Over vijf jaar

Over vijf jaar

Waar wil jij of willen jullie zijn over vijf jaar? Het is een goede gewoonte om regelmatig na te denken en te praten over de toekomst. Helderheid krijgen over je toekomst, alles onder voorbehoud natuurlijk of zoals sommigen zeggen Deo Volente, geeft richting aan je leven. Deze zomerperiode, een periode waarin de meesten van ons op een wat lager tempo leven, is een geschikte tijd om zo’n vijfjarenplan in kaart te brengen.

Seksuele toekomst

Over je toekomst praten geldt voor alle aspecten van je leven, maar zeker ook voor je seksualiteit. Je seksualiteit accepteren als een voldongen feit waar geen groei of verandering meer in zou zitten werkt contraproductief. Vooral als je huidige seksuele gedrag je geen voldoening geeft is je aanname dat je seksuele mogelijkheden niet zouden kunnen veranderen deprimerend. Aan de andere kant is het idee dat je het niveau, de kwaliteit of de creativiteit van je seksualiteit kunt verbeteren of verdiepen voor sommigen nieuw. In deze blog geef ik je een paar inzichten over hoe je kunt nadenken en praten over je seksuele toekomst.

Motivatie

Het begint met motivatie. Motivatie betekent ‘in beweging brengen of in beweging komen.’ Door na te denken en te praten over je seksuele toekomst zet jij jezelf en je eventuele partner in beweging. In beweging komen doe je pas als je weet welke kant je op wilt bewegen. Anders is er geen noodzaak om te bewegen. Welke richting wil je op bewegen? Wat zou je willen bereiken?
Als het duidelijker voor je wordt welke kant je op zou willen bewegen dan ontstaat er motivatie. Deze motivatie kent drie voordelen:

 1. Het nemen van initiatief. Als je weet wat je in je seksuele leven zou willen bereiken dan ben je gemotiveerder om initiatief te nemen om kleine stappen te zetten richting jouw doelen.
 2. Je best doen. Je doelen komen je niet aanwaaien. Nu je weet wat je wilt bereiken ga je ook gemotiveerder je best doen om je doelen te bereiken.
 3. Volharding. Ook jij weet als geen ander, zeker wat betreft seksualiteit, dat je wel moet volharden in het nemen van stappen richting jouw doelen. Niet stoppen na een teleurstelling, want je bent gemotiveerd om je doelen te halen dus onderneem je meerdere pogingen om jouw richting op te blijven bewegen.

Inventariseren

In een relatie kun je een gewenste verandering niet afdwingen of opdringen. Daarom kunnen de volgende vier punten helpen bij het opstarten van het in kaart brengen van jullie seksuele toekomst:

 1. Zitten er nadelen aan jullie huidige seksuele situatie? Als jullie dit beiden kunnen erkennen dan is dit een goede zet in de rug om verder te praten. Besef wel dat jullie allebei andere nadelen kunnen herkennen. Als een van beiden de status quo prima vindt, in hoeverre kan de liefde voor de ander, die wel wil veranderen, toch voor motivatie zorgen?
 2. Welke voordelen zitten er aan eventuele veranderingen? Probeer op een persoonlijke manier onder woorden te brengen wat jij voor jezelf en jullie relatie ziet als voordelen.
 3. Zijn jullie optimistisch gestemd over eventueel na te streven veranderingen? Waarom denken jullie dat veranderen mogelijk is?
 4. De veranderdoelen benoemen. Als de gesprekspunten 1,2 en 3 zijn gelukt dan is het belangrijk om concreet je wensen, verlangens en bereidheid uit te spreken.

Concretiseren

Als het fundament is gelegd door inventarisatiegesprekken dan is het belangrijk om concreet te worden. Benoem één gewenst doel voor de komende vijf jaar en bespreek de voor- en nadelen hiervan. Benoem daarna kleine stappen om dit te bereiken. Ik geef een voorbeeld.
Doel: Vaker tijd reserveren voor seks. Over vijf jaar willen we één vaste uitgebreide avond voor seks in de week.
Voordelen: vaker lichamelijk contact in de relatie, sterkere onderlinge binding, hoe vaker seks hoe meer zin er groeit, seks plannen geeft minder afhankelijkheid van moeheid en omstandigheden.
Nadelen: andere zaken opgeven, wennen aan het idee van plannen.
Kleine stappen: oefenen met één keer per maand te plannen, oefenen met de inhoud van zo’n avond, experimenteren om om de beurt het initiatief te nemen voor zo’n avond.

Over vijf jaar

Wat kan De Passiecoach Nederland betekenen voor jullie verander proces?

 • Ik kan deze gesprekken met jou of jullie voeren als je dat zelf lastig vindt.
 • Ik kan een inventarisatiegesprek met je houden en je daarna adviseren over de te nemen stappen.
 • Als vrouw kun je je alvast voorbereiden op deze gesprekken met je man door het programma First-Ladies-First op te starten. Behalve dat dit programma je helpt om te veranderen, geeft het ook inzicht in je seksuele obstakels. Deze inzichten kun je weer gebruiken voor het gesprek ‘waar wil ik zijn over vijf jaar.’
 • Het boek Zintimiteit geeft veel inzichten en praktische tips met opdrachten en is een ideaal hulpmiddel voor een gesprek over de toekomst.

Blijf in beweging en zorg voor een goed evenwicht tussen veiligheid en zekerheid aan de ene kant en spanning en avontuur aan de andere kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.