Raadselachtige opwinding

seksuele opwinding

Seksuele opwinding is en blijft raadselachtig, ondanks vele onderzoeken. Ik zal een poging wagen er iets over te zeggen. Seksuele opwinding is een samenspel van biologische en sociale factoren. Het komt hierop neer, seksuele opwinding wordt door de hersenen (biologie) gecreëerd als gevolg van een trigger, de ontstane opwinding zorgt voor een behoefte om die opwinding door actie te vervullen (sociaal).

Biologie

Wij zijn seksuele wezens, dat wil zeggen dat wij mensen door middel van seksuele gemeenschap nageslacht kunnen verwekken waardoor het menselijk geslacht kan blijven bestaan. Wij zijn hiervoor uitgerust met een complex seksmechanisme. In zijn allereenvoudigste vorm gaat dat zo. Een man ziet een vrouw (of een vrouw ziet een man) en zijn hersenen worden bewust (hij zoekt het op) of onbewust (het overvalt hem) door haar verschijning getriggerd om sekshormonen te produceren die zorgen voor seksuele opwinding. Dat is biologie. Wat je vervolgens met deze opwinding doet hangt af van je sociale, culturele en religieuze uitgangspunten. Waarom zijn hersenen door haar getriggerd worden en andere mannen deze ervaring bij die specifieke vrouw niet hebben is een raadsel. Laten we zeggen dat er voor elk potje wel een dekseltje is.

Volgens de basisfunctie van het seksmechanisme zou de gecreëerde opwinding de man moeten stimuleren om met deze vrouw te paren om nageslacht te verwekken. Seksuele opwinding is dus een uitvloeisel van het seksmechanisme in onze hersenen, aangezet door een trigger. Dat is de kern van het zijn van een seksueel wezen.

Wat we uit bovenstaande eenvoudige uitleg kunnen analyseren is het volgende: Trigger > seksuele opwinding > actie > doel.

Trigger

Elk mens wordt regelmatig seksueel getriggerd door iets of iemand. Dat is biologie. Ons seksmechanisme heeft met onze vijf zintuigen fantastische helpers om het mechanisme aan triggers te helpen. Ons seksmechanisme wil continue triggers aangevoerd krijgen om opwinding te creëren om de kans tot paring en nageslacht te vergroten. Daarom is het ook een mechanisme. Natuurlijk gaan we niet bij elke opwinding seks hebben, maar dat zal het mechanisme een worst wezen. Het mechanisme wil stimuleren.

Normaal

Opwinding als gevolg van een trigger is normaal. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze zich schamen voor een gevoel van opwinding door iets wat niet thuishoort in hun referentiekader. Nergens voor nodig. Het is biologie. Wat je ermee doet hangt wel af van je referentiekader, maar opwinding door een trigger gaat buiten je referentiekader om. Ik zou zeggen, geniet (heimelijk) van het lichamelijke gevoel van opwinding, daar word je warm van. Triggers en opwinding houden dus ook niet op als je bijvoorbeeld getrouwd bent. Iedereen kan en wordt door meerdere en verschillende triggers getriggerd waarna er een vorm van seksuele opwinding ontstaat.

Geen grenzen

Biologie stopt niet bij sociale, culturele of religieuze normen en waarden (referentiekader/paradigma). Triggers zijn momenten die via je zintuigen (extern) of via fantasie (intern) binnen komen. De actie die kan volgen op seksuele opwinding is subjectief, cultureel en religieus bepaald. Er zijn trigger-overeenkomsten tussen mensen maar vooral ook heel veel verschillen. Een stel bijvoorbeeld heeft bijna altijd verschillende verlangens ten opzichte van elkaar. Bepaalde triggers werken bij hem en andere triggers werken bij haar. Dit is heel normaal. Mensen zijn uniek in hun trigger-spectrum. Omdat stellen dit vaak niet begrijpen en vinden dat ze allebei opgewonden moeten raken van dezelfde triggers kunnen er problemen ontstaan. In de seksuologie noemen we dit Verschil in verlangen.

Experiment

Dat seksuele opwinding niets te maken heeft met culturele of religieuze aspecten laat het volgende experiment zien. Een groep vrouwen werd voorzien van elektroden in en rondom de vagina om opwinding te meten. Biologie. Ze kregen daarna ieder voor zich op een scherm verschillende foto’s van mannen te zien. Bij elke foto moesten ze opschrijven of ze de man die ze zagen aantrekkelijk mochten vinden afhankelijk van hun referentiekader. Interessant was het vergelijken van de opmerkingen bij de foto’s en parallel daaraan de mate van lichamelijke opwinding bij de betreffende foto’s. Een christelijke en getrouwde vrouw schreef bij een knappe kerel die in zijn zwembroek over het strand liep: “Niet aantrekkelijk, ben al getrouwd met een knappe man, ik zou normaliter niet naar hem kijken.” Je raad het al, bij deze foto werd de hoogste opwindingsrespons bij deze vrouw gemeten. Biologisch reageerde haar lichaam volgens het seksmechanisme. Rationeel en emotioneel stond ze dit voor haarzelf niet toe op grond van haar referentiekader. Een mooi voorbeeld van dat biologie werkt over alle grenzen heen, maar dat actie en reactie bepaald worden door culturele en/of religieuze aspecten.

Een volgende keer meer.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandReligieuze onderdrukking van seksuele opwinding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.