Intimiteit leren

intimiteit leren

Men vindt het soms een beetje vreemd als ik vertel dat we intimiteit moeten leren. De gedachte is dan dat intimiteit iets natuurlijks is dat als vanzelf gaat, want de eerste jaren van de relatie ging het toch ook heel goed?

Geen problemen

In de loop der tijd heb ik in reacties, tijdens gesprekken of in e-mailvragen verschillende argumenten voorbij zien komen waarom een van beiden, meestal de man, coaching om intimiteit te leren niet echt ziet zitten terwijl de partner dat wel zou zien zitten. Ik noem een aantal argumenten die ik daadwerkelijk gehoord heb:

  • Christenen hebben geen problemen met intimiteit of seks, God staat aan hun kant.
  • Christenen hoeven geen coaching, zij kunnen bidden.
  • Als je van elkaar houdt gaan liefde en intimiteit altijd goed.
  • Voordat je gaat vrijen eerst samen op de knieën om te bidden, dan sluit je problemen uit.

Alfa-man

Een man kan, als het gaat over seks, zich nogal eens als een alfa-man gedragen. Kenmerken van een alfa-man zijn het hebben/nemen van leiding (dominantie), zelfverzekerdheid (wij hebben geen problemen) en egoïsme (zijn zelf het centrum van de wereld). Het meest schrijnend was de volgende situatie. Een man reageerde een keer persoonlijk op een sociale media post van mij dat hij blij was geen coaching nodig te hebben omdat zijn seksuele relatie super ging en dat erotische hulpmiddelen overbodig waren omdat ze na zoveel jaar huwelijk nog steeds gek op elkaar zijn. Dit kan, op zichzelf is er niets mis met deze reactie, ware het niet dat zijn vrouw een dag eerder per e-mail om advies had gevraagd. Ze begon steeds meer tegen de seks op te zien vanwege de voorspelbaarheid en het niet durven uitspreken van haar eigen verlangens uit angst dat ze tegen de schenen van haar man zou schoppen. In zo’n situatie is het lastig om samen intimiteit te leren.

Intimiteit leren

Wat blijkt nu? Bij het aangaan van een (intieme) relatie produceren onze hersenen o.a. endorfine, dat verantwoordelijk is voor o.a. opwinding. Dit gebeurt om de seksuele gemeenschap te stimuleren met als doel het verwekken van kinderen om zo de menselijke soort in stand te houden. Na een aantal jaren stopt dit ‘automatisme’. Komt dit dan nooit meer terug? Zeker wel. Het komt terug als er iets nieuws gebeurt, bijvoorbeeld een nieuwe partner of een nieuwe seksuele invalshoek. De hersenen reageren bij ‘nieuw’ weer met het aanmaken van endorfine.

Liefde en opwinding

Genereert liefde het aanmaken van endorfine? Nee. Liefde heeft te maken met vertrouwen, veiligheid en zekerheid. Je kunt dus veel van elkaar houden, maar geen opwinding ervaren. Om opnieuw en steeds weer opwinding te ervaren zul je nieuwe vormen van intimiteit moeten leren om de opwindingsmotor aan de gang te krijgen. Nu komt de kracht van de monogame relatie om de hoek kijken. Juist de onderlinge liefde (vertrouwen, veiligheid en zekerheid) is een goede basis om naar elkaar transparant te zijn en te vertellen aan elkaar wat je fantaseert, verlangt of wat je opwindend vindt (risico’s, spanning en avontuur).

Zintimiteit

In mijn boek Zintimiteit geef ik voorzetten aan stellen die van elkaar houden maar weinig of geen opwinding meer ervaren. Het boek Zintimiteit is de benzine om je opwindingsmotor aan de gang te krijgen. De meest recente review hierover is de volgende: “Met veel interesse volg ik jullie werk. Mijn vrouw en ik lezen samen Zintimiteit. Inspirerend en vernieuwend voor onze relatie.”

Geen angst

In 1 Johannes 4:18 staat dat we met Gods liefde in ons niet meer bang hoeven zijn voor Zijn oordeel (BGT). Zou dat ergens ook niet kunnen gelden voor partners die van elkaar houden? Met de liefde van de ander in je hart hoef je toch niet bang te zijn voor zijn/haar oordeel? Dan kun je dus naar hartenlust met elkaar intimiteit leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.