Samen intimiteit tot stand brengen

vijf verrassende orgastische inzichten

Een Engelse quote die ik tegen kwam zegt: “A couple that plays together stays together.” Het kernwoord voor mij is ‘together’ (samen). Als je samen in staat bent om samen te spelen dan ontwikkel je een sterke band met elkaar.

De vier communicatiebegrippen die ik genoemd heb in de blog ‘Je hart delen’ waren: samen intimiteit tot stand brengen, je laten kennen, de veerkracht van je relatie en de cultuur waar je deel van uitmaakt. In deze blog het eerste begrip ‘samen intimiteit tot stand brengen.’

Communiceren = Samen intimiteit tot stand brengen

Door samen te communiceren (spelen) over jullie intieme relatie creëren jullie een kader waarbinnen de intimiteit ontspannen kan plaatsvinden. Door hierover niet te praten ontstaat er een scheve verhouding en mogelijk zelfs spanning. Want hoe kun je samen kwalitatief intiem zijn als je niet weet wat je verlangens en behoeften zijn en die van je partner? Hoe kun je ja of nee zeggen als je de grenzen van je seksuele mogelijkheden niet kent of die van je partner? Het gevolg kan zijn voorspelbaarheid of weinig of nooit meer zin hebben.

Begin

Met het tot stand brengen van een uitdagende en frisse intieme relatie kun je elk moment beginnen. Of jullie nu twee jaar of twaalf jaar een relatie hebben, de keuze om voor het eerst of opnieuw samen intimiteit tot stand te brengen is zeer verrijkend. Dit proces begint klein, namelijk bij wat jullie al weten van elkaar. Vandaaruit kunnen diverse thema’s verkend worden. In mijn boek Zintimiteit noem ik bijvoorbeeld: verschillen in verlangen helder krijgen, het begrijpen van impulsieve of geplande intimiteit en inzicht in zintuiglijke prikkels.

Voordelen

De voordelen van het aangaan van dit proces om samen intimiteit tot stand brengen zijn relatieversterkend. Ik noem er een paar:

  • Je voorkomt een onbewuste machtsstrijd: wie krijgt zijn/haar zin als het gaat over kwantiteit.
  • In plaats van lichamelijke bevrediging najagen zal de focus liggen op het elkaar geestelijk, emotioneel en lichamelijk blij maken.
  • Elkaars intimiteit begrijpen helpt om op elkaar in te spelen in de diverse fases van het relationele leven, zoals tijdens of na de zwangerschap, drukte en vermoeidheid en bij lichamelijke ongemakken.
  • Er komt begrip voor elkaars libidoniveau en er ontstaan inzichten hoe met deze libido verschillen om te gaan.
  • Door samen iets tot stand te willen brengen zijn jullie meer gericht op mogelijkheden dan op onmogelijkheden.

Samen intimiteit tot stand brengen creëert geluk, want jullie hebben het samen gedaan.

2 reacties

  1. Pingback: De Passiecoach Nederlandde veerkrachtige relatie

  2. Pingback: De Passiecoach Nederlandsekscultuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.