Sekstaal

Boeken

In een aantal vorige blogs zoals ‘Wat doe jij in het bos’, ‘We remmen wat af, ‘Versnellen en remmen’ en ‘Waar zijn mijn vlinders gebleven?’ heb ik uitgelegd dat geen zin hebben in intimiteit of seks niet hoeft te betekenen dat de persoon, die geen zin (meer) heeft, een laag libido zou hebben. Het heeft ook niets te maken met wegkwijnende liefde. Zin hebben of opgewonden raken is het resultaat van de verhouding tussen versnellers en remmers. Als versnellers of positieve seksuele prikkels sterker zijn dan prikkels die de opwinding negatief beïnvloeden (remmers), dan komt er opwinding en is er zin in seks. Zijn de remmers sterker dan is er geen of minder behoefte aan seks.

Praten

Daarom is het beter om samen van gedachten te wisselen over persoonlijke versnellers en remmers dan om te stoppen met seks of om elkaar te beschuldigen van het hebben van geen zin. Inzicht in je eigen versnellers en remmers en in die van je partner geeft veel begrip voor elkaar en deze inzichten bieden vooral mogelijkheden om het aantal remmers samen te verminderen en de versnellers te stimuleren. Praten dus.

Waarom is een positieve prikkel een positieve prikkel?

Niemand wordt geboren met kennis van de Nederlandse taal, je moet de taal leren. Als je in Nederland geboren bent dan spreek je, als je voor het eerst naar school toegaat, geen Frans. Je leert als kind Nederlands omdat je opgroeit met Nederlandse ouders in een Nederlandse cultuur. Zo wordt ook niemand geboren met een compleet pakket aan ‘versnellers en remmers.’ Versnellende of remmende prikkels leer je uit je omgeving. Je wordt wel geboren met groei- en leermogelijkheden om bijvoorbeeld versnellers en remmers te koppelen aan intieme en/of seksuele activiteiten. Je leert dus jouw seksuele taal in je omgeving. Heb je als kind regelmatig je ouders lichamelijk contact zien maken zoals een kus of een hug en zag je dat ze daar positief op reageerden dan is de kans groot dat knuffelen voor jou een positieve prikkel wordt. Is je eerste seksuele ervaring positief dan worden diverse elementen uit deze belevenis gekoppeld, op een positieve manier, aan je seksuele taal, zoals geur, woorden, gedrag en bijvoorbeeld de zorgzame reactie van je partner.

Colbertje

Om seksueel gedrag te bestuderen gebruikt men vaak ratten omdat de hersenen van ratten en mensen erg op elkaar lijken. Zo had men een keer een mannelijke rat aangekleed met een rattencolbertje. Deze rat mocht, gekleed in zijn colbertje, voor het eerst paren met een vrouwtje. Deze eerste keer seks was voor het mannetje een positieve belevenis. Het colbertje werd in zijn hersenen een positieve prikkel, gekoppeld aan de seksuele taal van de rat: seks met een vrouwtje in een rattencolbertje is opwindend. Bij een volgende paarsessie, je raadt het al, werd het colbertje weggelaten. Er was voor deze rat geen positieve prikkel aanwezig toen hij met het gewillige vrouwtje in een hokje werd gestopt. De context zonder colbertje werd een remmende prikkel.

Praktijk

Dit voorbeeld staat ook in mijn boek Zintimiteit. Ik coachte een stel waarvan de vrouw een creatief verlangen van haar man beleefde als een remmende factor. Het leek hem namelijk opwindend als zij zich uitdagend en sexy zou kleden aan het begin van hun vrijpartij. We kwamen erachter dat de gedachte aan uitdagende kleding een enorme remmer voor haar was. De koppeling kwam uit de situatie dat ze thuis woonde. Haar vader vermaande haar toen ze naar zijn idee te uitdagend gekleed was voor het schoolfeest. Zij had erg haar best gedaan om er mooi uit te zien, zoals dat gaat bij zeventienjarigen. Maar er was meer. Haar vader keurde haar kleding niet alleen heftig af, maar beet haar ook toe dat ze niet zo hoerig moest doen. Een gigantische remmende blokkade werd geregistreerd in haar hersenen: er leuk uitzien = uitdagend dus negatief + hoerig. Als haar man haar vraagt om zijn creatieve idee eens te proberen wint haar remmende associatie het van haar positief verlangen. Ze heeft dus wel zin en ze wil ook graag vrijen met haar man, maar de remmende factor is in deze situatie sterker. Voor haar man was zijn nieuw verworven kennis over deze remmende prikkel een enorme opsteker, ondanks de ontdekking van deze negatieve prikkel voor zijn vrouw, want het lag dus niet aan hun liefde of aan hem. Deze vrouw had een negatieve ervaring uit haar jeugd dat doorwerkte in haar huwelijk als een negatieve associatie.

Christelijke cultuur

Twee en twee is vier. Met andere woorden, als je bent opgevoed bij christelijke ouders en in een christelijke cultuur dan is de kans zeer groot dat het hele spectrum van intimiteit en seksualiteit op zichzelf al een grote remmende prikkel is. Ik ervaar dat dagelijks tijdens de coaching. Men zegt: “Er werd thuis niet over gesproken. Werd er wel over gesproken dan in negatieve waarschuwende zin.” Iemand zei eens: “Seks wordt in onze kerk gezien als een grote vieze gevaarlijke goddeloze bende, dat je dient te reserveren voor je huwelijk.” Gesprek na gesprek en negatieve prikkel na negatieve prikkel en beetje bij beetje veranderen we tijdens de coaching de associatie ‘seks = negatief’ in ‘seks = fijn, leuk, speels, energiegevend, bevredigend, expressief.’

Kijk nog eens naar deze Vragenlijst Versnellen of remmen
Bekijk daarna de Antwoorden.

Zet voor jezelf je versnellers en remmers eens op een rijtje.

De e-cursus First Ladies First neemt je bij de hand om je remmers te begrijpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.