geven op deze en andere vragen leer je jezelf kennen en kun je ook je intieme leven beter naar je hand zetten (bijvoorbeeld het creëren van zomerzin) in plaats van af te wachten tot de omstandigheden ideaal zijn.

Creëer zomerzin

Door deze zelfkennis met elkaar te delen kunnen jullie beter inspelen op elkaars behoeften en tegemoet komen aan de voorwaarden die nodig zijn om die ontspanning te genereren die je ook in de zomer ervaart. Je kunt in die zin zelf je zomerzin creëren.

Voorbeeld

Karlijn kon echt niet na een drukke werkdag, het huishouden en het aandacht geven aan de kinderen direct seks hebben met haar man Marcel. Voordat zij dit durfde te delen met hem had ze seks om hem tegemoet te komen (genadeseks), maar ze had er zelf weinig plezier aan. Nadat ze verteld had dat ze zich eerst wilde ontspannen en dat Marcel daarbij kon helpen door meer huishouden ’s avonds op zich te nemen werd de seks voor beiden al een stuk prettiger.

Zintimiteit

Transparantie is een van de hoofdstukken in mijn boek Zintimiteit. Een citaat hieruit: “Met transparantie zet je de deur van je hart open en zeg je: “Jij mag bij mij binnenkomen. Ik laat jou toe in mijn intieme gedachten, verlangens, angsten en avontuurlijke behoeften. Ik vertrouw erop dat je mij niet afwijst.” Het is dit gevoel van bij elkaar thuiskomen dat we allemaal zoeken in een relatie. Volledig geaccepteerd te worden naar geest, ziel, lichaam en seksuele wensen, zonder angst dat de ander je wilt omvormen tot zijn of haar beeld.”

Wil je een begin maken met transparantie? Gebruik dan deze 20 Intieme zomervragen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.