Drie redenen waarom je over seks moet praten

schaamte

Als iemand aan mij vraagt wat voor werk ik doe en ik vertel dat ik een seksuologische coach ben en daarover ook spreek en schrijf dan stokt het gesprek vrij snel. Men weet niet goed wat voor tweede vraag te stellen. Tegenwoordig zeg ik dat ik gelegenheden creëer voor mensen waarbij zij samen of met anderen kunnen praten over seks. Dat werkt op de een of andere manier beter. Vraag mij niet waarom. Er komt dan regelmatig zelfs een tweede vraag, namelijk wat ik met gelegenheden bedoel. Vervolgens kan ik dan vertellen uit wat voor onderdelen mijn werk bestaat.

Antwoorden

Sommigen durven daarna zelfs nog een derde vraag te stellen en die is dan zoiets als: “Waarom moet ik praten over seks?” Ik heb drie antwoorden op deze vraag eens op een rijtje gezet.

Antwoord 1: Om te ontdekken dat jij normaal bent.

Als je niet over seks praat dan kun je in een isolement terecht komen. Je hebt dan geen enkele gelegenheid om je seksuele gevoelens en gedrag met iemand of met anderen te vergelijken. Ook doe je dan geen kennis op. Is wat ik verlang of wat mijn partner bedenkt wel normaal? Is mijn hoge of lage libido normaal? Deze vorm van isolement werkt seksuele eenzaamheid in de hand en dat kan leiden tot een vermindering van de libido of het werkt frustratie in de hand tussen beide partners. Zolang je nooit eens vertrouwd met je partner of iemand anders over jou of jullie seksualiteit kunt spreken dan blijven je vragen en onzekerheden knagen. Dit is een heel groot ding. Ik zeg regelmatig tegen mensen tijdens de coaching dat wat hij/zij mij vertelt heel normaal is. De emotie van opluchting spreekt dan boekdelen.

Antwoord 2: Om je zelf of je partner beter te leren kennen.

Van alleen denken groei en verander je niet. Als je datgene wat je denkt omzet in woorden dan heet dat communicatie. Het Latijnse woord communicare betekent ‘iets gemeenschappelijk maken.’ Je seksleven tot iets gemeenschappelijks maken helpt je om jezelf en je partner beter te leren kennen. Voor een single is dat wat lastiger, want hij of zij moet een vertrouwd iemand zoeken om over zichzelf te praten. Hij/zij maakt dan niet iets gemeenschappelijks, maar leert al pratend wel zichzelf beter kennen. Een paar weken geleden sprak ik een single vrouw van in de dertig op mijn kantoor die eens over seks wilde praten. Voor het eerst van haar leven! Ze zat met wat vragen die te maken hadden met het christelijk geloof en seks. Ze e-mailde na afloop: “Wat was dit gesprek een ongelooflijke opluchting. Ik ben blij dat ik het gedaan heb.”

Antwoord 3: Om je schaamte af te leggen.

Als je over je seksleven praat dan word je seksleven voor jezelf gewoner. Door er niet over te praten blijf je je seksleven in het donker verbergen en blijft de schaamte aanwezig. Door erover te praten breng je seks in het licht en laat je zien hoe wonderlijk en belangrijk dit is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.