Niet-erotische signalen

niet-erotisch signaal

Jij en je partner leven in twee werelden. De ene partner werkt fulltime/parttime, is veel van huis en is nog een paar avonden weg naar een sportactiviteit of een vergadering. De andere partner werkt fulltime/parttime en zorgt voor de kinderen. Jullie hoofden zitten, als jullie elkaar in bed treffen, vol met ervaringen, gevoelens en spanningen van de afgelopen dag. De kloof is daardoor soms groot om lichamelijk bij elkaar te komen.

Intimiteit, erotiek en seksualiteit zijn uitingen van wie je bent als mens. Als je geestelijk, emotioneel of rationeel vol zit met belevenissen van je werk of wat je ook maar gedaan hebt dan kan de stap naar lichamelijke liefde groot zijn. In de vorige blog schreef ik over vluggertjes. Een vluggertje is de snelste en gemakkelijkste manier om de koof te overbruggen.

niet-erotische signalen

Het lijkt mij belangrijk om als stel contact met elkaar te blijven houden als basis voor lichamelijke intimiteit. Langs elkaar heen leven of weinig met elkaar communiceren, maakt het lichamelijk samenkomen lastiger. Niet-erotisch contact met elkaar houden en elkaar niet-erotische signalen geven is de eerste stap om een basis te creëren waarop intimiteit verder gestalte kan krijgen.

Een belangrijk lijntje

Niet-erotisch contact is contact zonder direct erotisch doel. Het spreken met elkaar of het aanraken van elkaar heeft dan als doel om aan elkaar te laten merken dat je hem/haar ziet, hoort, ruikt, voelt of proeft. De ander weet dan dat er aan hem/haar gedacht wordt. Dit is een belangrijk lijntje in de relatie maar ook een van de eerste lijntjes die breken.

Recept: 1 x per dag minimaal

Je zintuigen zijn de antennes om de signalen van je partner op te vangen. Het gaat er natuurlijk niet om om aan elkaar een dagelijkse overkill aan signalen te geven. Het gaat om minimaal 1 bewust en duidelijk signaal: ik zie je, ik hoor je, ik ruik je, ik voel je of ik proef je.

Met dit lijntje houd je elkaar vast en via dit lijntje kun je de ander te zijner tijd naar je toe trekken als er behoefte is aan meer lichamelijke intimiteit. Als dit lijntje gebroken is of al langere tijd niet (meer) bestaat dan wordt het wel heel lastig (maar niet onmogelijk) om de ander naar je toe te trekken. Ken je dat spelletje? Beide partners hebben de uiteinde van een dropveter in de mond en knabbelen dan naar elkaar toe en dan komt de kus. Maar dan moet je wel een dropveter in je mond hebben, dan moet je wel energie steken in het naar elkaar toe knabbelen om uiteindelijk de lichamelijke ‘beloning’ te beleven, namelijk de kus.

Voorbeelden

Denk aan een lief whatsapp of sms berichtje. Een telefoontje tijdens de lunch. Iets meenemen naar huis als verrassing. Een langere hug of kus bij thuiskomst. Een e-mailtje met een liefdesverklaring. Een knipoog of een afstandskusje. Het langer vasthouden van de hand van je partner als hij/zij het zoutvaatje aangeeft. Een aai over de bol, een arm om de schouder of even onverwacht van achteren vastpakken. Op de bank naast elkaar zitten of bij elkaar op schoot in een love Seat. Het is leuk om deze lijst aan te vullen met wat je partner je vertelt wat hij/zij fijn vindt. Het zou leuk zijn als je als commentaar op deze blog jouw signalen deelt zodat anderen er hun winst mee kunnen doen.

Een dagelijks niet-erotisch signaal is de (onzichtbare) heipaal onder het fundament.

‘Wilt gij bemind worden, bemin dan.” Seneca 60 na  Chr.

3 reacties

  1. Mieke   •  

    Wat een lieve plaatjes, Caroline, en gelukkig herkenbaar voor ons 🙂 Samen op de bank: hij in ‘zijn’ hoekje en ik er tegenaan, zijn arm om mij heen, potje thee erbij… Ik hoop dat we dat over 10 of 20 jaar nog steeds regelmatig doen!

    We wonen niet samen, en dan zijn momenten als samen (met of zonder mijn kinderen) eten, ontbijten, een spelletje doen, een taartje eten enz. heel bijzonder. Voor veel mensen/ gezinnen misschien heel gewoon, voor ons kostbare momenten die we koesteren!

    Heel belangrijk wat Marc zegt, dat het aanraken/ aandacht zonder seksuele intenties is. Ik heb een huwelijk achter de rug waarin er op den duur alleen lichamelijk contact was mét seksuele intenties, en dat had desastreuze gevolgen voor mijn gevoelsleven en beleving (o help, hij raakt me aan, ik ‘moet’ weer…). Ik ben dan ook elke dag dankbaar voor de relatie die ik nu heb, waarbinnen ruimte genoeg is voor niet-erotisch lichamelijk contact, ik geniet daar enorm van. En juist daardoor kan ik nu ook echt genieten van de liefde in al haar facetten.

  2. Pingback: De Passiecoach Nederlandwat bedoel je

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.