Jouw intieme vingerafdruk

Jouw intieme vingerafdruk

In deze serie van vijf blogs (dit is de vierde blog) wil ik duidelijk maken dat liefde, verlangen en opwinding drie verschillende processen zijn. Dit te weten kan frustratie voorkomen. Spelen deze drie processen tijdens de eerste fase van een nieuwe liefde nog een grote rol, na de settelfase moeten ze bewust aangevuurd worden. Produceren de hersenen nog ‘automatisch’ opwindingsstofjes tijdens de eerste verliefdheidsfase, na de settelfase moet dit gedeelte van de hersenen steeds weer ‘ingeschakeld’ worden. Dit ‘inschakelen’ gaat het beste als je jouw intieme vingerafdruk kent.

Dit waren de vorige blogs:

  1. Het ontwaken van de seksuele mensDrie processen spelen een rol bij seksualiteit: liefde, intimiteit en opwinding.
  2. De onvermijdelijk dip en hoe je daaruit komtHet ‘automatisme’ van de drie processen nemen af.
  3. Variëren kun je lerenKiezen voor intimiteit en opwinding.

Intiem zijn is net even iets anders dan intiem doen. ‘Intimiteit doe je niet, maar dat ben je’. Als je het idee hebt dat het bezig zijn met intimiteit lijkt op werken (doen) en het je veel inspanning kost dan kan het de moeite waard zijn te beseffen dat je niet de enige bent.

Werken of genieten

Het gevoel dat je moet werken voor je intimiteit heeft te maken met een gebrek aan kennis over je intieme vingerafdruk. Je intieme vingerafdruk zijn al je wensen, verlangens, fantasieën, persoonlijke mogelijkheden en je libidoniveau bij elkaar. Intimiteit vieren vanuit deze vingerafdruk zal je vervullen met blijdschap en energie. Dit gaat verder dan alleen maar plezierig bezig zijn (waar je vaak voor moet werken). Plezierig bezig zijn is heel fijn, maar lichamelijk samenzijn vanuit jouw intieme vingerafdruk gaat dieper.

Niet voor niets staan in magazines in artikelen over seks vaak uitspraken als ‘ik eet liever chocola dan bezig te zijn met seks’, of ‘ik kijk liever voetbal dan dat ik seks heb’. Mensen die deze uitspraken doen kennen intimiteit alleen als een activiteit dat moeite kost en eigenlijk steeds weer op hetzelfde neerkomt. Daar hebben ze geen zin in.

Hoe ontdek je jouw intieme vingerafdruk?

Een van de manieren om jouw intieme vingerafdruk in kaart te brengen is het nagaan wat jou prikkelt of opwindt via welke zintuig. Alle zintuigen neem je onder de loep. Begin bijvoorbeeld bij voelen, lichamelijk contact.

  1. Wat vind je fijn om te voelen? Op welke manier wil je aangeraakt worden? Waar wil je aangeraakt worden en hoe? Vind je het fijner om aanraking te ontvangen of te geven?
  2. Een leuke oefening is bodymapping. Breng elkaars lichaam in kaart met aanraking ontvangen en geven. De een ontvangt en de ander raakt aan op verschillende manieren: met de hand, met een veertje, met een ijsklontje enz. Op elk plekje geeft de ontvanger aan of het fijn is of niet. Ook geeft de ontvanger aanwijzingen hoe het nog fijner kan.

Met deze leuke oefening leer je elkaar kennen en leer je jezelf kennen en heb je weer een stukje van jouw intieme vingerafdruk ontdekt.

Praktijk

Denise vindt het niet fijn als Bob haar alleen maar aanraakt als hij seks wil. “Ik wil ook aangeraakt worden om het aanraken, als doel op zich.” Na de bodymapping oefening zijn ze elkaar veel beter op het vlak van aanraken gaan leren kennen. Voor Bob was het eenzijdig aanraken geen onwil, maar meer een gebrek aan kennis over hoe het anders kon. Nu hij voor het eerst van Denise heeft gehoord wat zij wel en niet prettig vindt voelt Bob zich veel blijer, omdat hij weet wat Denise fijn vindt en deze verlangens dan ook beter kan vervullen.

De volgende keer de laatste blog in deze serie en dat zal gaan over het creëren van een intieme omgeving.

Meer weten over intieme creativiteit?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.