Echte seksuele eenheid leren kennen

echte eenheid

Het christendom heeft seksualiteit onterecht eeuwenlang verdacht gemaakt. Seksualiteit is weggedrukt en in het donker terecht gekomen, want het is gevaarlijk en zondig. De gevolgen van deze opstelling zijn immens en daardoor hebben we nooit echte seksuele eenheid leren kennen.

Zoogdieren

Omdat seks alleen bedoeld was voor het verwekken van nageslacht, zo geloofde men, heeft het zich nooit kunnen ontwikkelen tot een gezonde menselijke innerlijke kracht. Het lijkt wel of sommige christenen met hun negatieve seks dogma’s willen communiceren dat God inderdaad wel de schepper is geweest van de mens, maar dat de duivel kans heeft gezien de genitaliën er tegenaan te plakken. De mensheid is zodoende blijven steken in onderontwikkeld op zoogdierenseks lijkend gedrag. We kunnen dat omschrijven als functioneel, doelgericht en relatie loos.

Zielloze seks

Zeg nu zelf, meer dan zielloze seks hebben we niet kunnen ontwikkelen door de zondige context waarbinnen volgens sommigen de seks thuishoort. We hebben vaak volstrekt geen weet van de diepgaande bedoeling dat seks in zich heeft. Ondertussen kijken de meeste christelijke mannen porno, zijn vrouwen bang zich sletterig te gedragen als ze ‘zin in seks’ communiceren en is de passie in de meeste slaapkamers niet meer dan een geroutineerde oefening.

Er zijn nog meer schadelijke consequenties te noemen van de christelijke opstelling ten aanzien van seks. Ik noem de scheiding tussen geest en lichaam. De geest leeft eeuwig en het lichaam gaat dood en is dus minder waardevol dan zeg maar gebed. Seks hoort bij het lichaam en is dus inferieur aan gelovig leven. Het praktische gevolg is dat vele christenen zich niet durven over te geven aan passievolle seks zoals hun hart dat ingeeft.

Primitief

Een ander gevolg van de hierboven aangehaalde zielloze seks is de gedachte over seksuele gemeenschap. In menig preek of Bijbelstudie wordt gerept van seksuele gemeenschap als het meest heilige in de relatie. Dit zou zelfs symbool staan voor de hemelse geestelijke eenheid. Wat een primitieve gedachte. Dit dogma is terug te voeren op het uitgangspunt dat seks alleen bedoeld is om nageslacht te verwekken. Seksuele gemeenschap is toch niet de ultieme eenheid waarover we het moeten hebben? Penetreren kun je ook zonder dat je erbij betrokken bent, zonder liefde of zonder emotie. Ik zou geen euro willen geven aan stellen bij wie dit aan de hand is. Het gaat toch veel meer om de verdieping in de geestelijke, emotionele, psychische, rationele en fysieke sfeer?

Echte seksuele eenheid leren

Echte eenheid is vrijen met je hart. De ander toelaten, maar dan ook echt toelaten, in je gevoels-, fantasie- en kwetsbare persoonlijke wereld. Als je kunt vrijen op dit diepere niveau, ongeacht de vorm waarin dit gebeurt, dan ben je pas echt naakt. Dan pas ga je leren om je lichaam te accepteren, ga je leren de behoeften van de ander te accepteren, ga je leren echt te zijn, ga je jouw geestelijk leven verbinden met jouw fysieke werkelijkheid en dan pas komen liefde en seks samen, of hemel en aarde. Dat is pas heilige seks en dat is altijd al de bedoeling geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.