Religieuze onderdrukking van seksuele opwinding

houd me vast

Vorige week ben ik begonnen met het ontdekken waarom seksuele opwinding zo raadselachtig kan zijn. Ik heb toen gezegd dat het een samenspel is van biologische factoren en sociale invloeden. In deze blog ga ik iets zeggen over de religieuze onderdrukking van biologisch gedreven seksuele opwinding.

Er zijn veel vragen over seksuele opwinding. Men begrijpt vaak niet waarom het er de ene keer wel is en de andere keer niet of waarom er nog wel liefde is voor de partner, maar geen opwinding. Ik kan nooit het hele spectrum van seksuele opwinding behandelen, maar stel gerust jouw vraag via het contactformulier.

Natuurlijk

Biologische opwinding is een natuurlijk gegeven. Biologische opwinding ontstaat in de hersenen in het gedeelte dat we het limbische systeem noemen. Door een of andere interne- of externe trigger (zie vorige blog) begint ons limbische systeem aan seksualiteit gerelateerde hormonen te produceren. Deze vrijgekomen hormonen geven ons in mindere of meerdere mate een gevoel van opwinding. Het is een complex systeem van hormonen die mooie namen dragen als dopamine, oxytocine of prolactine. Op verschillende momenten kunnen verschillende stofjes een bepaalde rol spelen. In de e-cursus Intimiteit – Jullie energiegevende bron wordt dit uit de doeken gedaan. Ook in de challenges Het Orgasme en Porno spreek ik hierover.

Het nut

Waarom doet het lichaam dit? Wat is de zin van opwinding? Het doel is om te stimuleren tot seks waarmee nageslacht verwekt kan worden. Door nageslacht te verwekken blijft het menselijk ras bestaan. Ik zou bijna kunnen zeggen dat het mechanisme in onze hersenen dat verantwoordelijk is voor opwinding deel uitmaakt van een overlevingsstrategie/systeem. Wij zijn seksuele wezens zeggen ze wel eens. Dat slaat op het vermogen om nieuw leven te scheppen door middel van seks.

Seks om nageslacht te verwekken is de eenvoudige vorm van seksualiteit. Wij mensen doen en kunnen dit op dezelfde manier als zoogdieren dat doen. Doelgerichte seks of functionele seks noemen ze dat ook wel eens. De tweede dimensie van seks is recreatieve seks, dat is seks met als doel plezier en niet het verwekken van nageslacht. De derde dimensie is Intense seks, dat is niet-biologisch gedreven seks maar relationele seks wat niet per se hoeft te beginnen met lichamelijke opwinding. Dit alles wordt behandeld in de e-cursus Intimiteit – Jullie energiegevende bron.

Lust

Opwinding is dus de drijfveer waardoor mensen in beweging kunnen komen. Niet zoals psychiater Freud vroeger beweerde als een onoverkomelijke drift, maar als een keuze. Je hoeft namelijk helemaal niets met opwinding te doen, maar als je iets wil op seksueel vlak dan is opwinding onontbeerlijk.

Onderdrukking

Het is deze seksuele opwinding dat door de kerk is onderdrukt. Dat hebben ze gedaan vanuit het geloof dat seks alleen bedoeld was voor het verwekken van nageslacht en niet voor plezier. Opwinding hoort, zo dacht men, bij plezier en niet bij het functionele karakter van seks. We kunnen de manier van functionele seks zoals kerkvader Augustinus dat ongeveer bedoeld moet hebben momenteel volgen in de Videolandserie The Handmaid’s tale.

Normale biologische opwinding werd dus negatief aangeduid als lust. Lust, zo zegt kerkvader Augustinus (4de eeuw na Chr.), is behoefte aan seks met als doel plezier en/of genot, dit is zondig. Dit is, volgens zijn interpretatie, ontstaan bij de zondeval. De eerste mensen schaamden zich immers voor hun naakte lichamen? We weten nu dat de schaamte van Adam en Eva niet kwam door hun naaktheid maar door hun besef van ongehoorzaamheid. Wat doe je als je je schaamt voor iets dat je fout hebt gedaan? Dan bedek je jezelf (bijvoorbeeld je gezicht of het blozen) zodat mensen je bij wijze van spreken niet kunnen zien.

Wel seks

Hadden Adam en Eva seks voor de zondeval? Zeker wel volgens Augustinus, maar zonder opwinding. Als Adam een erectie wilde dan kon hij dat besluiten, net zoals hij kon besluiten om zijn arm op te tillen. Het is natuurlijk volstrekte seksuologische en biologische onzin dat dit zou kunnen, maar het heeft wel de theologie bepaald over seksualiteit vanaf de 4de eeuw tot nu.

Achterdocht

Tot op de dag van vandaag is er achterdocht ten aanzien van seksueel plezier. Dat zit zo diep dat ik er elke keer tijdens gesprekken of huiskamerlezingen mee te maken krijg. Mag je wel genieten? Is opwinding wel oké? Mag je je partner wel opwinden? Moet opwinding met mate?

Een volgende keer meer.

1 reactie

  1. Pingback: De Passiecoach NederlandLiefde en opwinding?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.