Hartstocht

hartstocht

Seksuele opwinding is onderdeel van Gods plan voor de seksualiteit van de mens. Christenen en niet-christenen die God niet als schepper zien van de seksualiteit van de mens hebben opwinding tot een probleem gemaakt, maar dit is nooit Gods bedoeling geweest.

Visuele stimuli

Natuurlijk kan er gevaar schuilen in ongecontroleerde opwinding (drift), zoals eigenlijk in alle zaken waarmee we te maken hebben gevaar kan schuilen. Autorijden bijvoorbeeld is heel gevaarlijk als we de statistieken mogen geloven en toch rijden we elke dag weer van A naar B. Om gevaarlijke situaties te voorkomen krijgen we autorijles en leren we verkeersregels. Wij krijgen echter geen seksuele voorlichting over opwinding. Sterker nog, het christendom heeft ervoor gezorgd dat alles betreffende opwinding zoveel mogelijk uitgebannen werd, zodat alleen de seksuele daad overblijft dat nodig is om kinderen te verwekken (functionele seks). Onze natuurlijke lichamelijke opwinding op grond van bijvoorbeeld visuele stimuli was zondig, zelfs de opwinding die onze man of vrouw veroorzaakte. Het gevolg? Stellen weten nu niet meer hoe ze elkaar kunnen opwinden om tot gepassioneerde, creatieve en verrassende seks te komen.

Hartstocht? Bah!

De Bijbel (behalve Hooglied, maar dat is een ander verhaal) kent alleen functionele seks. Kerkvader Augustinus heeft dit geradicaliseerd: “Het beoefenen van seks is alleen goed als het dient om kinderen te verwekken en zelfs binnen het huwelijk is het een onaangename plicht, omdat de opwinding die er voor nodig is, het verstand benevelt. Was seks maar mogelijk zonder hartstocht (opwinding)!” (De civitate Dei, XIV, 16, blz. 653-654).

Ook Paulus, als man van zijn tijd, is een voorstander van functionele seks zonder opwinding: “Ieder van u moet met zijn vrouw weten te leven in heiligheid en eerbaarheid, zonder zich door hartstocht (opwinding) te laten meeslepen zoals de heidenen, die God niet kennen.” (1 Thessalonicenzen 4: 4-5).

Daar word je blij van

Wanneer was de laatste keer dat jij opgewonden raakte van je vrouw of je man? Was dit per ongeluk of met opzet? Hebben jullie elkaar met kleine of duidelijke niet mis te verstane prikkels opgewonden? Is hiermee samen bezig zijn zondig?

Weet je wat zondig is en zelfs desastreus? Geen gebruik maken van (Gods) mogelijkheden om je relatie seksueel te verdiepen, waaronder opwinding. Zonder opwinding verval je in voorspelbaar seksueel gedrag, saaiheid, relationele uitholling, valkuilen van porno en overspel, een leven op grond van biologische behoeften in plaats van liefdevolle passie en creativiteit en verval je in genadeseks (seks zonder opwinding om de ander tegemoet te komen om ‘de lieve vrede te bewaren’).

Het is zo waardevol, zo mooi, zo spannend en zo relatie bindend als je beiden leert hoe je de seksthermostaat (bepaald deel in de hersenen – Hoofdstuk 14 van boek Zintimiteit) van je partner aanzet. Daar word je blij van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.