Een grote ronde bal

een grote ronde bal

Een grote ronde bal. Zo een die je nauwelijks kunt omarmen. Lastig om zo’n bal beet te pakken. Waar begin je? De symboliek van een grote ronde bal leek mij een aardige metafoor voor ons intieme leven. Ergens weet je dat er meer is, maar waar begin je?

Wie ben je?

Een vraag naar aanleiding van de vorige blog ‘Thuiskomen bij jezelf’ was o.a. hoe je kunt weten wat je meer of anders wilt in je intieme relatie. Een hele goede vraag. Deze vraag ging heel duidelijk niet over het krijgen van twintig tips, maar over hoe je je authentieke verlangens aan de oppervlakte kunt laten komen vanuit je innerlijke unieke bron. Ik ga later in een andere blog deze vraag beantwoorden, omdat er eerst voorbereidingswerk gedaan moet worden. Ik merk vaker dat men wel wil veranderen, maar dan het liefst zo snel mogelijk met tips en trics. Ik moet dan altijd denken aan die man die op de bank zit en tv kijkt met bier in zijn ene hand en chips in zijn andere hand en echt wil afvallen. Zo werkt het natuurlijk niet omdat seksualiteit, zoals ik al eens eerder heb geschreven, in feite geen activiteit is die je doet, maar een expressie is van wie je bent. Het voorbereidingswerk (de eerste blogs) gaat dan ook eerst over wie je bent. Vandaar de vorige blog die ging over het zetten van de eerste stap, namelijk te besluiten dat jij mag denken, zeggen, willen en veranderen zoals jij dat wilt.

Angst

De allergrootste tegenstander van verandering is angst, want de allergrootste behoefte is immers om geaccepteerd te worden. We doen bijna alles om geaccepteerd te worden, zelfs ons unieke zelf maskeren. De angst is om niet geaccepteerd te worden door een verandering waarmee we iets anders willen dan onze omgeving (lees ook: partner) door wie we geaccepteerd willen worden. Dan maar niet veranderen, of vragen stellen, of een gesprek beginnen.

Schepper

Is het grootste wonder van het mens-zijn niet dat je lijkt op de Schepper en zelf ook kunt scheppen? Als eerste denken we aan het vermogen van de mens om door middel van seksuele gemeenschap leven te scheppen. Maar je bent in feite ook de schepper van de inhoud van je eigen leven. Natuurlijk hebben we niet alles in de hand, maar dat sluit niet uit dat we zoveel als we kunnen keuzes kunnen maken die heel dicht aanliggen bij wie we willen zijn. Dat is overigens zeer moeilijk omdat veel in ons leven zich afspeelt in sjablonen, een manier van leven, denken en doen dat door anderen is bedacht, ooit. Kijk de film The Truman show en je begrijpt wat ik bedoel. Neem het idee dat seksueel plezier zondig is, bedacht door kerkvader Augustinus in de 4de eeuw na Chr. Nota bene!! En natuurlijk vinden we dat seksueel plezier nu inmiddels geen zonde meer is, maar o oh wat zijn we nog steeds achterdochtig als het gaat om seksueel plezier.

Losgemaakt

Door de eeuwen heen is ons geestelijk leven losgemaakt van ons seksuele leven. Het geestelijke leven is hemels en dus van veel meer waarde dan het aardse leven waaronder seksualiteit. Toen jaren geleden aan de scriba van de synode (ik blijf bewust even vaag) gevraagd werd wat hij vond van erotische speeltjes antwoordde hij ongeveer als volgt: “Stellen kunnen beter in bed Hooglied lezen.” Dan vind ik de uitspraak van de Joodse Amerikaanse seksuologe Ruth Westheimer evenwichtiger: “Seks is de brug tussen hemel en aarde.”

Geen automatisme

Goede seks is geen automatisme. Liefde betekent niet dat je automatisch fijne seks hebt. Een van de onderwerpen die ik als lezing geef heeft als titel: Liefde, intimiteit en opwinding.’ Drie geheel verschillende processen, geen automatismen, die belangrijk zijn om te begrijpen om niet in een poel van frustratie terecht te komen. Regelmatig heb ik e-mailreacties ontvangen van christenen die mijn werk niet appreciëren. Ze schrijven zoiets als: “Christenen hebben geen seksuele problemen. Waar liefde is is goede seks.” We hebben, denk ik dan, nog een hele weg e gaan.

Levenskracht

Je bent de schepper van de inhoud van je eigen leven. Onze (religieuze) cultuur heeft ons in de loop der eeuwen ontkoppeld van seksueel plezier, blijdschap en vreugde. Ons is aangeleerd dat seksualiteit schaamtevol is, gewelddadig en ranzig. Het is een gevaar waar je zo min mogelijk mee bezig moet zijn, zegt men. Een gevolg daarvan is o.a. dat we geen kennis hebben van gezonde seksuele principes en hoe we deze principes kunnen inzetten op elke leeftijd en in elke levensfase. Seks is geen levenskracht meer, maar een noodzakelijk kwaad dat er blijkbaar bij hoort.

Wil je (opnieuw) leren genieten op een manier dat bij jou persoonlijk past? Wil je van daaruit beter in staat zijn om dit met je partner te beleven? Maak je dan eerst los van je aangeleerde negatieve gedachten over seksualiteit. Binnen jouw relatie is seks niet schaamtevol, gewelddadig en ranzig, maar een geweldig expressiemiddel om je liefde om de meest creatieve manieren te uiten. Het vastgeroeste negatieve denken loslaten en het levendige positieve denken omarmen is een belangrijke voorbereiding om straks je unieke erotische zelf te kunnen ontplooien.

Oefening

Maak drie kolommen en geef de kolommen respectievelijk de volgende titels: thema, negatief, positief. Schrijf nu eens vijf seksuele thema’s op in de eerste kolom. Denk aan masturbatie, erotische speeltjes en al dat soort voor christenen triviale zaken of voor jou persoonlijk lastige onderwerpen. Schrijf in de tweede kolom je negatieve aangeleerde gedachten die bij dat specifieke thema horen. In de derde kolom schrijf je het tegenovergestelde van kolom twee. Ook als je niet precies weet wat er positief is aan het genoemde thema, het is een oefening om even een moment positief te denken over het thema. Je mag mij ook gerust e-mailen voor input bij een thema waar je niet uitkomt. Je wilt er bijvoorbeeld positief over zijn, maar je weet niet hoe.

Skippybal

We begonnen met de metafoor van een grote bal. Ik bied je nu een skippybal aan. Dat is een bal met een hengsel waaraan jij je kunt vasthouden. Bekijk gerust mijn skippybal in de vorm van een geheel digitaal en inspirerend jaarprogramma Intimiteit – Jullie energiegevende bron.

 

We zijn in deze serie blogs aan het leren onze persoonlijke unieke seksualiteit ruimte te geven.

DOE JE MEE?

Een persoonlijke reactie uit je eigen leven onder deze blog bemoedigd anderen.

Lees ook Blog 1. Ontsteek jouw innerlijk vuur.

Lees ook Blog 2. Thuiskomen bij jezelf.

 

3 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandJouw stem

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandBevrijd jezelf

  3. Pingback: De Passiecoach NederlandJij bent je lichaam

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.