Nabijheid en ruimte …

Als het gaat over relatie en intimiteit dan hebben we zo van die vaste ingeprente ideeën over wat normaal is. Bij een relatie hoort bijvoorbeeld nabijheid, veel bij elkaar zijn, want we houden toch van elkaar? Voor de intimiteit en erotiek in de relatie is dit echter killing. Velen zullen het gemerkt hebben tijdens deze coronacrisis, we zitten op elkaars lip en er zijn meer spanningsmomenten dan voorheen. Je zou denken dat er nu meer intimiteit en erotiek is, maar dat is niet zo. Hoe komt dat? We hebben nu toch veel meer tijd samen?

Esther Perel schrijft dat er gezonde ruimte moet zijn tussen partners, want teveel en continue bij elkaar zijn onderdrukt het verlangen. Liefde heeft te maken met hebben, ik heb jou, ik heb jou al. Daarom heeft liefde te maken met nabijheid want, omdat de ander bij jou hoort wil je dat die ander ook continue bij jou is. Iemand zei eens: “Voor ons huwelijk was het jagen op elkaar zo heerlijk spannend. Nu we getrouwd zijn is de buit binnen en doen we amper nog moeite om het voor elkaar spannend te maken.” Bij hebben hoef je niet meer te verlangen.

Maar, hoe gek het ook klinkt, in een relatie moet het ook over verlangen blijven gaan. Verlangen heeft, in tegenstelling tot liefde, te maken met willen hebben. Als je iets wilt hebben dan ga je ernaar verlangen en doe je moeite om het te krijgen. Er is dus ruimte nodig tussen jou en je partner om verlangen te creëren naar wat je nog niet hebt. Wat heb je dan nog niet? Die vrijpartij die nog moet komen!  

Op de homepage van mijn website noem ik het liefde en avontuur. Verlangen is avontuur. Avontuur is het toevoegen van mysterie in de relatie. Hoe breng je ruimte en mysterie in je hechte relatie, zodat je, terwijl je op elkaars lip zit, verlangen naar elkaar gaat proeven? Zou je daar de komende week over willen nadenken en mij willen e-mailen welke ideeën je daarbij hebt? Ik verwerk je ideeën anoniem.

Volgende week verder …

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.