Een wijs man

een wijs man

Uit de praktijk: een enkele keer geef ik wel eens het advies om even geen seks te hebben als er te veel spanning op het hele gebeuren ligt. Zo van: knuffel samen voor het slapen gaan zonder de spanning dat er per se seks op moet volgen. Hieronder een reactie uit de praktijk met in de hoofdrol een wijs man.

Toen Anton en Irene mijn advies opvolgden en even stopten met (‘verplichte’) seks, brak er iets onverwachts open in Irene. Ze knuffelden elkaar nu elke avond een paar minuten voor het slapengaan, zonder de gebruikelijke ongemakkelijke angst bij Irene of Anton weer seks wilde. In die heerlijke ontspannen stilte op een avond vroeg Irene aan Anton waarom hij het leuk vond om seks met haar te hebben. Zijn mooie antwoord zorgde voor de titel van dit stukje. Hij zei: “Omdat je mooi bent.”

Hij zei niet: “Omdat je er mooi uitziet” of “Omdat je mijn vrouw bent” of “Omdat seks leuk is” of zelfs niet “Omdat ik van je hou.”

Hij zei: “Je bent mooi.”

Irene barstte in tranen uit. Totdat moment besefte ze niet hoeveel zelfkritiek ze elke dag met zich meedroeg en hoeveel schaamte ze voelde over de manier waarop haar lichaam was veranderd sinds ze hun baby hadden gekregen.

Alsof haar lichaam en de zichtbare veranderingen van haar lichaam, morele tekortkomingen weerspiegelden!

Irene dacht blijkbaar zoiets als: een mooie vrouw zou nooit toestaan dat haar lichaam verandert, laat staan verandert door het krijgen van een baby. Irene gaf niet op en ze bleef nog even haar zelfkritiek beschermen. Ze begon de dingen op te sommen waar ze zich ongemakkelijk bij voelde: haar minder volle borsten, haar slappe buikje, haar donsachtige dijen en de rimpels rondom haar mond.

En Anton? Anton begon elk van deze onvolmaakte lichaamsdelen aan te raken en te kussen en zei: “Ik hou hiervan en hiervan” en “maar dit is mooi.” Eindelijk keek hij haar in de ogen en zei: “Je ziet het echt niet he? Je gelooft echt dat jouw lichaamsveranderingen jou minder mooi hebben gemaakt. Maar lieverd, je lichaam wordt elke dag sexyer, gewoon omdat jouw lichaam het lichaam is van de vrouw waarmee ik mijn leven deel. Jouw buik is onze buik. Ik heb er ook een. Kijk? Voel maar. Ben je nu minder dol op mij?”

Irene antwoordde: “Natuurlijk niet, gekkie.”

Ze hadden daarna de meest heerlijke seks sinds lange tijd. Anton zei nog: “Joh, we mogen van de seksuoloog deze week geen seks hebben.” ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.