Een sekspositieve houding

Een sekspositieve houding

Nieuws is vaak negatief omdat men gebeurtenissen die afwijken van het gangbare wil belichten. Wat gangbaar of algemeen acceptabel is, is natuurlijk discutabel. De SGP vindt bijvoorbeeld reclame-uitingen van Second Love aanstootgevend terwijl andere politieke partijen daar hun schouders over ophalen. De nieuwsfeiten die we voorgeschoteld krijgen van journalisten zijn dus niet objectief, maar subjectief. Zij vinden een bepaald onderwerp nieuws (in hun ogen wijkt het af van het gangbare of van wat zij denken dat wij gangbaar vinden) en dus krijgen wij het te horen als nieuws. Geen nieuws over al die ziekenhuizen waar het goed gaat (het gangbare), om maar iets te noemen, maar nieuws over dat ene ziekenhuis waar het niet goed ging (afwijkend).

Ondergronds

Hetzelfde kunnen we zeggen over intimiteit en seks.
Gangbare intimiteit speelt zich af achter de schermen. Daar praat je niet over. Deze ‘verborgen sekscultuur’ is zo ontstaan omdat men al honderden jaren negatief praat over seks en daarvoor waarschuwt. Seks moest dus ondergronds en zo ook wat wij normale seks vinden. Praat je er wel positief over en heb je een gezonde sekspositieve houding dan word je als afwijkend beschouwd en ben je nieuws.

Evangelisatie

Ik heb dat aan den lijve ervaren. Toen ik De Passiecoach Nederland oprichtte en christenen ging coachen om seksueel genot te leren zien en beleven als geschenk van God, heb ik menig journalist moeten uitleggen waar ik die positieve houding vandaan had. “U bent nota bene voorganger geweest van een kerk, dan moet u toch weten dat christenen niet mogen genieten van seks volgens de Bijbel?” Ook na het oprichten van de erotische webshop voor christenen, Liefdestuin, werd ik overvallen door journalisten van over de hele wereld. Van Der Spiegel tot The Huffington Post en van Trouw tot het AD. Magazines, tv en radio en meer dan tienduizend berichten online. Verbazend toch? “Waar staat in de Bijbel dat christenen mogen genieten?” werd elke keer gevraagd. Ik haalde dan het Oudtestamentische boekje Hooglied aan en citeerde teksten over fantasie, intiem genot, massage en lichamelijk plezier buiten in de wijngaard. Toch een mooie vorm van evangelisatie!

Wat is een sekspositieve houding?

Een sekspositieve houding gaat over het omarmen van intimiteit, erotiek, seks en seksueel genot als geschenk van God. God heeft deze aspecten bedoeld als een bron voor lichamelijk, psychisch, intellectueel en geestelijk welzijn. Een sekspositieve houding is meer dan seksueel plezier. Het is ook communicatie, aanraking, emotionele uitingen en liefde.

Challenge

In onze challenge ‘Genieten van Intimiteit’, die 29 februari begint, willen we een sekspositieve houding benadrukken die vrouwen voor zichzelf kunnen verwerven. Dat gaat absoluut effect hebben op hun eigen leven en hun eventuele relatie. Maar er is meer. We zouden graag zien dat een sekspositieve houding een beweging wordt onder christenen en binnen de kerken. Met elkaar de enorme seksuele rijkdom benadrukken die God heeft gegeven door er positief over te praten zodat het weer in het Licht komt. Zodat journalisten niet meer zeggen: “Jullie christenen mogen toch niet genieten?”, maar dat ze zullen vragen: “Leer ons genieten!”

2 reacties

  1. Jaap   •  

    Wat mooi geschreven. Het raakt mijn hart. Ik kom altijd al genieten van seks. Maar dat is sterker geworden onder invloed van jullie mooie bediening. Ook mooi dat we op deze manier een positief getuigenis mogen zijn voor de mensen om ons heen.

    • Marc Angenent   •     Author

      Dank je voor de bemoediging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.