De seizoenen

Lente

De maandnaam april ontleent zijn naam aan het Latijnse woord aperire wat openen betekent, zegt Historiek. Dit verwijst naar het seizoen waarin bomen en bloemen tot bloei komen. Bij mij staat de sierkers op springen, staat de pruim in bloei en zie ik knoppen in onze appel- en perenboom.

Venus

In de Romeinse tijd was april gewijd aan de godin van de liefde, Venus. Oorspronkelijk was ook Venus een vegetatiegodin, beschermster van tuinen en wijngaarden. April en de ontluikende natuur doen ook de liefdessappen weer stromen? Vandaag de dag leven wij niet meer zo bewust met seizoenen. In het Oude Testament staat ook iets over seizoenen, bijvoorbeeld in Spreuken (26:1) dat elk seizoen zijn eigen kenmerken heeft en in Prediker (3) dat er voor alles een tijd, een eigen seizoen is.

Seizoenen

In de seksuologie spreken we ook van seizoenen. Biologisch gezien kan elk mens in theorie continue seksueel opgewonden raken of voor opwinding zorgen. Maar we weten ook allemaal dat dit in de praktijk niet zo is. Het seizoen van de eerste liefde bijvoorbeeld, laten we het de seksuologische zomer noemen, wanneer we onze toekomstige partner ontmoeten en ontdekken, is vaak een seksueel topseizoen. Als we daarna beginnen te settelen en er een uitgebreid dagelijks netwerk is ontwikkeld van familie, vrienden, werk en kerk en sociale media dan begint ook de seks zich te settelen. We kunnen dit de seksuologische herfst noemen. De blaadjes vallen van de bomen en de kleuren in het bos verdwijnen. In de seks verdwijnt de passie. De seks wordt voorspelbaar. Deze herfstperiode wordt afgewisseld met seksuologische winterperioden, bijvoorbeeld als er sprake is van een zwangerschap, een bevalling, een operatie of flinke onderlinge spanningen. Zin in seks is er daardoor vaak niet veel meer.

De lente

Je zou zeggen dat na de zomer, herfst en winter de lente weer komt. Was het maar zo. Vaak ervaren we een korte seksuologische lente tijdens de vakantie als de dagelijkse druk en vermoeidheid er even af is, om vervolgens na thuiskomst weer over te gaan op de herfst of winterperiode.

Herfst en winter

Helaas verkeren veel singles en stellen zich blijvend in de herfst of winterperiode. Jammer en onnodig. Deze seksuologische herfst en/of winterstand heeft namelijk te maken met zaken die opgelost kunnen worden. Je kunt namelijk zelf je seizoenen beïnvloeden door in deze herfst- en winterachtige situatie de lente naar je toe te trekken waarna dan ook weer een zomertijd kan aanbreken.

Oorzaken

De oorzaken die ervoor zorgen dat men veelal in de herfst en/of winterperiode blijft steken hebben te maken met een aantal punten al dan niet gecombineerd.

Negatief label. Vanuit een christelijke opvoeding en theologie is de seksualiteit bijna altijd negatief gelabeld. Regelmatig zeggen de mensen die ik coach dat ze niets ernstigs of vervelends hebben meegemaakt op seksuologisch gebied en zelf niet negatief staan ten opzichte van seks. En toch … ergens niet over praten of seks alleen begrijpen binnen een raamwerk van waarschuwingen is voldoende om seksualiteit te brandmerken in je hersenen als negatief.

Taboes. Taboes zijn praktisch onuitroeibaar. Bijvoorbeeld dat je buiten je relatie niet over seksualiteit zou mogen praten. Dit verbod is natuurlijk onzin en houdt de seksuologische herfst en winterperioden in stand. Hoe bemoedigend is het niet om te horen dat anderen met dezelfde vragen kampen? Je voelt je dan minder eenzaam. Dat is dan ook de reden dat Heleen gesprekswandelingen heeft met vrouwen. Hoe vaak hoort ze niet dat het de eerste keer is dat de vrouw over haar seksvragen praat? Geweldig toch? Het geeft opluchting en inzicht.

De man. Bij een relatie is het toch echt regelmatig de man die in de weg staat voor openheid en verandering. Waarom geven de statistieken anders aan dat 75% van de vragen die bij seksuologen terechtkomen van vrouwen afkomstig zijn? Het heeft geloof ik te maken met mannelijkheid, bang zijn om te horen dat je het als man niet goed doet of zo.

Gebrek aan kennis. We blinken uit in gebrek aan seksuologische kennis. Van primitieve seks weten we natuurlijk alles af. Penetreren, ejaculeren en orgasmeren. Dat is het. Twee keer per week. Klaar. Maar kennis over het lichaam, het nut van orgasmes, hoe opwindingsprikkels werken en waarom en hoe het toch komt dat christenen zo’n moeite hebben om seksueel te genieten dat is andere koek.

Hoe kom ik op het idee om deze blog over de seizoenen te schrijven? Iemand die de e-cursus Intimiteit-jullie energiegevende bron volgt e-mailde mij met het volgende: wij voelen weer warmte. Ken je dat, dat als je buiten loopt, na de winterperiode, je gewoon voelt aan de buitenlucht dat er warmte in de lucht hangt? Je weet dat de lente er zit aan te komen. Zo ervaren wij de e-cursus ook. We ervaren de e-cursus als een lenteperiode en beginnen nu te merken dat de lucht en de sfeer verandert. De zomer komt eraan in onze slaapkamer ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.