Opnieuw beginnen 1

opnieuw beginnen

Het is best raar. Wij christenen geloven dat God alles schiep. We geloven zelfs dat God alles wat Hij geschapen had ‘mooi’ noemde. Na de schepping van de mens zei Hij zelfs ‘heel mooi’. (Genesis 1:31 BGT). Ben ik nu heel gek als ik denk dat ‘heel mooi’ inclusief seksualiteit is? De kerk heeft echter in haar lange geschiedenis seksualiteit geduid als ‘heel slecht’.

Er zijn waarschijnlijk veel mensen die de schuld bij kerkvader Augustinus (354-430) leggen. Ik ook, hoewel ik mij haast te zeggen dat de seksuele geschiedenis complexer is dan alleen de inbreng van Augustinus. Augustinus was bisschop van Hippo (tegenwoordig Annaba) in Algerije, Noord Afrika. Hij gaf toe, voordat hij tot geloof kwam, dat hij persoonlijke problemen had met seks, in die zin dat hij veel seks had met veel verschillende mensen. Augustinus was de man die het beroemde gebed uitsprak: “Geef mij kuisheid, maar nu nog niet.” Toen hij tot geloof kwam schoot hij door naar de andere kant en dat was seksuele geheelonthouding, het celibaat.

Minderwaardig

Onder invloed van het neoplatonisme (een filosofische stroming) heeft Augustinus veel van zijn theologische denkbeelden uitgewerkt. Men suggereert wel dat Augustinus het neoplatonisme ‘tot het christendom gedoopt heeft.’ Een van die filosofische gedachten waren dat als je de godheden wilt vereren je het lichaam moet degraderen. Seksualiteit werd door Augustinus dan ook tot iets minderwaardigs gemaakt (want het is lichamelijk). Een aantal theologische stellingen van Augustinus:

 • De originele zonde (erfzonde) wordt door middel van seks doorgegeven.
 • Seksueel plezier is zondig.
 • Seks is alleen bedoeld om kinderen te verwekken binnen het huwelijk. Geen kinderen willen was niet aan de orde.

Een Amerikaanse dominee riep een keer in zijn preek: “We hebben geleerd dat seks vies en smerig is en dat je dat hoort te bewaren voor de persoon met wie je trouwt.”

Heel mooi?

Tot op de dag van vandaag hebben we te maken met de theologische basis van Augustinus. Van Augustinus tot 2016. Herken je de theologie van Augustinus in deze voorbeelden die ik wekelijks hoor:

 • Geloven in God en genieten van seks gaan voor mij niet samen. Hoe kan heiligheid samengaan met seks?
 • Seks is in mijn opvoeding totaal verzwegen en nu wordt er van mij verwacht dat ik mij seksueel moet laten gaan bij mijn partner? Hoe dan?
 • Ik hoef geen partner en geen kinderen. Blijft mijzelf aanraken dan nog steeds verboden terrein?
 • Ik ben pas getrouwd en seks was tot nu toe één grote teleurstelling. Ik heb pijn als we willen vrijen, ik verkramp. Volgens de huisarts komt dat door mijn christelijke opvoeding waar seks gekoppeld werd aan zonde.
 • Ik kan nog honderd voorbeelden opschrijven.

Als christen zeg ik: het christendom heeft een van de meest fundamentele aspecten van de mensheid veranderd in iets dat mensen bezeerd en het heeft de creatieve mogelijkheden om zich ten volle te kunnen uiten onderdrukt. De geestelijke- en psychologische schade die aan mensen is toegebracht die zoeken, worstelen en lijden aan schuld en schaamte is enorm.

We moeten opnieuw beginnen

 1. Om te leren seks ‘heel mooi’ te laten zijn kun je gespreksonderwerpen opdoen in het boekje Zintimiteit.
 2. Om inzicht te krijgen in de denkobstakels in je leven die jouw mooie seks belemmeren kun je denken aan First-Ladies-First plus.

Twee mogelijkheden voor jou om ‘opnieuw’ te beginnen.

1 reactie

 1. Pingback: De Passiecoach Nederlandbevrijding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.