Liefde en opwinding?

liefde en opwinding

Seks heeft alles te maken met een lichamelijk verlangen naar je partner. Is dat zo? Of is het meer een verlangen naar individueel genot in samenspel met die ander? Biologisch of qua hersenactiviteit komt dat op hetzelfde neer.

Liefde?

Ik heb al eens eerder aangegeven dat liefde, wat dat dan ook moge inhouden, geen trigger is voor seksuele opwinding. Liefde symboliseert meer de veilige kant van de relatie, de betrouwbaarheid en het vertrouwen in elkaar. Ga maar na, seks kan heel goed zonder liefde omdat het in feite een biologische activiteit is.

Ik weet het, het klinkt verre van christelijk, maar laten we elkaar geen rad voor ogen draaien. Je mag van mij rustig zeggen dat je echt alleen maar seks hebt met je partner omdat je hem/haar liefhebt, maar geef dan eerst eens een definitie van liefde. Is het niet meer de genegenheid en de vertrouwelijkheid met elkaar dat je bedoelt? Heerlijk. Maar dat zijn allemaal elementen die de hersenen niet aanzetten tot het produceren van opwindingsstofjes.

Een onderzoek met getrouwde stellen laat hier iets van zien. Terwijl de hersenen gemeten werden zagen proefpersonen foto’s van hun (geliefde) partner. Geen reactie in het limbische systeem in de hersenen om seksueel gerelateerde hormonen af te geven. De hersenen begonnen wel te reageren als de proefpersoon bewust pikante of erotische foto’s zag van de partner. Maar dat deden de hersenen ook bij zulk soort foto’s van niet-partners.

Het wordt minder

De biologische aansturing van ons seksueel gedrag (seksuele behoeften door o.a. triggers en fantasie), zoals hierboven even aangestipt en uitgelegd in de vorige blog, wordt op den duur minder. Dat komt door leeftijd, eventueel medicijngebruik maar ook door de vertrouwdheid die je met je partner hebt opgebouwd. En als de man wel wat gemakkelijker opgewonden raakt door de invloed van allerlei triggers dan kan het heel goed dat zijn vrouw er wel klaar mee is. Zij raakt in het tiende jaar van de relatie echt niet meer opgewonden van haar man die hetzelfde sekskunstje in bed wil doen.

Wil je voorkomen dat je uit elkaar groeit dan moet je samen werken aan het begrijpen hoe seks werkt en hoe je dat in een langdurige monogame relatie fris en fruitig kunt houden. Daar is de e-cursus Intimiteit – Jullie energiegevende bron voor ontwikkeld.

Waarom je op den duur niet ontkomt aan relationele seks, dat is niet-biologisch gedreven seks, dat vertel ik een volgende keer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.