God en seks

God en seks

Een enkele keer vraagt iemand aan mij of ik niet over seks kan praten zonder God. Of ik de informatie die ik geef niet gewoon neutraal kan geven. Want God en seks vinden sommigen maar een hele lastige combinatie.

God en seks

Mijn visie is om seks aan God en God aan seks te verbinden. Ik ben geen neutrale seksuologische coach. Daar zijn er genoeg van. Wat niemand echter doet en waarvoor ik wel gekozen heb, is God te eren door positief te spreken over een van zijn scheppingswonderen: seksualiteit. De mens is geschapen naar het beeld van God. Ten opzichte van de rest van de schepping en de zoogdieren is alleen de mens geschapen naar het beeld van God. Er staat niet in de Bijbel: de hele mens, behalve onze genitaliën, is geschapen naar het beeld van God. Je zou dan zoiets krijgen als: “God heeft de mens geschapen, maar de duivel heeft kans gezien de genitaliën ertegenaan te plakken.”

Creatieve seks

Het wezen van de mens bestaat uit lichaam, geest, verstand en emotie. De seksuele kant van de mens is net zo wezenlijk als zijn gedachten of gevoelens. De seksuele kant is procreatie en creativiteit. Het kunnen verwekken van kinderen en diepgaande, creatieve en gepassioneerde seks. Dat laatste heeft een veel hoger doel dan een kort plezierig moment. Maar dat is het helaas wel geworden in de loop der tijd. Onze creatieve seks lijkt op procreatie-seks. Kort en doelgericht. Maar als ook creatieve seks een onderdeel is van ons wezen (het beeld van God) dan mogen we verwachten dat creatieve seks een voertuig is voor expressie, plezier, ontspanning, geestelijke- en emotionele groei, blijdschap en vervulling en verdieping van onze persoonlijkheid. Want God doet niet aan oppervlakkigheid!

Regeltjes

Helaas is het christendom drukker met regeltjes rondom seks dan met ander zaken. Ten aanzien van seks zijn we farizeeërs geworden. In en na de zesde eeuw (Benedictus van Nursia) begon de kerk diep in te grijpen in de seksuele relatie van mensen. Hoewel voor de kerk seks een groot taboe was, bestaan er behoorlijk wat manuscripten waarin theologen tot in het kleinste detail stelling namen tegen allerhande ‘onzedelijke’ handelingen. De kern was dat seks het doel had om voort te planten maar men werd geacht er geen plezier aan te beleven. Standjes zoals ‘op zijn hondjes’ werd als een zonde beschouwd. De positie van de vrouw boven op de man werd door de kerk afgewezen omdat dat de natuurlijke orde van de man-vrouw relatie verstoorde. Orale seks was zondig. In de dertiende eeuw kwam er progressiever geluid (Albert Magnus). De enige juiste houding voor seks was ook voor hem buik-op-buik (man bovenop), maar naast elkaar liggend, zittend, staand of achterlangs (uitzondering voor zwaarlijvige mensen) waren wat hem betreft geen doodzonden meer.

Bron

Jezus heeft zeer weinig gezegd over seksualiteit. Tijdens een ontmoeting met een vrouw bij de bron (Johannes 4) had Hij er iets over kunnen zeggen, maar deed Hij dat niet. Jezus bevestigde dat de vrouw inderdaad vijf mannen had gehad. En in plaats van een ‘lesje regels’ over huwelijk, overspel en moraal begon Hij nota bene over levend water. Geen veroordeling of afwijzing, maar aanbod van leven. De vrouw, die door al haar geloofsgenoten was uitgestoten, veranderde ter plekke.

Zijn we niet allemaal die vrouw bij de bron?

Ik merk tijdens coachingsgesprekken dat er zoveel seksuele nood, pijn, verdriet, onbegrip en gebrek aan kennis is. Zoveel die verlangen naar aanraking, liefde, intimiteit, omhelzing, afwisselende en speelse seks, acceptatie van de partner voor initiatief en fantasie.

Nee, ik praat niet over seks zonder God. Want God en seks zijn positief en een bron voor veel lichamelijke en hartstochtelijke liefde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.