Seks en de pil

de pil

Als gastblogger wil ik mijn ervaring delen met het gebruik van de pil en ons seksueel leven. Ik hoop dat ik ook van jou als lezer eventueel een korte ervaring mag lezen als reactie op mijn blog. Toen Walter en ik (Aaike) trouwden waren we 25 en 21 jaar. Ons seksleven was aan het begin een feest.

Omdat we niet gelijk kinderen wilden slikte ik de pil. Vaak voelde ik me hierdoor misselijk. Ondanks deze vervelende bijwerking was onze zin in seks niet minder, maar ja, we waren net getrouwd en hadden volop zin.

Toen begon er een heel lastige tijd. Toen we kinderen wilden en stopten met de pil resulteerden de twee zwangerschappen in twee miskramen. Na een baarmoederoperatie mochten we drie maanden geen seks hebben. Daarna werd ik snel zwanger. Toen bleken er complicaties waardoor we tijdens de zwangerschap geen seks mochten hebben. Zoals Marc regelmatig schrijft in zijn blogs: seks is meer dan penetratie. We konden door creatieve intimiteit voldoende genieten. Toen werd onze zoon geboren.

Seks en de pil

Tijdens de borstvoeding en ook toen mijn cyclus weer op gang kwam wilde ik de pil niet slikken en volgde ik de temperatuurmethode. Dat was geen groot succes. Als ik zin had dan kon ik eigenlijk volgens de temperatuurmethode geen seks hebben. Hoe dan ook, ik werd zwanger en onze tweede zoon werd geboren.

Ik wilde geen zwangerschap meer voorlopig na onze tweede zoon en dan is de pil toch het meest geschikt om dat te voorkomen. Ik kreeg Microgynon 30 voorgeschreven. Het begin van onze ‘magere jaren’. Misselijkheid alom. Toen ik overging op een minipil had ik wel minder last van misselijkheid. Mijn libidoniveau echter daalde tot ongekende laagte. In combinatie met externe factoren zoals gezondheid, familie- en werkproblemen hadden we nog nauwelijks lichamelijk contact. Mijn lage libido ging zo ver dat ik ook niet wilde dat Walter mij aanraakte omdat ik dat zag als het begin van seks, waar ik helemaal geen zin in had.

Seks zonder de pil

Na een paar jaar was er veel meer rust in ons leven en wilden we heel graag een derde kind. Ik stopte met de pil, kreeg meer zin in seks en raakte snel zwanger. Na de geboorte van ons derde kind startte ik gelijk met Cerazette, een minipil speciaal bedoelt voor de combinatie met borstvoeding. Ook nu weer daalde mijn libidoniveau en ik had echt geen zin om nog eens twintig jaar de pil te slikken ten koste van ons seksleven.

Ik nam een resolute beslissing: stoppen met de pil en overgaan op condooms. Mijn libidoniveau ging van 10 naar 200!

Walter werd het gebruiken van condooms zo zat dat het hem motiveerde om zich te laten steriliseren.

Vrij!

Zonder pil en condooms genieten we nu enorm van onze seksuele relatie, alsof we net getrouwd zijn. Zelfs allerlei externe problemen drijven ons niet meer uit elkaar. Mijn lage libido door het gebruiken van de pil kostte veel energie, maar nu we ‘vrij’ zijn van de pil genieten we volop.

In het begin van ons huwelijk hebben we de ‘5 talen van de liefde’ gelezen. Ik twijfelde steeds welke taal bij mij past. Nu weet ik het: aanraken.

Het slikken van de pil had bij mij invloed op mijn hele leven: mijn stemmingen, mijn gevoelens richting Walter, ons seksleven en zelfs mijn liefdestaal.

Daarom is mijn advies: stop met de pil!

Wat is jouw ervaring?

Aaike en Walter

(I.v.m. privacy zijn andere namen gebruikt)

4 reacties

 1. caroline   •  

  Een vergelijkbare ervaring v.w.b. het voorbehoedsmiddellen zèlf. En mijn man besloot uiteindelijk hetzelfde. Maar ik had absoluut geen last van de pil. Ik vond het een uitkomst. Toen we echter richting de 40 gingen vond ik het geen prettig idee nog 10 jaar hormonen te moeten slikken.
  Steriliseren is wel echt definitief. Wij vonden dat besluit heel moeilijk, want wat als ik weg zou komen te vallen en mijn man ooit een jongere vrouw met kinderwens zou ontmoeten….
  Het ‘verhaal pil’ is voor iedereen verschillend. Voor sommige mensen is dit echt een uitkomst.
  Zelf had ik veel meer last van de dagelijkse beslommeringen die mijn libido negatief beïnvloedden.
  En een bepaald soort antidepressiva wat een orgasme onmogelijk maakte.

 2. B   •  

  Heel herkenbaar inderdaad. Ik heb al 15 jaar dezelfde vriend, maar was de pil eigenlijk wel een beetje zat na 20 jaar slikken. Een half jaar geleden het Mirena-spiraal laten plaatsen, maar dit leidde tot veel ongemakken qua afscheiding, geurtjes e.d. Die heb ik er dus weer uit laten halen. Bij wijze van proef wou ik even helemaal niets ‘gebruiken’, waardoor we dus nu condooms moeten gebruiken (geen kinderwens). Maar dat heeft mijn vriend er ruimschoots voor over! Ik ben nu drie weken ‘hormoonvrij’, en mijn libido is weer volop wakker aan het worden. Ik had altijd erg weinig zin, had pijn bij het vrijen en kwam maar moeilijk tot een hoogtepunt. Nu is de kwantiteit en kwaliteit van de seks zoveel beter! Het maakt me best emotioneel, omdat ik dacht dat ik een ijskonijn was, en het begon z’n weerslag te hebben op onze relatie. Nooit meer de pil voor mij!

  • Marc Angenent   •     Author

   Dank je wel voor je reactie!

 3. H   •  

  Helemaal herkenbaar. De pil zorgde bij mij ook voor libido-verlies.
  Een tijdje heb ik nog de Nuvaring gebruikt maar het liefst wilde ik helemaal stoppen met hormonale anticonceptie. Dat heb ik gedaan en sindsdien voel ik me veel beter!
  Noodgedwongen gebruiken we condooms omdat sterilisatie nog geen optie is voor ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.