Jij bent normaal

Jij bent normaal

Ik had eigenlijk vanaf het begin, toen ik als De Passiecoach Nederland ging werken, alle vragen die ik heb ontvangen moeten bijhouden, rubriceren en categoriseren. Dat heb ik helaas niet gedaan. Ik kan er natuurlijk wel heel wat herinneren. Vragen over orgasme, vibrators, libido, verschil in verlangen, masturbatie, de Bijbelse context, opwinding, plezier, pijn, fetisjisme en meer, veel meer. “Ben ik normaal?” hoor ik tussen de regels door. Ja, jij bent normaal! 

Ben ik normaal?

De onderliggende vraag onder al deze uiteenlopende vragen is volgens mij: ben ik normaal? Dat is niet zo’n vreemde vraag. Vergeet niet dat we in het christendom amper over seks praten. Toen niet, nu niet en morgen niet. Er is dus geen enkel referentiekader en van de porno als referentiekader moeten we wegblijven. Wat dan overblijft zijn allerlei verhalen in de roddelbladen en magazines. Verhalen die meestal tips & trics bieden en geen inzichten.

Zwijgen

Ik was eens in een gespreksgroep om te praten over seks. Net toen zijn vrouw haar mond opendeed om iets te zeggen, antwoordde haar man: “Wij praten niet over seks, dat blijft binnen de slaapkamer.” Ik had net uitgelegd dat je wel degelijk over seks kunt praten zonder persoonlijk te hoeven zijn. Je kunt bijvoorbeeld praten over principes of over de Bijbelse context. Maar nee, het is te eng.

Laagdrempelig

Het voordeel van internet is dat De Passiecoach Nederland gemaild kan worden met een vraag. En dat heb ik gemerkt. Het is laagdrempelig en je kunt e-mailen vanuit de beslotenheid van je eigen huis. Ik merk dat ik voor heel wat mensen een referentiekader ben geworden. “Ik weet niet waar ik anders mijn vraag kan stellen,” heb ik meermaals gehoord. Om eerlijk te zijn weet ik dat ook niet. Natuurlijk bestaan er diverse gekleurde en subjectieve fora binnen bepaalde kerkelijke stromingen, maar daar kun je echt niet aankomen met sommige vragen want dan weet je van te voren welke antwoorden je kunt verwachten en daar hebben mensen echt geen zin meer in, in die negatieve benadering van seksualiteit. De vrouw uit de gespreksgroep in het voorbeeld hierboven e-mailde mij dan ook naderhand vertrouwelijk, dat wil zeggen zonder medeweten van haar man. Haar vraag was pittig en de e-coaching intensief. Denk- en gedragsverandering is nu eenmaal geen knop die je even om kunt zetten.

Missionaris

Om een voorbeeld te noemen van een vraag denk ik aan de e-mail van een vrouw die vertelde dat ze in haar huwelijk nog nooit een orgasme had beleefd. Dat is niet eens zo uitzonderlijk, want orgasme stoornissen komen inderdaad niet weinig voor. Biologisch gezien kan elke vrouw een orgasme krijgen, dus als dat niet lukt denk ik al snel aan een geestelijke-, emotionele-, rationele- of relationele blokkade. Tijdens de e-mailwisseling kwam ik erachter dat zij en haar man maar één seksstandje kende, de missionarispositie. Dat is wanneer de man op de vrouw ligt en haar in die positie penetreert. Hij had ergens ooit een keer opgepikt dat dat de meest Bijbelse sekshouding is en hij wilde dan ook niet iets anders meer. Toen begreep ik opeens waarom zij nog nooit een orgasme had beleefd. Een vrouw kan meestal onmogelijk in die positie een orgasme ervaren, uitzonderingen daargelaten, als penetratie het enige is dat in die positie gebeurt. Hier hadden we niet te maken met een blokkade bij haar, maar met een gebrek aan inzicht bij hem en haar hoe seks werkt.

Jij bent heel normaal

Het voordeel van het stellen van een vraag is dat je een antwoord krijgt. De winst van een antwoord kan zijn dat je gaat beseffen dat je heel normaal bent, maar dat je dat nog nooit van iemand hebt gehoord omdat je er nog nooit over hebt gesproken.

Volledig digitaal

De ervaring die ik hierboven heb verteld is in mijn werk aan de orde van de dag. Daarom heb ik besloten om coachingstrajecten volledig digitaal uit te voeren, per e-mail. Dan kan iemand in Groningen, Maastricht of Domburg zijn of haar vraag stellen of een e-coaching aangaan zonder naar Utrecht te hoeven reizen. Het minimale dat we tijdens de e-coaching kunnen bereiken is de ontdekking dat jij met je ervaringen, vragen en verlangens heel normaal bent. Deze ontdekking genereert meestal gelijk meer seksvreugde en wie wil dat nou niet.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandHet echte seksverhaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.