Achttien keer per dag

denken aan seks

Het schijnt dat mannen elke 7 seconden denken aan seks. Hoe vaak is dat per dag? Dat kan helemaal niet. Dit verhaal is typisch een broodje aap verhaal. Het wordt als waarheid doorverteld en het wint daardoor aan overtuigingskracht.

Het is al meer dan tien jaar geleden dat er een groot internationaal onderzoek werd gedaan naar sekstaboes door TNS Nipo, het grootste marktonderzoekbureau ter wereld. In Nederland werd dit gedaan in samenwerking met de universiteit van Tilburg. Vanwege het vertrouwen in dit bureau worden deelaspecten van dit onderzoek nog steeds aangehaald, zo ook door mij. Een gezonde achterdocht is echter altijd op zijn plaats bij onderzoeken en enquêtes over seks. Het schijnt immers dat mensen universeel liegen over twee onderwerpen, namelijk de grootte van een gevangen vis en de frequentie dat men doet aan seks.

Achttien keer per dag

Denken we dan helemaal niet aan seks? Zeker wel. Het Nipo onderzoek geeft als uitkomst dat een man gemiddeld 18 keer per dag denkt aan seks en een vrouw 10 keer. Daarbij aangetekend dat de man waarschijnlijk overdrijft om zijn mannelijkheid te bevestigen en de vrouw zich vermoedelijk schaamt om hierover mededelingen te doen en de uitkomst daarom wel eens hoger zou kunnen zijn. Zie daar de moeilijkheid van dit soort onderzoeken. Serieuzer zijn de uitkomsten over de tevredenheid van het seksleven. Bijna 90% van de respondenten geeft aan dat een bevredigend seksleven belangrijk is in het leven en bijna 60% zegt dat bevredigende seksleven niet te ervaren. Nog één uitkomst dan. Een vrijpartij duurt gemiddeld 20 minuten en de frequentie is minder dan twee keer per week.

Definitie van seks?

Waar het mij echter om gaat is dit. Men stelt vragen over seks, maar ik lees nergens hoe seks gedefinieerd wordt. Als men het niet definieert dan weet ik bijna zeker dat seks door de respondenten gedefinieerd wordt als penetratie van de man, anticipatie van de vrouw en orgasme van de man (eventueel van de vrouw). Dit is de soort seks die nodig is om nageslacht te verwekken. Als er ergens in deze definitie een hapering zit, bijvoorbeeld het ontbreken van een erectie, dan wordt seks inderdaad niet als bevredigend ervaren. En als het alleen maar dit soort ‘primitieve’ seks is dan ontwikkeld de vrouw een laag libido. Want zeg nu zelf, penetratie, anticipatie en orgasme gaan toch na drie jaar vervelen?

Wat je denkt dat doe je!

Van een hele andere orde is seks dat past bij je persoonlijkheid, het gebruiken van opwindingsprikkels en zintuigen en seksueel gedrag dat zich regelmatig vernieuwt. Om maar even iets te noemen. Tja, hoe je dat moet enquêteren dat weet ik niet. Ik weet wel vanuit mijn coachingspraktijk dat als ik het definiëren van seks bespreek, heel duidelijk wordt hoe men erover denkt en hoe ongelukkig men is door de eigen definitie. Het bespreken van alternatieve seksdefinities is een boeiend proces. Na zo’n gesprek gaat men opgewekt naar huis want het voelt aan als een nieuw vergezicht.

Een aantal van deze thema’s staan ook in mijn boek Zintimiteit in de hoop dat men het denken over seksualiteit vernieuwd.

Want … wat je denkt (definitie) dat doe je (gedrag)!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.