Opvoeding (3)

opvoeding

In mijn vorige blog Veiligheid en avontuur (2) heb ik een kort overzichtje gegeven over opvoeding in relatie tot seksualiteit. Dit thema was ook deze week in het nieuws naar aanleiding van een onderzoek van Rutgers onder 300 scholieren. In mijn blog heb ik het niet over deze leeftijd gehad, maar volgens de scholieren zelf vinden ze de lessen ‘seksuele vorming’ maar lafjes en geven ze er een 5,8 voor.

Ouders

Naomi Dessaur helpt ouders om seksualiteit bespreekbaar te maken. Je kunt op haar website een gratis e-book downloaden met tips per leeftijdscategorie. Zij vindt, net als ik, dat niet de school maar de ouders de eerste verantwoordelijkheid hebben om seksuele thema’s te bespreken.

Zoals ik mijn vorige blog al aangaf vinden ouders het lastig om seksualiteit en intimiteit op ’de agenda’ te zetten, maar uit onderzoek blijkt dat als kinderen vanaf jonge leeftijd voorgelicht worden ze later ook meer ruimte voelen om vragen te stellen. Dat is het begin van ‘vrijheid’, de titel van mijn serie blogs. En als ze straks als volwassenen zelf de baas zijn over hun eigen lichaam, dan kunnen ze ook veel beter grenzen aangeven en herkennen.

Dat komt later wel

“Mensen met kleintjes”, zegt Dessaur, “denken heel lang ‘het komt nog wel’.” Ik gaf in mijn vorige blog al aan dat op jonge leeftijd dan al vaak een basis gelegd is voor de koppeling tussen seks en spanning. Maar zegt Dessaur, “je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Geef ook aan dat als ze nieuwsgierig zijn ze altijd bij je terecht kunnen. Als je opgroeit in die wetenschap is de drempel tijdens de puberteit minder hoog.”

Afwas

Dessaur: “Een andere tip zou zijn dat je het gesprek terloops voert. In de auto, tijdens de afwas of op de bank. Een puber vindt het niet altijd fijn om tijdens zo’n gesprek aangekeken te worden. Ga er dus niet speciaal voor zitten. Gebruik haakjes uit het dagelijks leven. Iets dat je in de krant leest, of op televisie ziet biedt een mooi aanknopingspunt voor een gesprek. Vraag of jouw kind iemand kent die weleens een naaktfoto kreeg doorgestuurd naar aanleiding van een sexting bericht. Vraag hoe het kind ermee zou omgaan als het een foto van hem/haar zou betreffen. Zeg dat je hoopt dat ze het vertellen als het zou gebeuren. Dat je dan kunt meedenken. Je kunt als het ware al een plan maken, dan weet het kind dat het altijd bij jou terecht kan als het echt gebeurt.”

ALS JE ALS OUDER POSITIEF BENT OVER SEKS EN INTIMITEIT, DAN PIKKEN JE KINDEREN DAT OOK OP!

Wil je een avond plannen met mij om over een van de onderwerpen te praten zoals hoe bespreek je seks tijdens de opvoeding, seks tijdens en na de zwangerschap of een ander onderwerp, dan kan dat als een groep moeders, vaders of stellen. Een vriendengroep, als kring van een kerk of iets dergelijks, neem dan gerust contact met mij op.

Coaching kan op twee manieren, mondeling en/of digitaal. Bestudeer de website over de mogelijkheden.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandVeiligheid en avontuur (3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.