Jij bent je lichaam

jij bent je lichaam

Schuld, schaamte, seksuele patronen, taboes en trauma’s hebben ons bang gemaakt en losgekoppeld van ons lichaam en van een gezond seksueel leven. Seks komt alleen in het nieuws als het negatief is. We zijn bang voor seks. We zijn bang voor ons lichaam en de daarbij behorende seksuele gevoelens. Maar hoe je het wendt of keert, jij bent je lichaam, en daar heb je seks mee.

Jij bent je lichaam

Als je accepteert dat jij je lichaam bent en alle gevoelens die daarbij horen accepteert, dan maak je een hele grote stap voorwaarts. Jij bent je lichaam en daar mag je het mee doen. Wees er trots op. Een zekere vanzelfsprekendheid dat je trots bent op je lichaam en je niet schaamt voor je lichaam is aantrekkelijk voor je partner. Als jij blij bent met je lijf, is je partner ook blij met jouw lijf. Je lichaam is belangrijk in je seksuele leven, zonder kun je niet. Kom ermee voor de dag, zet je lichaam bewust in in je seksuele relatie, koester het, verleid je partner ermee en ontvang zijn/haar aanrakingen.

Hoe doe je dat, je lichaam zijn?

Dat doe je tussen je oren. Je lichaam is je lichaam, daar kun je weinig aan veranderen. Maar hoe je over je lichaam denkt, hoe je het accepteert en hoe je ervan geniet tijdens de seks speelt zich af tussen je oren. In de eerste plaats betekent het dat je valse overtuigingen moet loslaten. Een valse overtuiging is bijvoorbeeld dat een christelijke vrouw geen initiatief zou mogen nemen om seks te hebben binnen de relatie. Gooi deze opvatting overboord en leer te voelen of je meer sekspower in je lijf hebt dan alleen maar af te wachten op het initiatief van je man. In de tweede plaats mag jij je seksuele schaamte loslaten. Seksuele schaamte is een religieus verzinsel dat zegt dat seks door en door slecht is. De termen schaamdelen en schaamstreek komen uit het christendom. Laat die schaamte los, het is een schande om zo slecht over seks en seksuele gevoelens te denken. “Seks, intimiteit en seksueel genot, zijn bedacht door God.”

Je eigen stem

Kortom, valse overtuigingen en seksuele schaamte, zijn andermans stemmen. Stemmen van lang geleden. Nu wordt het tijd om je eigen stem te vinden. Wat ga jij zeggen over jouw seksueel leven? Een van de mensen die ik gecoacht heb zei eens: “En nu is het afgelopen. Nu ga ik seksualiteit een volwaardige plek in mijn leven geven.” Je hoeft je amper af te vragen hoeveel blokkades aan deze uitspraak vooraf zijn gegaan.

Oefening

Een van de basisoefeningen in de seksuologie voor man en vrouw om een begin te maken met het accepteren van het lichaam is jezelf naakt te bekijken in de spiegel en daar blij over te zijn. Tijdens deze spiegelsessie ga je negatieve ondermijnende gedachten afwijzen en positieve gedachten uitspreken: ik ben mooi, ik mag er zijn, dit is het, hier heb ik seks mee, hier geniet ik van enz. Een eenvoudige maar o zo lastige oefening. De moeilijkheid zit namelijk tussen je oren want je bent zo verzoend met de leugens in je eigen hoofd dat jij niet bijzonder zou zijn, dat iets positiefs getuigen over jezelf haast als een leugen aanvoelt terwijl het de waarheid is.

Getuig

Getuig onder aan deze blog van positieve seksuele veranderingen in je leven. Bemoedig anderen. Geef jezelf een stem. Het mag ook per e-mail aan ons. Wij gaan zeer zorgvuldig om met je verhaal. We reageren erop en bemoedigen je.

Op dit moment hebben we drie tools om te leren genieten van je lichaam door het in orde te maken tussen je oren:

 1. First Ladies First. Een e-cursus voor vrouwen om zichzelf te bevrijden van innerlijke obstakels om van seks te genieten.
 2. Intimiteit – Bron van energie. Een digitaal jaarprogramma voor stellen om zichzelf te bevrijden van een passieloze intieme relatie.
 3. Challenge Het vrouwelijk orgasme. Een verrassende serie om te leren genieten.

We zijn in deze serie blogs aan het leren onze persoonlijke unieke seksualiteit ruimte te geven.

DOE JE MEE?

Lees ook Blog 1. Ontsteek jouw innerlijk vuur.

Lees ook Blog 2. Thuiskomen bij jezelf.

Lees ook Blog 3. De grote ronde bal.

Lees ook Blog 4. Jouw stem.

Lees ook Blog 5. Bevrijd jezelf.

 

2 reacties

 1. Anne Stekhoven   •  

  Wat jammer dat hier niet wat meer op gereageerd wordt. Ik vind het prachtig wat je schrijft. Ik kijk graag naar mezelf in de spiegel zonder narcistisch te zijn 😉 Ik smeer me lekker in na het douchen en denk ‘Zo, ik mag er zijn’. En dat mijn man het ook zo ziet is heerlijk. Als er al schaamte geweest is, dan ben ik die nu wel voorbij. Ik ben 50…heb -als ik heel eerlijk kijk- een onderkin maar als hij er niet mee zit…Oh, hij heeft er zelf ook één!

  • Marc Angenent   •     Author

   Dank je wel Anne voor je leuke reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.