Heb seks!

Als ik singles of stellen coach kunnen ze zelden uitleggen waarom ze zo’n moeite hebben met seksueel genot. Er lijkt wel een soort onzichtbare vage sluier te hangen rondom dit thema. We kunnen het niet zien, maar het is er wel.

Als er al over seksueel genot gesproken wordt, ergens binnen de christelijke wereld, dan gaat dit gepaard met de nodige kanttekeningen, want genieten mag maar wel aan het elastiek. Neem dan onze hoogbejaarde Joodse seksuologe Ruth Westheimer. Zij zegt dat de allereerste woorden van God tegen de allereerste mensen waren: “Heb seks.” Wij vertalen dit met ‘vermenigvuldig u.’ Zij geeft als commentaar dat de opdracht ‘heb seks’ het totale pakket omvatte: de mogelijkheid tot voortplanting en de mogelijkheid tot seksueel genot. Alleen het laatste lijkt nu pas door ons als christenen uitgepakt te kunnen worden. Met moeite.

Westheimer zegt: “Een onderdeel van ‘seks’ is het concept van ‘seksuele opwinding’. En vergis je hier niet over, zeggen de Joodse commentaren, dit is allemaal ontworpen door God. … Er is niets zo heilig en puur als wanneer seks plaatsvindt ter wille van de hemel. … Niets van wat God heeft geschapen is lelijk of beschamend. Als de geslachtsorganen beschamend worden genoemd, hoe kan dan gezegd worden dat de Schepper iets heeft gemaakt dat goed is?”

Dat doet mij denken aan wat Paulus schrijft aan Timotheüs (BGT): “Alles wat God gemaakt heeft, is goed. Dat heeft God zelf gezegd.” Dat geldt ook voor seks. Kortom: “Intimiteit, erotiek, seks en seksueel genot zijn bedacht door God, daarom is het goed.”

Denk eens aan uitbundige intimiteit met je partner. Welke waarschuwende gevoelens komen dan bovendrijven? Stel jezelf dan vragen als: zijn deze gevoelens terecht? Waar komen deze waarschuwingen vandaan? Wat is het doel daarvan?

Op deze manier benader je het onderwerp van intimiteit, erotiek en seksualiteit in je leven op een volwassen manier.

Uit het nog uit te komen boek: ‘zin in intimiteit’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.