Het echte seksverhaal

het echte seksverhaal

Inmiddels zijn er heel wat boeken in alle soorten en maten en met een behoorlijke diversiteit aan onderwerpen over intimiteit en seksualiteit geschreven. Er zijn tv- en radioshows over seks en er worden heel wat blogs hierover geschreven. Maar veel daarvan voldoen niet, we blijven hongerig naar het echte antwoord op vragen als: wat is seks en hoe houd ik het zinvol en diepgaand relationeel met mijn partner? Kortom, wat is het echte seksverhaal van mijn leven?

Gelogen

Het feit dat we maar moeilijk bevredigende antwoorden kunnen vinden op onze seksvragen komt omdat veel van de boeken, shows en blogs gaan over tips en trucs. Tips en trucs zijn drie maanden leuk maar dan heb je weer nieuwe tips en trucs nodig. Het lijkt wel of seksualiteit een soort van schizofreen fenomeen is. Aan de ene kant lijkt het eenvoudig en heel natuurlijk, namelijk opwinding, erectie bij de man en vochtigheid bij de vrouw, penetratie en orgasme. Zo gaat het al vanaf het begin van de mensheid in alle tijden en alle culturen. Aan de andere kant begrijpen we niet waarom de klad erin komt na een aantal jaren dezelfde relatie en er wel liefde is maar geen opwinding. Een van de antwoorden is dat er tegen ons gelogen is. Misschien niet met opzet, maar ons is het verkeerde verhaal verteld.

De mannelijke kijk op seks

Een deel van dat verkeerde verhaal is dat we dachten dat mannen wisten hoe het zat. Hun patriarchale invloeden, al duizenden jaren lang in onze westerse cultuur, hebben ons denken over seks op het verkeerde been gezet. Mannen hebben bijvoorbeeld religie, politiek en wetenschap bepaald. Dan is het ook niet gek dat er naar seksualiteit op een ‘mannelijk’ manier gekeken werd en wordt: seks is penis in vagina en het doel is ejaculatie en orgasme. Dus, volgens de mannelijke wetenschappelijke visie, hoort een vrouw een orgasme te ervaren tijdens deze penetratie, want dat is immers de ‘echte’ (lees: mannelijke) seks’? En als een vrouw dat niet ervaart dan is er iets mis met deze vrouw. Vorig jaar werd ik bijna nog op het verkeerde been gezet (zie vorige blog) toen ik tijdens de coaching ontdekte dat de vrouw geen orgasmestoornis had, maar een tekort aan kennis, omdat ze dacht dat een orgasme alleen mogelijk was tijdens de penetratie van haar man die op haar lag.

Hoe mannen denken over seks

De mannelijke genitaliën gedragen zich zoals de man denkt, of is het andersom? Als de man een erectie heeft dan voelt hij zich opgewonden en denkt ‘ik wil seks.’ En zeg als christelijke vrouw maar eens nee tegen je man als ‘hoofd’ van de relatie wiens denken gelijke tred houdt met de stand van zijn penis: erectie, opwinding, ik wil, nu. De man denkt ‘ik opgewonden, dan is zij ook opgewonden. We houden immers van elkaar’? Een volstrekt ongehoorde, ongeoorloofde en bijna manipulatieve houding van mannen die zo denken en doen. Vaak niet uit kwade wil. Hen is nooit het echte verhaal over seks verteld. Ook hier is weer sprake van een gebrek aan kennis. Voor alle duidelijkheid: mannen hebben met hun soort van denken alleen maar een plek nodig om seks te hebben, maar vrouwen hebben een reden nodig: is het huis aan kant, is alles gekocht voor het feest van morgen, heeft hij me vandaag wel aangeraakt en gekust enz? De vrouwelijke seksualiteit is ingebed in het grotere verhaal van intimiteit, liefde, aanraking, leuke dingen doen, een gesprekje en dan … dan kan ze toegroeien naar en zin krijgen in lichamelijk samenzijn.

Gedrag

De bovenstaande voorbeelden hebben te maken met de opvatting dat seks louter en alleen begrijpen vanuit zichtbaar gedrag genoeg is. Maar seks begrijpen alleen als zichtbaar gedrag is niet genoeg. Wat je dan ziet is de buitenkant: hoe vaak seks in de week is normaal, welke standjes zijn er, welke libido verschillen zijn er enz. enz. Je kunt bijvoorbeeld het begrip liefde ook niet begrijpen louter en alleen door het bekijken van een trouwfoto en het lezen van scheidingspapieren van hetzelfde stel op die foto vijf jaar later. Trouwfoto en scheidingspapieren zijn uiterlijke kenmerken. Maar wat is er echt gebeurd? Wat we willen weten is waarom en hoe dit stel op de trouwfoto gekomen is tot het punt van scheiding. Dat geldt voor seks ook. We moeten nu het echte seksverhaal vertellen. Niet alleen begrijpen wat we lichamelijk ervaren vooraf, tijdens en na de seks, maar het hoe en waarom. Alleen dan kan seks een boeiende, zinvolle en bevredigende relationele component blijven in alle fases van je leven en dat je hele leven lang met dezelfde partner.

Het echte verhaal

Gelukkig zijn er mensen die zich intensief bezighouden met het echte verhaal. Neem het Kinsey Institute for Research in Sex, Gender en Reproduction. Zij zeggen o.a. dat elke man en vrouw in zijn en haar hersenen gelijke biologische componenten hebben. Zij noemen twee componenten, namelijk de seksuele versneller en de seksuele rem. De versneller en de rem biologisch beschrijven hebben we altijd gedaan, zoals ik hierboven heb uitgelegd, maar zij plaatsen het nu in een context van lichamelijke sensatie, visuele stimulatie en emotionele context.  Bij elk mens varieert de kracht van de versneller en de rem ten opzichte van sensatie, stimulatie en context die op hun beurt ook weer bij elk mens variëren. Opwinding en orgasme zijn dan universele ervaringen maar hoe we die ervaren, in welke mate we die ervaren en waarom deze ervaringen bij iedereen zo verschillend is, is het echte verhaal dat we moeten leren kennen.

Uniek

Als je het echte seksverhaal begint te begrijpen, toegepast op jou zelf, dan kom je tot rust, dan weet je dat het er niet om gaat om te voldoen aan standaard seksueel mannelijk gedrag dat al duizenden jaren verteld wordt, maar dan komt er ruimte in je denken, gevoel, geloof en emotie om te ontdekken wie jij seksueel echt bent en waarom je seksueel op een bepaalde manier reageert en waarom dit per keer kan en mag verschillen. Mooi toch?

Al deze actuele kennis is verwerkt in de e-cursus Intimiteit – jouw energiegevende bron. Ik zeg het maar ff.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.