Hoe is jouw tuinontwerp?

In mijn vorige blog Tuininspiratie sprak ik over de tuin als metafoor voor onze seksualiteit. Tijdens coaching of lezingen merk ik dat mensen vol zitten met foute boodschappen die ze hebben opgedaan gedurende hun leven. Of, in termen van de tuinmetafoor, allerlei onkruid is gezaaid. Het moeilijke hiervan is dat men overtuigd is van het feit dat het persoonlijke individuele overtuigingen zijn, terwijl ze dat niet zijn.

Beter iets dan niets?

Deze overtuigingen zijn gevormd door andere mensen in onze levens (ouders, familie, vrienden, werk en kerk, cultuur) die hun verkeerde opvattingen hebben doorgeven aan hun nageslacht in de overtuiging dat het goede opvattingen waren. Of, als ze zich bewust waren van het verkeerde van hun opvattingen zoiets hadden als beter iets dan niets.

Twee tuinontwerpen

Soms tijdens de coaching en afhankelijk van het onderwerp presenteer ik twee verschillende tuinontwerpen of definities van seks om een begin voor het gesprek te creëren.

Definitie 1: seks is geslachtsgemeenschap die plaatsvindt tussen twee geslachtsrijpe personen van tegenovergestelde sekse. Deze geslachtsgemeenschap sluit manipulatie en geweld uit en onthoudt zich van het gebruik van kunstmatige middelen om seksueel genot te creëren. Het richt zich direct of indirect op de voltooiing van de seksuele bevrediging. Tijdens de seksuele bevrediging ejaculeert de man sperma in de vagina en bereiken beiden gelijktijdig of bijna gelijktijdig een orgasme.

Definitie 2: Seks is intiem plezier, alleen of om te delen met een andere persoon. Je kunt tijdens deze seks een orgasme hebben maar dat hoeft niet per se. Jullie kunnen kiezen tussen penetratie of gewoon fysieke intimiteit. Er is nooit enige reden om te denken dat het doel penetratie moet zijn (behalve als je nageslacht wilt verwekken). Het gaat altijd om de context en wat de behoeften zijn van beiden op dat moment. Er is geen enkele norm voor seksuele prestaties waarmee jij jezelf zou moeten vergelijken. Jullie worden niet geregeerd door hormonen of biologie. Je bent vrij om je eigen seksualiteit te verkennen en te ontdekken, om te leren of om af te leren.

Voorbeeld

Een coaching gesprek van een aantal weken geleden is exemplarisch voor hoe het vaak gaat:
Na het rustig voorgelezen hebben van beide definities en ze het daarna zelf nog eens hebben nagelezen op papier koos dit stel voor definitie 1. Ze maakten de opmerking dat samen een orgasme bereiken een nog niet gehaald doel was, maar voor de rest vonden ze definitie 1 het meest passen bij hun overtuiging. Dan is het heel even stil en zegt de vrouw: “Ik merk dat ik van definitie 2 wel heel blij wordt.”

Intense Seks

De e-cursus Intense Seks gaat over definitie 2. De e-cursus is inclusief e-coaching en regelmatig krijg ik van de man de opmerking dat hij de opdrachten enorm moeilijk vindt om niet toe te hoeven werken naar penetratie en orgasme. Zo diep zit dat onkruid in onze tuin. Het moet, want anders is seks geen seks. De vrouwen mailen opmerkingen als wat ontspannend, ik ervaar vrijheid of dit is toch de echte relationele seks!

De weg kiezen van definitie 2 is niet per se een gemakkelijk proces. Het is aanleren en afleren. Dat afleren heeft meestal te maken met vernieuwing van denken of zoals ik in mijn vorige blog vertelde het uitroeien van drie groepen onkruid:

  1. Moreel onkruid: Je deugd niet, vooral niet als je van seks houdt.
  2. Medisch onkruid: Seks is vies en gevaarlijk.
  3. Media onkruid: Je moet alles uitproberen anders ben je een watje.

Welk onkruid tiert er welig in jouw tuin?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.