De Wijngaard

de tuin

Misschien moet je om het volgende verhaal wel gniffelen. Tijdens mijn opleiding seksuologie in een les over de vrouwelijke genitaliën vertelde een van de medestudenten dat ze aan haar oma de week voor de les verteld had dat ze een studie seksuologie volgde en dat de komende les ging over de vrouwelijke genitaliën, de vulva, de clitoris en dat soort dingen. Haar verbazende reactie was, volgens de student: “Ik weet niet wat of waar mijn clitoris is.”

Twee onbekenden

Waarom heb ik bovenstaande ervaring verteld? Keer op keer merk ik tijdens de coaching dat met name (christelijke) vrouwen geen relatie hebben met hun lichaam. Dat klinkt een beetje vreemd maar ik bedoel dat ze hun lichaam niet echt kennen en nog minder daadwerkelijk geaccepteerd hebben in al haar facetten. Om nog specifieker te zijn, de vulva en de clitoris zijn twee grote onbekenden voor de vrouw. Ze weten natuurlijk wel dat het er is en dat het functioneert op de een of andere manier, maar eigen zijn met hun genitale gebied dat niet. Opmerkingen over dit thema tijdens de coaching zijn voor mij niet meer zeldzaam: ik heb mijn genitale zone nog nooit bewust aangeraakt om te voelen wat het is of hoe het aanvoelt, ik weet niet hoe mijn totale clitoris eruitziet aan de binnen- en buitenkant, ik heb mijn vulva nog nooit in de spiegel bekeken, ik weet amper welke aanraking zorgt voor welk gevoel enz.

Dankbaar werk

Zodra in overleg met het stel duidelijk is hoe de coaching eruit gaat zien, stel ik soms ook voor om eerst een stukje voorlichting in te halen. Hoe kun je bevredigende seks ervaren als er afstand is tussen jou en je vulva? Je zou helemaal thuis moeten zijn in en met je lichaam om maximaal te kunnen genieten op geestelijk, emotioneel, psychisch en lichamelijk gebied. Een van mijn coachees zei eens na een uurtje voorlichting: “Achteraf zie ik nu dat mijn relatie met mijn vulva leek op mijn relatie met mijn computer. Ik weet hoe ik een tekst kan typen, maar de duizend andere mogelijkheden zeggen mij niets. Nu ik van de genitale hoed en de rand weet voel ik mij veel zelfverzekerder.” Ik vind het dankbaar werk om na 2000 jaar van vrouwelijke genitale onderdrukking de vrouwen een sleuteltje te geven waarmee ze bij wijze van spreken hun kuisheidsgordel eraf kunnen halen.

Monoloog

Je hebt vast weleens gehoord van de Vagina Monologen (1966). Een toneelstuk van de Amerikaanse schrijfster Eve Ensler. Het lijkt onbeduidend, maar ik haal het toch aan om te laten zien hoe wijdverbreid de onwetendheid is over de vulva. Want de vagina is de binnenkant, het geboortekanaal. De vulva is de buitenkant. Het moet dus zijn de Vulva Monologen. Dat is wel merkwaardig. De Vagina Monologen is een terechte oproep aan vrouwen om trotser te zijn op hun vulva, maar gebruiken dan het verkeerde woord, vagina in plaats van vulva. Je zegt tegen je voorhoofd toch ook geen strottenhoofd?

Schaamte of een wijngaard

Onwetendheid en schaamte is er niet altijd geweest. Het uiterst erotische boekje Hooglied weet echt wel van wanten en gebruikt voor de vulva geen door het christendom bedachte negatieve woorden zoals schaamdelen of schaamlippen. Het gebruikt prachtige Joodse metaforen om de pracht, het wonder en het plezier van de door God bedachte seksualiteit te benadrukken. Lees Hooglied maar eens en zoek naar de metaforische vulva-woorden (afhankelijk van de vertaling die je gebruikt): wijngaard, bron en navel.

Overigens verteld Heleen je in onze challenge Het Vrouwelijk Orgasme deel 1 en 2 alles over de vulva en de clitoris. Honderden vrouwen hebben deze challenge al gevolgd. Je kunt het ook gebruiken als voorlichting om samen met je 16-jarige dochter te bespreken.

De Wijngaard

Ik vind de tuin (wijngaard) een prachtige metafoor voor de vulva en voor de seksualiteit in het algemeen. Een van de leukste en interessantste huiskamerlezingen is al jarenlang ‘De Sekstuin.’ Het levert geheid een zeer geanimeerde avond op. Ik vertel niet alles, maar de strekking is ongeveer zo.

Op de dag dat je geboren werd heb je een stuk vruchtbare grond gekregen. Direct begon jouw familie en jouw cultuur plantjes te planten en voor jouw tuin te zorgen. Ze plantten in jouw tuin hun taalgebruik, hun gedrag en hun kennis over liefde, lichaam en seks. Ze hebben je natuurlijk ook geleerd hoe jij zelf later voor jouw tuin kan zorgen. Toen je oud genoeg was om het inderdaad zelf te gaan doen ontdekte je dat jouw familie en cultuur voor mooie en gezonde planten heeft gezorgd. Je ontdekte ook dat je bepaalde dingen wil veranderen. Hoe en wat je kunt veranderen daar gaat de interactieve lezing ‘De Sekstuin’ over.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.