Feest!

5 jaar feest blog foto 2

Vijf jaar geleden begonnen we met het bespreekbaar maken van seksualiteit. We konden niet bevroeden dat het zoveel teweeg zou brengen. We leven immers in de 21ste eeuw en we hebben internet? Maar tjonge jonge, wat is het bespreekbaar maken van seksualiteit onder christenen een taaie bezigheid. Het is ronduit pionierswerk. We blijven ons steeds weer verbazen over hoe angstig en achterdochtig mensen zijn rondom seksuele onderwerpen.

Slavernij

Ik heb regelmatig besproken waar de negatieve houding van de kerk/christendom/christenen ten aanzien van seksualiteit vandaan komt. Zorgelijk is het dat theologen nog steeds geen kans zien om met nieuwe bijbelinterpretaties te komen, zoals dat vroeger ook is gebeurd rondom bijvoorbeeld slavernij. Maar ook de theologie rondom de slavernij veranderde pas door maatschappelijke druk. Nu kijken we terug op deze theologie en constateren we dat de bijbeluitleg rondom slavernij wel heel erg mis was.

Heel erg mis

Zo is de bijbeluitleg rondom seksualiteit vanaf de 4de eeuw na Christus tot nu toe ook heel erg mis. In de bijbel spreekt men namelijk alleen over procreatie. Deze vorm van seks om kinderen te verwekken werd door kerkvader Augustinus geradicaliseerd en tot norm verheven. We komen er niet vanaf, het zit diep in onze christelijke genen. We zwijgen de mogelijkheden die God heeft gegeven naast procreatie dood. Is het angst voor zonde? Is het angst voor de hel? Is het angst voor God? Is het angst voor de duivel? Is het angst voor de familie? Is het angst voor jezelf? Intimiteit, erotiek en seksueel genot zijn toch geschapen door God? Het gevolg van deze afwijzende en afwerende houding ten aanzien van Gods seksuele mogelijkheden voor ons mensen is dat we blijven hangen in primitieve seks, met alle gevolgen van dien.

Huis van liefde

Henri Nouwen (1932-1996) schrijft in zijn boekje (1991) ‘Tekens van leven. Intimiteit, vruchtbaarheid, extase’ het volgende: “Wij zijn angstige mensen. … Er lijkt altijd wel iets te zijn dat ons angst inboezemt: iets in ons of om ons heen, iets dichtbij of ver weg, iets dat je kunt zien of iets dat onzichtbaar is, iets in onszelf, in de ander of in God. … In feite leven de meeste mensen van de twintigste eeuw bijna altijd in het huis van angst. Het is de aangewezen verblijfplaats geworden, een aanvaardbaar uitgangspunt voor het nemen van onze beslissingen en het ordenen van ons leven. … Langzamerhand ging ik de eenvoudige waarheid inzien dat degenen voor wie ik bang was, veel macht over mij uitoefenden. … Macht wordt in zo hoge mate gehandhaafd doordat ze mensen angst inboezemt en hen angstig houdt. Er zijn zoveel angstige kinderen, angstige studenten, angstige patiënten, angstige werknemers, angstige ouders, angstige pastores en angstige gelovigen. … Wanneer wij ons eenmaal door deze angstige overlevingsvragen in ons bestaan laten leiden, zijn we gauw geneigd om de woorden die vanuit het huis van liefde worden gesproken, als onrealistische, romantisch, sentimenteel, vroom of gewoon nutteloos af te wijzen.”

Ik zie ons werk van De Passiecoach Nederland graag als ‘het huis van de liefde’ van waaruit we mensen adviseren om uit het huis van schaamte, zwijgen en angst te komen en te wandelen richting kwaliteit, creativiteit en passie. Dat doen we onder andere met:

  • Coaching gesprekken
  • Lezingen in groot en klein verband
  • E-coaching, e-cursussen en gratis documenten
  • Liefdestuin, de eerste christelijke erotische webshop in Europa
  • Blogs
  • Challenges
  • Boek Zintimiteit

Vier met ons mee en lees onze feestbrief!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.