Daag jezelf uit

challenge

Veiligheid en variatie horen bij elkaar. Onze behoefte aan veiligheid is basisbehoefte nummer 1. Iedereen heeft behoefte aan een zekere mate van veiligheid. Deze behoefte aan veiligheid heeft te maken met het menselijke basisgedrag, namelijk het willen vermijden van angst en pijn.

Veiligheid

Denkend aan onze relatie betekent dit dat je ervan op aan kunt dat je partner (en je partner van jou) je niet in de steek laat. Denkend aan onze seksuele relatie betekent dit dat je ervan op aan kunt dat je partner (en je partner van jou) seksueel tevreden is samen met jou, anders zou hij/zij dat wel zeggen. Waarom de een meer behoefte heeft aan veiligheid dan een ander heeft mogelijk te maken met de vroege jeugd. Ben je als kind geconfronteerd met een bepaalde mate van onveiligheid dan wil je deze angst en pijn vermijden en zul je als je ouder bent een grotere behoefte hebben aan veiligheid.
Kernwoorden die bij veiligheid horen zijn: zekerheid. Comfort, stabiliteit en voorspelbaarheid.

Variatie

Ieder mens heeft ook behoefte aan variatie. Variatie is basisbehoefte nummer 2. Deze behoefte aan variatie heeft te maken met het menselijke basisgedrag, namelijk het willen overleven. Bij voedsel bijvoorbeeld is dit duidelijk te herkennen. Door met voedsel te variëren is de kans groter dat je de belangrijkste voedingsstoffen binnenkrijgt. Denkend aan onze relatie dan betekent variatie dat je samen jullie ervaringen wil uitbreiden. Denk aan verrassingen, vakantie en/of bungeejumping (ik noem maar iets uitdagends). Uitbreiding van ervaring betekent een grotere kans om te overleven. In onze tijd zouden we kunnen zeggen dat als we ervaringen toevoegen aan onze psyché en emotie we weerbaarder zullen zijn tegen tegenslag. Denkend aan onze seksuele relatie dan is seksuele variatie ook een vorm van overleven. Seksuele opwinding komt door seksuele variatie. Dit is terug te voeren op het menselijke basisgedrag van overleven van de menselijke soort, waarbij de man zoveel mogelijk zaad wil verspreiden bij zoveel mogelijk verschillende vrouwen. In onze tijd van monogame relaties zouden we kunnen zeggen dat we dit principe van variatie kunnen gebruiken om met die ene vaste partner zoveel mogelijk te variëren in seksueel gedrag. Doen we dit niet dan overleven we geen gezonde bevredigende seksuele relatie en kan de vrouw bijvoorbeeld een laag libido ontwikkelen en de man vluchten in de porno (of andersom) en ontwikkeld de relatie zich in een saaie of seksloze relatie.
Kernwoorden die bij variatie horen zijn: verandering, verfrissing, ontspanning, uitdaging.

Veiligheid en Variatie

Men heeft onderzocht dat er een verband bestaat tussen de mate van veiligheid en de behoefte aan variatie. De een heeft behoefte aan bijvoorbeeld 80% veiligheid en 20% variatie terwijl een ander verlangt naar 70% variatie en maar naar 30% veiligheid. Het kernwoord is zelfverzekerdheid. Hoe zekerder je van jezelf bent des te meer behoefte heb je aan variatie. Anders gezegd, hoe minder je afhankelijk bent van de mening van anderen des te meer behoefte heb je aan variatie. Als je in staat bent om meer en meer je eigen leven te bepalen en niet meer geleefd wordt door de meningen van anderen des te groter de kans dat je uit je veilige comfortzone durft te stappen en de variatie gaat opzoeken.

Seksuele variatie

Dit geldt ook voor de seksuele kant van onze relatie. Hoe meer behoefte aan seksuele veiligheid op grond van bijvoorbeeld persoonlijke onzekerheid des te minder behoefte aan variatie. Maar andersom is ook mogelijk. Hoe veiliger je je voelt in je monogame relatie des te groter de behoefte om met die veilige partner te variëren. Lastig als de een wil variëren en de ander blijft vasthouden aan veiligheid.

Challenge

Juist om deze reden hebben we challenges ontwikkeld. Challenges zijn uitdagingen die je kunnen helpen om uit je comfortzone te stappen. Je volgt de challenge thuis in je eigen veilige omgeving en het wordt op een discrete manier gebracht.

Aan de challenge ‘Genieten van Intimiteit’ bijvoorbeeld deden ruim 600 vrouwen mee. Op dit moment (12 tot 20 juni) zijn we bezig met de challenge ‘Dubbel Inkomen Geen seks’ waaraan 236 mensen meedoen. Een reactie uit deze challengegroep citeer ik anoniem: “Deze challenge opent wel mijn ogen zeg … wat herkenbaar. (…) Ik had de waarde van de seksualiteit tussen mijn man en mij zo onderschat! (…) Hier moet ik echt mee aan de slag.”

Daag jezelf uit en ga eens proberen om vanuit je veiligheid te variëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.