Nooit te oud

nooit te oud

We zijn nooit te oud om seks te hebben. De mythe dat seks er vanaf een bepaalde leeftijd niet meer toe doet komt natuurlijk ergens vandaan. Een van de hoofdredenen is onze verkeerde en beperkte kijk op seks.

Kijk op seks

Onze kijk op seks en onze ervaringen die daarbij horen zijn zeer pover in vergelijking met de mogelijkheden die God bedoeld heeft met seksualiteit. God heeft een uitbundig, gepassioneerd, creatief en expressief seksleven bedoeld om blij te zijn, gezond te zijn, de veelkleurigheid van lichamelijke liefde te ontdekken en om een completer mens te zijn. Het is de mens zelf, die dacht (en denkt) dat hij God moest (en moet) aanvullen met allerlei regeltjes. Daarmee heeft hij het wonder van de veelkleurige goddelijke seksualiteit om zeep geholpen.

Het gevolg?

Het gevolg is dat onze kijk op seks niet verder reikt dan wat lijkt op procreatieve seks, seks om nageslacht te verwekken. Erop en eraf. Kort en doelgericht. Schaamte voor bloot. Licht uit. Angst voor creativiteit en hulpmiddelen. Van elkaar houden is goed, met elkaar vrijen is goed, maar niet te veel gekkigheid alsjeblieft.

Als je met deze ervaringen ouder wordt en ook het lichaam het wat minder doet, dan is het goed te begrijpen dat deze mythe over ouderdom en seks nog steeds de ronde doet. Wat je zaait zul je oogsten? Als je de vijftig bent gepasseerd dan heb je het wel gehad met voorspelbare seks. Je weet niet hoe je creatief kunt zijn want dat heb je daarvoor ook nooit geoefend. Als je lichaam het wat minder doet denk je al snel dat de seks ook niet meer hoeft, want: “seks = penetratie.” Je hebt niet geleerd te praten over aanpassingen in je seksuele gedrag als je geopereerd bent, als je lijdt aan een bepaalde ziekte (b.v. hartklachten, diabetes), als je last hebt van je overgang, als je erectie minder is geworden, als de lubricatie (vochtigheid) verminderd is of hoe je rekening kunt houden met de seks seizoenen in je leven.

Het lijkt soms, denk ik wel eens stiekem, dat sommigen blij zijn als de overgang ( man en vrouw) is aangebroken, want dan hoeft het eindelijk allemaal niet meer zo! De ‘verplichting’ om seks te hebben, want zo wordt het blijkbaar ervaren, schijnt na ons vijftigste te zijn opgeheven? En dat terwijl na je vijftigste HET BESTE nog moet komen! Er is overigens een leuk en inzichtgevend boek over de overgang van Mariëtte Woudenberg en Petra Butler: “Even met mijn hoofd in de vriezer” waar ik ook een kleine bijdrage aan heb geleverd over seksualiteit.

Verbetering

De seks die ouderen kunnen genieten is een upgrade van de seks die jongeren hebben. Jongeren hebben zeg maar seks 1.0. Ouderen zouden seks 3.0. kunnen hebben. Ouderen kunnen meer sensualiteit, diepere intimiteit en meer erotische vervulling ervaren, juist omdat dat doelgerichte niet meer hoeft. Jongeren kunnen spetterende seks hebben, maar vaak gericht op penetratie en/of orgasme. Het heeft meestal te maken met biologische behoeftebevrediging en niet met het uitwerken van hun persoonlijke, geestelijke en emotionele seksuele mogelijkheden. Afijn, we zijn allemaal jong geweest, we weten hoe het zit.

Nooit te oud

Misschien denk je ‘help, wij hebben seks 0.0. of 1.0.’ Niet getreurd, je bent nooit te oud om te leren. Verdieping kan altijd. Maar dan wel nu beginnen. Weet je niet waarover je moet praten? Ik heb het vaker aangegeven. Mijn boek Zintimiteit is een uitermate praktisch boek met volop gespreksstof. Lees samen hardop een hoofdstuk en bespreek het. Gegarandeerd komt er iets in beweging. Dit boek heb ik bewust geschreven om schroom af te gooien, om nu verdieping aan te brengen in jullie seksuele relatie, om na te denken over hoe mooi en zinvol God seks heeft bedoeld en om in te halen wat jarenlang nooit is ervaren.

Of luister eens naar de challenge Genieten van Intimiteit. We hebben reacties teruggekregen dat deze challenge voor een doorbraak heeft gezorgd in het ontspannen met seks omgaan.

Hoe dan ook, neem initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.