Genieten kan altijd

genieten kan altijd

Als een stel een gesprek heeft met elkaar over het hoe en waarom van een laag libido van een van beiden, dan kan het gesprek snel stokken als er geschermd wordt met voldongen feiten, zoals: ‘ik heb nu eenmaal een laag libido.’ Een voldongen feit voelt als in beton gegoten: je kunt er niets meer aan doen, het is nu eenmaal zo. 

Genieten kan altijd

Niets is echter minder waar. Genieten kan altijd. Er is altijd iets aan opwinding te doen. Zelfs bij lichamelijke ongemakken, bij bijzondere fases in het leven zoals zwangerschap of bij ouderdom, er valt altijd iets te genieten als je dat wilt leren. Maar misschien willen mensen die zeggen ‘ik heb nu eenmaal een laag libido’ niet meer lichamelijk genieten omdat seksualiteit nooit heeft gebracht wat men ervan verwachtte. Zelfs dan … kun je het besluit nemen om te leren lichamelijk te genieten. Beter laat dan nooit meer.

Remmers

Om het onderlinge gesprek niet te laten stokken met dooddoeners als ‘ik heb nu eenmaal een laag libido’ zou je beter over concrete remmers kunnen praten die jou het gevoel van een laag libido geven. Want een laag libido is geen fait accompli maar een overtuiging in je hersenen. Overtuigingen kun je veranderen … als je wilt.

Voorbeelden

Ik zal voorbeelden geven van concrete remmers die verzameld zijn uit een onderzoeksgroep van 80 vrouwen.

Zelfacceptatie

“Het is voor mij veel gemakkelijker om opwinding te voelen als ik tevreden ben over mijn lichaam.”
De remmer is duidelijk: als je je min of meer schaamt voor je lichaam of een deel van je lichaam dan kun je niet frank en vrij vrijen.

Goed geweten

‘Als ik twijfels heb over mijn partner en of hij/zij geïrriteerd is door mij of zijn/haar boosheid onderdrukt dan vind ik het lastig om opgewonden te raken”.
De remmer is duidelijk: verstop je gevoelens niet. Zeker voor een vrouw is seks een onderdeel van het grotere geheel, namelijk ‘is alles in orde in onze relatie.’

Angst

‘Ik wil (nog) niet zwanger raken en zelfs als we willen vrijen met voorbehoedsmiddelen dan nog lukt het mij niet om opgewonden te raken uit angst voor dat het mis gaat.”
De remmer is duidelijk: angst is een enorme remmer. Angst voor zwangerschap, geslachtsziekten of het gedrag van de partner.

Gebruikt

“Als mijn partner weinig aandacht voor mij heeft maar ’s avonds laat wel seks wil, dan voel ik mij gebruikt en heb ik niet het idee dat hij/zij echt naar mij verlangd.”
De remmer is duidelijk: op zichzelf staande seks is geen onderdeel van een veel bredere liefdevolle intieme relatie.

Acceptatie

“Mijn partner accepteert niet echt mijn seksuele verlangens of mijn initiatieven. Dan is het wel lastig om me vrij te voelen en opgewonden te raken.”
De remmer is duidelijk: wederzijdse acceptatie is een van de basisvoorwaarden voor veiligheid om te kunnen genieten van elkaar.

 

Samen praten over concrete remmers is veel constructiever dan de drogreden ‘ik heb een laag libido.’ Maar dan nog, bij vrouwen meer dan bij mannen, zijn gunstige omstandigheden van doorslaggevend belang. Want als er geen remmers zijn die lijken op de voorbeelden hierboven, dan nog zal opwinding niet lukken als de vrouw last heeft van griep of bijvoorbeeld een hele drukke week heeft gehad met werk en kinderen.

Dat is het mooie van intimiteit en seksualiteit, het hoort bij de relatie als geheel en het zou geen op zichzelf staand ‘lustproject’ moeten zijn. Als mannen dit eens zouden willen leren, dan gaan sommige (christelijke) vrouwen eindelijk het seksuele leven genieten waar ze soms al zo lang naar verlangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.