kopie of uniek

kopie of uniek

Velen zullen wel eens van Kierkegaard (1813-1855) gehoord hebben. Hij was een Deens filosoof, een protestants theoloog en een cultuurcriticus. Hij is maar 42 jaar oud geworden. Hij zei: “Met de geboorte van elk mens is er een nieuwe schepping Gods. Met u, met mij kwam er iets in de wereld dat er daarvoor niet was”. Ik vind dit een mooie omschrijving van het begrip uniek.

Wat is een goed mens?

Tijdens een filosofische discussie over ‘wat is een goed mens?’ reageerde iemand door te zeggen dat een goed mens iemand is die ja zegt tegen zijn/haar leven. Een ander reageerde daarop met de opmerking dat het toch raar is om ‘ja’ te zeggen tegen je eigen leven, je bent er immers toch al? Kierkegaards gedachten hierover zijn dat we niet helemaal ja hebben gezegd tegen ons leven. We accepteren niet wie we werkelijk kunnen zijn. Hij zegt dat we zo druk zijn met onszelf (om onze goedheid) te bewijzen in onze rollen die we vervullen dat we een kopie worden van allerlei maatschappelijke- en kerkelijke verwachtingen.

Kopie of uniek

En nu komt het. Kierkegaard zegt dat veel mensen leven als een kopie van maatschappelijke- en kerkelijke verwachtingen en daardoor tevreden zijn ‘als goed mens’, maar weinigen zijn uniek. Volgens hem is dit ook een van de oorzaken van een burn-out. “Het ene nodige is trouw zijn aan ons unieke bestaan. Helaas is de werkelijkheid dat we origineel geboren worden, maar vaak eindigen als kopieën van wat andere willen.”

Zo ook met intimiteit en seksualiteit. Bij seks gaat het niet om sekstechnieken, gaat het niet om frequentie of gaat het niet om wat wel of niet hoort. Bij seks gaat het om onszelf. Willen we als seksueel wezen een kopie zijn van wat anderen vinden (partner, maatschappelijke- en kerkelijke seksuele) of gaan we leren om ruimte te geven aan onze unieke intieme- en seksuele verlangens.

Uniek zijn. Ook dit thema stippen we tijdens onze challenge even aan.

 

2 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandDe sleutel

  2. Pingback: De Passiecoach NederlandWord jezelf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.