Feest of sluitstuk

liefde, verlangen en opwinding

Mijn beeld is natuurlijk vertroebeld door de coachingsgesprekken die ik voer en de dagelijkse e-mails die ik krijg. Het beeld dat ik heb is dat in 90% van de monogame relaties intimiteit het sluitstuk is in de relatie en niet het feest zoals dat kan zijn. Het kan bijna ook niet anders als we al 2000 jaar niet praten over intimiteit, erotiek en seksueel genot vanwege de vele taboes die er op rusten en de verkeerde Bijbelinterpretaties die ons onterecht schrik aanjagen. Intimiteit moet je leren!

Er is natuurlijk niets mis met seks een kwartier voor het slapen gaan. Maar waarom hoor ik dan regelmatig opmerkingen zoals deze: “Als dit die geweldige seks is waarmee we het nog tientallen jaren moeten doen, dan zou ik het eerlijk gezegd niet zo missen als het stopt.” Ik vind het jammer als dit de beleving is van een van Gods mooiste relationele gereedschappen om een relatie te vervullen. Maar begrijpen doe ik het wel. Intimiteit, erotiek en seksueel genot is bedoeld als een feest, als een middel om elkaars seksuele persoonlijkheid te vervullen. Dat is leuk, fijn, bevredigend, diepgaand en smaakt altijd naar meer. Als het een sluitstuk is in je intieme relatie en een relationele verplichting dan krijg je terecht snel genoeg van deze primitieve seks. Vergeet niet dat we wat betreft seks nog steeds leven in het stenen tijdperk. Er is nooit echt ruimte geweest om seksueel genot als een volwaardig relationeel onderdeel te ontwikkelen. Primitieve seks is door de kerkvaders in de derde en vierde eeuw na Christus alleen maar bevestigd en daarna is er niet veel meer gebeurd.

Nu komt het goede nieuws. Terwijl je deze blog leest kun je beseffen dat voor jou de eerste dag van jouw toekomst nu begint. Is dat niet geweldig? Je kunt nu met elkaar afspreken, hoe eng dat ook is voor de eerste keer, dat jullie in jullie relatie de breedte en lengte en hoogte en diepte gaan onderzoeken van de bedoelingen van intimiteit voor jullie relatie.

Als je jouw intieme persoonlijkheid vergelijkt met een tuin, hoe ziet het er dan momenteel uit? Een mooie, spannende en veelkleurige tuin ontwikkelen kost tijd. Liggen er nog stenen in de tuin? Welke kleuren passen bij jou? Wat is het doel van jouw tuin voor jou? Zo ook met je intieme leven. Welke obstakels uit het verleden belemmeren intiem plezier? Welke persoonlijke verlangens horen bij jou? Welke prikkels beïnvloeden welke zintuigen en winden je op? Hoe kun je deze prikkels gebruiken in je relatie? Hoe ontwikkel je een creatief seksleven voor elke fase in je relatie? Enz.

Natuurlijk kun je je seksuele relatie oppimpen. Dat is voor sommigen al een hele stap, maar het is in ieder geval iets. Het wezenlijk begrijpen van intimiteit en de positieve gevolgen voor geest, emoties, verlangens, relatie en lichaam is van blijvende waarde. Dan ga je begrijpen waarom God deze mogelijkheden heeft gegeven. Dan ga je iets proeven van de intieme rijkdom die er in jullie relatie aanwezig is. Dit ontwikkelen is een avontuur, maar het gevolg zal zijn een intense, spannende, veelkleurige en uitdagende tuin. Voor jezelf en je partner.

 

 

Uit het nog uit te komen boek: ‘zin in intimiteit’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.