Doen of zijn

leren genieten voor vrouwen

Ik was uitgenodigd op een kring, gelieerd aan een bepaalde kerk, ergens in de provincie Utrecht. Zeven echtparen staarden mij aan. “Dus jij gaat ons vertellen hoe wij seks moeten hebben?”, vroeg iemand. In het begin is de sfeer altijd een beetje spannend, vandaar regelmatig dit soort openingen. Een andere keer begon iemand eens met: “Dus jij hebt thuis altijd geweldige seks?”

Binnenkomers

Afijn. Ik heb zelf natuurlijk ook een aantal binnenkomers. Een daarvan is: “Nee hoor, ik zou jullie niet kunnen vertellen hoe jullie seks moeten hebben. Een blauwdruk van seks bestaat niet. Laat staan een blauwdruk van geweldige seks. We zijn hier met vijftien mensen dus we hebben sowieso al te maken met vijftien seksinvalshoeken.” “Vijftien seksinvalshoeken?”, merkte de gastheer op, “volgens mij is er maar één invalshoek en dat is erop en eraf.”

Gelach alom. Ik doe mee met de humor. “Aha,” reageerde ik, “weet je ook hoe dat standje erop en eraf heet?” Stilte. “Dat is de Missionaris houding of het Missionaris standje.” Vervolgens vertel ik de leuke geschiedenis van het ontstaan van deze term. Daarna is de spanning gebroken. De schouders gaan omlaag en er wordt een tweede kopje koffie ingeschonken.

Erop en eraf

“Erop en eraf” is een hele goede (maar een beetje denigrerende) term om te omschrijven hoe wij in de westerse cultuur over seks denken. Zelf geef ik een andere omschrijving, maar ik bedoel hetzelfde, namelijk: penetreren, ejaculeren en anticiperen. De man penetreert en ejaculeert, de vrouw anticipeert. Dit is de oudste vorm van seksueel gedrag en dit gedrag is in elke cultuur hetzelfde. Het is deze manier van seks die nodig is om een gezin te stichten. Maar een gezin stichten doen we niet ons hele leven. Een single sowieso niet en gezinnen die hun gezin gecompleteerd hebben ook niet. Dat betekent dat we de meeste jaren van ons leven niet bezig zijn met het stichten van een gezin.

Intense Seks

Waar kunnen we dan wel mee bezig zijn? Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid kunnen wij mensen toekomen aan die andere, door God bedoelde, dimensie van seks. Dankzij voorbehoedsmiddelen, meer kennis en het steeds vaker elimineren van taboes. Seks waarbij het niet gaat om penetreren, ejaculeren en anticiperen maar waarbij het gaat om de hele persoon, geest, emotie en lichaam. Waarbij het gaat om verlangen, aandacht, aanraking, uniciteit, respect, expressie, spel, plezier, energie en blijdschap. Seks dat een belangrijk deel van je persoonlijkheid vervult en je dagen zonniger maakt. Ik noem dat Intense Seks©.

Doen of zijn

Kortom, seks waarbij het niet gaat om DOEN, maar om ZIJN. En er is er maar één die hierin het voortouw kan nemen en dat is de vrouw. De man heeft seksueel nu duizenden jaren kunnen DOEN en hij houdt voorlopig niet op met dat doen. Hij blijft doen alsof hij nog steeds een gezin moet stichten. Dat bevredigd hem het snelst, dat is het veiligst en hij weet zonder nadenken hoe dat moet.

Nu de vrouw niet continue zwanger meer hoeft te zijn en zij niet alleen maar meer hoeft te anticiperen, kan zij tijd besteden aan seksueel ZIJN. Het is nu de tijd dat zij de deksel haalt van haar intieme bron en gaat genieten van wat echt bij haar past. Pas als zij is thuisgekomen bij zichzelf, kan zij haar partner bij de hand nemen om hem te leren genieten van de reis.

Challenge

Daarom hebben we de challenge ‘Genieten van Intimiteit’ georganiseerd voor vrouwen. Alleen voor vrouwen. Heleen Angenent zal eyeopeners geven over hoe je de deksel van de bron krijgt en hoe je thuiskomt bij jezelf.

2 reacties

 1. Bram Stikkel   •  

  Hoi Marc,
  Ik vroeg me bij het lezen van het stukje Doen of zijn, 22 januari, af waarom je schrijft `En er is er maar één die hierin het voortouw kan nemen en dat is de vrouw.` Waarom zouden mannen daar niet het voortouw in kunnen nemen ?

  Vriendelijke groet,
  Bram & Margreet

  • Marc Angenent   •     Author

   Bram en Margreet,
   Bedankt voor jullie reactie.

   Mannen kunnen hierin natuurlijk ook het voortouw nemen, maar meer voor de hand ligt het als een vrouw dit doet. Ik heb daar een aantal redenen voor.
   1. Uit statistieken blijkt al dat van het aantal aanvragen voor seksuologische coaching 75% op initiatief van de vrouw plaatsvindt. Men vermoedt dat dit te maken heeft met het feit dat de man sneller tevreden is met hoe het gaat, maar dat de vrouw meer tijd en diepgang zoekt.
   2. De vrouw steekt emotioneel en lichamelijk anders in elkaar. De man raakt sneller opgewonden dan de vrouw, maar de vrouw heeft juist meer tijd nodig om haar lichaam voor te bereiden.
   3. Gaat het de man bewust of onbewust toch vooral om penetratie en ejaculatie, de vrouw gaat voor aandacht, aanraking, expressie enz. Of, zoals men wel eens zegt: om te vrijen heeft de man een plek nodig en de vrouw een reden.
   4. Bij drie op de vier stellen ontwikkelt de vrouw in een relatie die al wat langer duurt een lager libido, omdat voor haar (zie punt 3) de seks voorspelbaar wordt. Seks gaat dan draaien om de man die ‘zijn ding’ kan (‘moet’) doen (anders is hij een paar dagen chagrijnig) en de vrouw ‘offert zich’ op om daarin mee te gaan (genadeseks). Niet dat men vrijt zonder liefde, maar voor de vrouw is de meeste jeu er wel af.

   Wat mij betreft is het daarom de vrouw die haar man kan leren om meer te genieten van de reis naar het doel toe. Het punt is echter dat, in een door mannen ontwikkelde seksuele cultuur, de vrouw nooit geleerd heeft om zelf iets te willen of voor haar verlangens op te komen als ze er al over durft na te denken en te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.