Lichaam en stem

Seks is communicatie tussen twee lichamen waarbij we het moeilijk vinden om onze stem te laten horen. Aangezien de meeste van ons geen gedachten kunnen lezen leidt seks zonder verbale communicatie tot frustratie. Tenzij je zegt wat je wilt. “Het is heerlijk wat je doet maar kun je iets meer kracht zetten met je vingers”? Om dit te durven zeggen heb je een zekere mate van assertiviteit nodig gecombineerd met de zelfverzekerdheid dat je dit mag vragen voor jezelf.

Zeggen wat je wilt ontvangen van je partner, in het algemeen maar zeker tijdens de seks, is moeilijk omdat we dat nooit geleerd hebben. Wat we geleerd hebben is te reageren op de angst die we voelen voor afwijzing. Sterker nog, we proberen die afwijzing van tevoren te voorkomen door ons gedrag aan te passen aan de ander. Dat kan je baas zijn, een collega, een vriend, een familielid, de kerk of je partner.

De angst voor afwijzing, of omgedraaid, de sterke behoefte om geaccepteerd te willen worden is bepalend voor bijna al ons gedrag. We verliezen met ons aanpassingsgedrag een stukje uniciteit omdat we die inleveren ten bate van die ander. Henri Nouwen (1932-1996) schrijft in zijn boekje Tekens van leven (1991) dat wij christenen leven in het huis van de angst. “Langzamerhand ging ik de eenvoudige waarheid inzien dat degene voor wie ik bang was, veel macht over mij uitoefenden. Zij die mij bang konden maken, konden mij ook laten doen wat zij wilden.” Natuurlijk ben je niet bang voor je partner, denk je. Maar angst is er in allerlei verschijningsvormen. Je hebt geen zin in ruzie. Je wilt niet weer die discussie aangaan. Je hebt geen zin om de lieve vrede in huis te verstoren. Je staat seks toe (genadeseks) omdat je geen chagrijnige partner in huis wil. Enz.

Daarbovenop komen dan vaak christelijke gedachten als dat we niet voor onszelf mogen leven of onszelf behoren weg te cijferen. Hoewel deze Bijbelteksten volstrekt niet slaan op de mogelijkheid om vorm te geven aan je (seksuele) uniciteit, onderdrukken ze onze seksuele behoeften en verlangens wel. Vooral vrouwen kunnen lijden onder deze onderdrukkende verzinsels die vaak een combinatie zijn van verkeerd gebruikte Bijbelteksten, mythen, angst om afgewezen te worden door de partner of de overtuiging dat het bij seks om de man gaat.

Zijn we in staat om te leven in het huis van de liefde waar Jezus zegt dat we voor Hem niet bang hoeven te zijn? Dat we uniek mogen zijn? Dat we seksueel mogen verlangen? Dat we mogen zeggen wat we seksueel verlangen? Dat we voor onszelf mogen opkomen tijdens de seks?

Neem de proef op de som en combineer de beide talen: lichamelijke- en verbale communicatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.