Seks, dat ben je zelf

angstmotivator

Seks, dat ben je zelf

In mijn boek Zintimiteit leg ik uit dat seks niet iets is wat je doet, maar dat jouw seks vertegenwoordigt wie jij bent. Jouw dagelijkse ontspanning, geestelijke vrijheid en/of psychische blokkades weerspiegelen zich in jouw manier van seksbeleving. Angst is de sterkste motivator die een mens kent en is tweemaal sterker dan een prettig vooruitzicht. In deze blog wil ik de drie belangrijkste angstmotivators bespreken die onze seksbeleving vaak vertegenwoordigen.

Veroordeling

We zijn allemaal in ons leven heel wat keren veroordeeld. Dat is verre van fijn. We willen dit voorkomen en passen ons zoveel mogelijk aan om niet opnieuw veroordeelt te worden. Deze angstmotivator houdt je tegen om je vrijelijk uit te spreken. Blijkbaar denk jij dat je geen recht hebt op een bepaalde seksuele wens dus zwijg je maar. Deze angst voor veroordeling wordt verergerd door het onderdrukkende- en beperkende seksuele klimaat dat in het christendom heerst.
Ook je gebrek aan kennis over wat er allemaal mogelijk is voor een christen op intiem, erotisch en seksueel terrein maakt het ‘gemakkelijker’ om jezelf te veroordelen. Handig, want dan hoeft een ander het niet te doen. Zwijgen dus maar weer. Niets tegen je partner zeggen en meestal als vrouw maar weer de moed opbrengen om genadeseks te verlenen. Genadeseks is hem zijn seks met jou gunnen terwijl je er zelf niets aan vindt.

Korte tip:
Maak voor jezelf eens een lijst van wat je zou doen of wat je anders zou doen als je niet geregeerd werd door de angstmotivator veroordeling. Sta jezelf toe zo’n lijst te maken en kijk wat daaruit komt. In mijn boek Zintimiteit bespreek ik het thema transparantie als basisvoorwaarde om blijvend te kunnen genieten van seks. Ietsjes meer kwetsbaarheid tonen kan zomaar leiden naar een fijner seksleven.

Onzekerheid

Vraag jij jezelf ook wel eens af hoe het kan dat je zo onzeker bent over je seksualiteit terwijl je relatie gebaseerd is op liefde? Is die liefde juist niet het beste klimaat om elkaar tevoorschijn te beminnen? Is die liefde juist niet het beste klimaat om je seksuele wensen te uiten? In liefde is er toch geen onzekerheid?

Korte tip:
Probeer eens uit te zoeken of je onzeker bent over je partner en hoe hij/zij gaat reageren of dat jij, los van je partner, onzeker bent. Als dit laatste het geval is dan kun je om meer bevestiging vragen van je partner. Positieve woorden zijn belangrijk om onzekerheid te laten verdwijnen.

Onkunde

Onkunde is niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Binnen het christelijke gedachtegoed wordt er nu eenmaal niet gesproken over seksueel plezier en de bedoeling daarvan. Veel christenen weten niet wat voor seksuele mogelijkheden er zijn. Ze zien bijna altijd alleen maar het rode alarmlicht: pas op, kijk uit, zonde, schuld! Geen wonder dat er angstmotivators zijn in ons leven.

Korte tip:
Maak gebruik van wat De Passiecoach Nederland aanbiedt. Schaam je niet om eens een gesprek aan te gaan om helderheid te krijgen op je vragen. Gebruik het ontwikkelde materiaal. Je hoeft het echt niet allemaal eens te zijn met wat wij zeggen, maar gebruik ons materiaal om op avontuur te gaan en de mogelijkheden die je hebt te ontplooien.
“Twintig jaar vanaf nu zul je meer teleurgesteld zijn door de dingen die je niet deed dan door degene die je wel hebt gedaan. Dus gooi de ankers los. Zeil weg van de veilige haven. Vang de wind in de zeilen. Verken. Droom. Ontdek.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.