Emotionele context

angstmotivator

We hebben het eerder gehad over context in het algemeen. Het ging er toen over dat omstandigheden bepalen of je positief of afwijzend reageert op de intieme signalen van je partner. Nu wil ik wat dieper afsteken op emotionele context.

Niet luisteren

Over het algemeen hebben wij mensen moeite om echt naar de signalen van ons lichaam te luisteren. Zeker als het intimiteit en seksualiteit betreft. Om niet afgewezen te worden passen we ons gemakkelijk aan als onze partner intieme of seksuele wensen heeft. We doen wat hoort in plaats van te luisteren naar wat we voelen.

Stress

Stress heeft een negatieve klank en we denken gelijk aan adrenaline. TE veel van iets is niet goed, dus teveel of te langdurige stress is ook niet goed. Maar in feite is een beetje stress een positief mechanisme dat ons helpt te reageren op iets dat we als bedreiging ervaren. Stress ligt ten grondslag aan het hebben van zorgen, angsten, irritaties, frustraties of ergernissen. Allemaal elementen die horen bij verstijven, vechten of vluchten, de basisreacties van stress.

Als je ’s avonds in het donker nog even vlug een boodschapje wil doen en er loopt iemand net iets te lang achter je dan groeit er stress in je lijf. Deze stress zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een lichte angst ervaart en dat geeft als reactie een vorm van vluchten. Je gaat bijvoorbeeld sneller lopen naar de ingang van de winkel.

Stress versus liefde

Nu komt de moeilijkheid. In een relatie kun je als vrouw opzien tegen de wekelijkse voorspelbare pogingen van je man tot intimiteit en seksualiteit. Als dit tijdelijk is of slechts door bepaalde omstandigheden zo nu en dan gebeurt, dan praten we over positieve stress dat ervoor zorgt dat je tijdelijk afstand wilt houden tot je partner totdat de stressfactor is opgelost. Deze tijdelijke stress zorgt namelijk voor stresssignalen in je lichaam (verstijven, vechten of vluchten) waardoor jij je niet ontspannen kunt overgeven aan seks. Seks is dan op dat moment een vorm van bedreiging waartegen jij je verzet. Niets aan de hand, heel normaal. Maar als deze stress een vicieuze cirkel dreigt te worden en langer duurt dan tijdelijk dan moeten de alarmbellen gaan rinkelen. Zeker als je de afgelopen jaren een lager libido hebt ontwikkeld omdat seks een verplicht nummer is geworden voor jou. Je man blijft echter kloppen op je seksdeur om zijn wekelijkse portie seks op te eisen. Het was al eens tot een woordenwisseling gekomen, waarbij jou werd verweten of je nog liefhebt en of je wel normaal bent, want elk normaal mens wil toch seks.

Het is een vicieuze stresscirkel geworden. Jij hebt de moed niet om er eens grondig over te praten en je man ziet geen problemen, als het wekelijks maar een keer lukt. Jouw stress komt voort uit een innerlijk conflict. Aan de ene kant ben je geoefend in genadeseks, dat wil zeggen dat je een keer in de week je man seks toestaat om hem tevreden te stellen. Aan de andere kant ga je in tegen je innerlijke gevoelens, want je raakt niet meer opgewonden en voelt er niet veel meer voor.

Emotionele context

Deze negatieve emotionele context is complex. Aan de ene kant voel je een zekere verantwoordelijkheid om je steentje bij te dragen aan je relatie, ook op seksueel gebied. Je houdt van je man en je vindt het lastig om zo moeilijk te doen. Aan de andere kant ervaar je ook een of een combinatie van de bekende stresssignalen zoals verstijven (Je vindt het niet fijn als hij je aanraakt), vechten (Je maakt ruzie) of vluchten (Je voorkomt intieme situaties).

Twee lagen

Misschien helpt het om te beseffen dat je stressreactie bestaat uit twee lagen. De ene laag is de rationele laag. Je vindt dat je dit en dat wel of niet hoort te doen. Dit is meestal gebaseerd op je (christelijke) overtuigingen. De andere laag is de innerlijke signalen die je voelt van binnenuit en die je niet kunt negeren. Je lichamelijke reacties zijn in eerste instantie op deze tweede laag gebaseerd.

Kom in beweging

Ik blijf natuurlijk wel een coach, dus zeg ik doe er wat aan en blijf niet met deze vicieuze stresscirkel rondlopen.

De e-cursus Intimiteit – jullie bron van energie steekt in op deze twee lagen. Het geeft informatie en kennis zodat je, daar waar nodig, je denken over intimiteit, seks, je partner en jezelf kunt herijken. Het bevat ook discussievragen en opdrachten. Op deze manier kun je werken aan het creëren van een positieve emotionele context om weer te leren genieten van intimiteit.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandWerk aan relationeel geluk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.