Het belang van knuffelen

Knuffelen is gezond

Het belang van knuffelen als opstap naar intimiteit wordt onderschat. We kennen allerlei vormen van knuffelen, maar als uiting in een relatie om het lichamelijke en emotionele contact zo goed mogelijk te houden is het minder bekend. Ik geef 2 belangrijke redenen om te knuffelen.

Vaak is de afstand in het dagelijkse leven tussen niet intiem en intiem groot. Niet iedereen kan die afstand in een korte tijd overbruggen.

Simone zegt: “Als ik een hele dag gewerkt heb, ’s avonds met het gezin aan tafel zit en daarna nog even een wasje draai, dan kan ik niet zomaar opgewonden in bed belanden om te vrijen. Ik heb dan tijd nodig om aan te raken en aangeraakt te worden en voor Siebolt duurt dat soms te lang.”

Een manier om die afstand te helpen gemakkelijker te overbruggen is knuffelen.
Niet iedereen is dol op knuffelen, zeker als het niet spontaan is. Met onze kinderen knuffelen we vaak gemakkelijker dan met onze partner. In deze blog wil ik een lans breken om het bewust knuffelen met je partner niet te onderschatten, maar eens uit te proberen.

Dit is wat knuffelen is:

  • Elkaar gedurende de dag wat langer lichamelijk aanraken.
  • Het is een liefdevol en zorgzaam gebaar.
  • Het toont genegenheid.
  • Het geeft troost.
  • Het toont begrip en waardering.
  • Je deelt emoties zoals verdriet of blijdschap.
  • Het is een vriendschappelijke begroeting.
  • Je bouwt lichamelijk en emotioneel contact op met je partner.

Advies: laat geen kans liggen om door middel van een knuffel jullie emotionele of lichamelijke band te versterken.

Twee belangrijke redenen waarom knuffelen belangrijk is om een brug te slaan naar intimiteit:

1. Knuffelen is gezond.

Lichamelijk contact is de basis van elke intermenselijke relatie. We lopen hand in hand, we geven elkaar een kus of we dansen met elkaar. Allemaal vormen van aanraking. Aanraking is ook cultuurgebonden. We mogen wel dansen met iemand anders dan onze eigen partner, maar bij die persoon op schoot zitten kan dan weer niet.
Allerlei wetenschappelijk onderzoek heeft vastgesteld dat tijdens knuffelen het hormoon oxytocine in je hersenen wordt aangemaakt. Oxytocine wordt knuffel- of liefdeshormoon genoemd omdat het een gevoel van tevredenheid geeft. Een tevreden gevoel is gezond omdat het je afweersysteem versterkt en bijvoorbeeld kleine pijntjes bestrijdt. Juist deze oxytocine heb je nodig om de stap naar intimiteit gemakkelijker te maken. Vrouwen zijn overigens gevoeliger voor het aanmaken van dit hormoon dan mannen en Simone heeft dus gelijk met haar ervaring, aan het begin van deze blog, dat ze eerst een gevoel van genegenheid en emotioneel contact wil beleven alvorens ze de stap naar intimiteit kan maken.

2. Het is een brug naar intimiteit.

In een relatie geeft knuffelen een gevoel van veiligheid en comfort. Door elkaar bewust te knuffelen raak je gevoeliger voor elkaars liefde. Door elkaar aan te raken kom je in elkaars territorium en zeg je met je knuffelgedrag ‘ik accepteer je, ik geef om je, jij mag mij aanraken’. Knuffelen kan als je elkaar treft na het werk, als je elkaar in huis tegen het lijf loopt of door dicht tegen elkaar aan te zitten op de bank. Door deze stap te maken wordt de afstand tussen geen contact en intiem contact verkleind.

Ben jij niet zo’n knuffelaar?

Niet iedereen knuffelt gemakkelijk. Maak deze test over liefdestalen eens om te ontdekken of lichamelijke aanraking bij jou een belangrijke behoefte is. Naast lichamelijke aanraking worden nog vier liefdestalen genoemd: positieve woorden, tijd en aandacht, cadeaus en dienstbaarheid. Niet iedereen vindt lichamelijk contact, ook al is het knuffelen, prettig. Daar is helemaal niets mis mee. Zoals gezegd, we hebben allemaal een andere volgorde. Toch is het de moeite waard om samen eens uit te proberen of het vaker en bewuster knuffelen de intimiteit versterkt. Je kunt bijvoorbeeld ook afspraken maken op welke momenten je het wel of niet prettig vindt om geknuffeld te worden en op welke manier.

Lees meer tips voor creativiteit in je intieme relatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.