Grote schoonmaak in vier stappen

grote schoonmaak in vier stappen

Je relatie komt eerst. Of je nu één, vijf, vijftien of dertig jaar een relatie hebt, je relatie komt eerst. Mensen, familie, werk, sociale contacten, vakantie of sport, je relatie komt eerst. Kinderen, ouders, collega’s of de ontspanning in je eigen lijf, iedereen en alles profiteert van de prioriteit die jij geeft aan je relatie. Is het allemaal weggezakt? Dan heb ik hier voor jou: grote schoonmaak in vier stappen.

Prioriteit

Met je relatie is het leven dat je nu leeft begonnen. Als je oogst wat je hebt gezaaid dan zitten jullie waarschijnlijk in grote moeilijkheden. Zo vergaat het tenminste de meeste mensen. Het lijkt soms wel of de eerste dag van onze relatie het startpunt is geweest om alle andere zaken voor te laten gaan. Je partner staat nu op plek vijf of negen van je prioriteitenlijstje? Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), de beroemde schrijver en filosoof, zei eens: “Dingen die er het meest toe doen, mogen nooit overgeleverd zijn aan dingen die het minst belangrijk zijn.”

Hoelang heeft de seksuele passie geduurd met je andere helft? Iemand e-mailde mij laatst het volgende prioriteitenlijstje: 1. Kinderen, 2. Werk, 3. Vrije tijd, 4. TV, 5. Sociale media, computer spelletjes enz., 6. Partner. Er was volop liefde voor de partner verzekerde ze mij, maar wat betreft prioriteiten was dat het lijstje. Op mijn vraag of plek nummer 6 inclusief intieme passie was e-mailde ze: “Nee, dat niet. Als het gaat om intieme passie met mijn man dan denk ik aan plek 9.”

Passie verdwijnt als eerste in je hoofd. Drukte, groeiende verantwoordelijkheden, vermoeidheid, kinderen en huishouden, werk, kleine irritaties, frustraties, angst voor een intiem gesprek, niet durven opkomen voor passie, voorspelbare seks laten gebeuren en geen vragen stellen. Zo maar wat punten die ik in coaching gesprekken heb gehoord.

Volgens mij is het tijd voor grote relationele schoonmaak, althans, als je er over een aantal jaren niet opeens tot je schrik achter wil komen dat je relatie leeg en hol is geworden en alleen nog maar overeind wordt gehouden door de eerdergenoemde verantwoordelijkheden. Het kan ook zijn dat je het helemaal niet belangrijk vindt om er zoveel aandacht aan te besteden. Vermoedelijk heeft dat te maken met het feit dat je nog nooit de kracht, de vreugde en de energie hebt geproefd van continue diepgaande passie. Maak een afspraak, dan praten we daarover. Voor nu, breng passie terug in je relatie!

Grote schoonmaak in vier stappen

Stap 1.

Passie heeft de juiste psychische en emotionele sfeer nodig. Hoe reageren je hersenen, je gedachten of je lichaam als je partner jullie slaapkamer binnenkomt lopen, wat voor sfeer ontstaat er dan? Een gevoel van passie of paniek? Verlangen of verwijdering? Saai of spannend? Of business as usuall.

  • Ga in gesprek met elkaar: Zintimiteit helpt je bij dit proces.

Dit is ook het moment om als man je geheime porno avontuurtjes op te biechten. Schoonmaak is schoonmaak.

Stap 2.

Niet alleen kan er gewerkt worden aan de onderlinge emotionele en psychische passie (stap 1), maar ook aan praktische passie. Bij het ‘Rond de Tafel’-thema Slaapkamergeheimen ontdekken we dat de meeste slaapkamers kantoren zijn met een bed erin. Tjonge, dat is opwindend, maar niet heus. Stimuleer je zintuigen en wek verwachting.

Je sexy voelen of een intieme prikkelbron zijn voor je partner is ook een invalshoek. Een geurtje of leuke verrassingen verhogen de verwachting.

Stap 3.

“Seks zit tussen je oren.” Daar begint het dus gebruik het. Bereidt intieme momenten voor. Als je daar geen zin in hebt of je bent daarin teleurgesteld, doe er wat aan. Je voorbereiden kan door een date af te spreken met je partner, dan kun je je psychisch, emotioneel en lichamelijk voorbereiden. Ook kun je de slaapkamer aantrekkelijk maken (stap 2). Als je afwacht op opwinding of initiatief van je partner dan gebeurt er nooit iets. Opwinding komt niet uit de lucht vallen. Zin in intieme momenten komt niet vanzelf. Het begint in je hoofd en daar kan jij dus starten. Opwinding komt later wel.

Stap 4.

In het Eskimo’s is het woord voor seks tijd om te lachen. Nu weet ik niet precies hoe Eskimo’s vrijen, maar dat zal toch niet veel anders zijn dan bij ons. Niet zo serieus. Speel. Denk aan: intimiteit met je ogen dicht, intimiteit zonder een woord te zeggen, intimiteit zonder je handen te gebruiken, seks met je kleren aan, probeer verschillende manieren van zoenen. Of laat je inspireren door onderstaande abonnementen.

Het belangrijkste is misschien wel om constant met elkaar in contact te blijven. Als je elkaar nooit aanraakt, kust, knuffelt of plaagt dat wordt de kloof tussen helemaal niets en opeens intiem te moeten zijn wel heel erg groot.

Maak prioriteit van je relatie door intimiteit te zaaien, elke dag weer, met kleine gebaren, kleine kusjes en een liefdevolle blik.

Een getuigenis

Henk en Stien (aliassen) kwamen naar onze ‘Rond de Tafel’-avond over Intense Seks. Ze wisten niet precies wat ze moesten verwachten, maar wat ze wel wisten was dat het anders moest. Ze liepen vast. Zo’n stap om naar deze avond te komen of om te kiezen voor een van de andere programma’s vind ik zo moedig. Dat getuigt van motivatie om te willen leren, om het anders te willen. Deze reactie kregen we een aantal weken later:

“Wat ik je even wil laten weten is dat wij ontzettend blij zijn met het feit dat we naar de Rond de Tafel-gespreksavond over Intense Seks gekomen zijn. Die avond heeft al zoveel goeds gebracht! Het feit dat je benoemde dat seks mag was al zo’n openbaring! In spanning wachtten we de oefening die je later zou e-mailen af en eindelijk daar was hij…… . Wat zag ik er tegenop, maar ook deze oefening heeft zoveel goeds gebracht. Zoveel intimiteit! Sinds ruim 25 jaar(!) kan ik zeggen dat ik het fijn vind dat God seksualiteit bedacht heeft en dat ik er zelfs naar verlang om intiem te zijn met Henk. Ik had nooit gedacht dat IK dat ooit zou zeggen. We hadden laatst ook een week dat we de oefening door omstandigheden niet konden doen en dan verlies je gelijk de intimiteit en mijn seksuele gevoelens waren ook weg. Toen we de draad weer oppakten kwamen de gevoelens ook weer terug. Nogmaals Marc en Heleen, dank voor wat jullie verteld hebben en voor het werk dat jullie doen.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.