Liefde is iets anders dan intimiteit en opwinding

liefde is iets anders dan intimiteit en opwinding

Elk stel merkt vroeg of laat dat intimiteit voorspelbaar wordt. Ik heb het niet over liefde of genegenheid, maar over de onderlinge lichamelijke intimiteit, erotiek en seks. Er zijn stellen die deze intieme voorspelbaarheid als veilig ervaren en dat prima vinden. Er zijn ook stellen, meer en meer merk ik, die in hun monogame relatie hun intimiteit willen verdiepen en afwisselen. Liefde is iets anders dan intimiteit en opwinding kan stellen zelfs verwarren. Hoe kan er geen lichamelijk verlangen naar elkaar zijn als je van elkaar houdt? Een van beiden zegt dan bijvoorbeeld: “We houden van elkaar. Hoe kan het dan dat ik zo weinig zin heb?”

In mijn praktijk sprak ik de dertigers Gerald en Wanda en dit christelijke stel was ten einde raad. Ze hadden veel liefde voor elkaar, maar de seks vond Wanda niet zo bijzonder en dat vond ze jammer en dat begreep ze ook niet. Ze zei: “Als je van elkaar houdt dan zou het toch allemaal vanzelf moeten gaan?”

In een serie van blogs vertel ik welke mythen verantwoordelijk zijn voor verkeerde verwachtingen. Daarna geef ik basisadviezen hoe men intimiteit een bevredigende inhoud kan geven. In deze eerste blog wil ik iets vertellen over liefde, verlangen en opwinding. Zeer regelmatig hoor ik mensen verzuchten waarom liefde voor elkaar niet genoeg is om ook intiem naar elkaar te verlangen. Maar ook waarom de opwinding niet vanzelf komt als er sprake is van intimiteit. Het is belangrijk om te weten dat dit drie verschillende processen zijn. Het begrijpen van deze processen kan een hoop frustratie voorkomen.

Liefde

Wanda: “Een paar maanden terug hadden we hier een conflict over. Gerald begreep niet dat ik wel kon zeggen dat ik erg veel van hem houd maar nu geen zin had om te vrijen. De reactie van Gerald was: “Je zegt wel dat je van mij houdt, maar daar geloof ik niets van. Als je van mij houdt dan verlang je toch naar mij en wil je met mij vrijen?”

Toen ik tijdens de coaching reageerde met de opmerking dat ik de gedachtegang van Gerald heel goed begreep, maar het feitelijk niet klopte met de biologische processen in ons lichaam keek Gerald verbaasd en kon Wanda zich ontspannen. Ik had gemerkt dat Wanda zich erg schuldig voelde over haar houding naar Gerald en ik wilde dat direct wegnemen.

Het woord ‘liefde’ is de meest bezongen gemoedstoestand van de mens. Liefde is het alomvattende gevoel dat je samen voor elkaar hebt. Denk aan: stabiliteit, veiligheid, zorgen voor elkaar enz. Liefde gaat op den duur over naar een dieper niveau wat ik genegenheid zou willen noemen. Je ziet het vaak bij oudere mensen. Een diepe genegenheid voor elkaar op basis van de gezamenlijke geschiedenis, wederzijds vertrouwen en afhankelijkheid.

Een mens kan niet zonder liefde. De liefde van een vader en moeder, van een vriend of vriendin of de partner. Mensen waarvan je weet dat ze je hebben geaccepteerd zoals je bent.

Liefde genereert echter geen behoefte aan intimiteit en opwinding. Liefde is anders dan intimiteit en opwinding.

Ik vermoed wel waar die verkeerde veronderstelling vandaan komt. Bij het ontmoeten van je toekomstige levenspartner lopen de drie processen van liefde, intimiteit en opwinding namelijk gelijktijdig door elkaar heen. Het vrijen lijkt als vanzelf te gaan en voor opwinding hoef je ook je best niet te doen. Dit is een soort overlevingsinstinct van de mens. Het moedigt stellen aan om de relatie te verdiepen en te verstevigen (wat gebeurt bij intimiteit en seks) en een gezin te stichten. Na een aantal jaren (3 tot 6 jaar gemiddeld) stoppen de hersenen met het aanmaken van opwindingsstofjes. Er is nog steeds liefde maar de ‘automatische’ opwinding is tot rust gekomen. Het komt er nu op aan om intimiteit en opwinding zelf ter hand te nemen. Maar daarover een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.