Drukte en intimiteit

echte eenheid

Met drukte vermijd je intimiteit. Mits dit de uitdrukkelijke overeengekomen bedoeling is tussen twee mensen is het momenteel een van de meest voorkomende relatie ondermijnende gedragingen.

Als stel kun je veel hebben. Dat komt omdat wij mensen het vermogen hebben om ongezonde gedragingen goed te praten. Wat zeggen we tegen onszelf en tegen onze partner? “Het is maar tijdelijk, het kan niet anders en het gaat allemaal vast een keer veranderen”. We zijn vaak krankzinnig druk met deadlines, vergaderingen, extra afspraken na het werk, administratie, kerkenwerk, sport, clubs en sociale media. (Vul je eigen omstandigheden maar in). O ja, we hebben nog een partner, we moeten kinderen opvoeden en we moeten nog een huishouden managen.

Drukte blijft vaak in stand omdat we onszelf wijsmaken ‘dat het niet anders kan’. Het is de schuld van externe verplichtingen. Niets is minder waar. Het zijn verplichtingen die we zelf zijn aangegaan en ons het gevoel geven dat we daarin nu niet meer te missen zijn. Het geeft ons uiteindelijk, sluipenderwijs, een vrijbrief om niet op een intiem en erotisch niveau een intieme relatie te ontwikkelen met onze partner.
Druk zijn houden we ook met elkaar in stand. Want hoe heerlijk voelt het niet als je als antwoord op de vraag: “Hoe is het met je?” kunt zeggen: “druk he?”. Je oogst bewondering alom.

In liefde getrouwd maar na zoveel jaar huwelijk houdt vaak alleen de ‘drukte’-structuren de relatie en/of het gezin overeind. Als een stel tijdens een gesprek klaagt over gebrek aan intimiteit denken ze vaak niet aan hun levensstijl, maar willen ze graag sekstechnieken horen. Ik vraag dan als eerste naar hun weekschema en schrap voor hen die activiteiten waarvan ik vind dat die geschrapt kunnen worden. Dat kan heel ver gaan, ik weet het. Zweten, huilen en boosheid. Wat kan het moeilijk zijn om drukte-bevrediging los te laten. Maar het gaat toch om het meest wezenlijke dat er is? Het leven met en het genieten van de relatie voor wie je hebt gekozen om je hele leven mee samen te zijn? Het leven is te kort om TE druk te zijn! Jullie hebben elkaar nog zoveel heerlijke erotische diepten te geven! Als drukte het onderwerp is van een coaching dan streef ik met het stel naar het doel om één avond in de week intiem samen te zijn en één weekend in de maand samen door te brengen zonder kinderen.

Heb je het gevoel dat je in een vastgeroest drukte-structuur leeft? Heb je het gevoel dat je partner meer geniet van drukte dan van intimiteit? Heb je het idee dat je partner over deze dingen niet wil praten? Sla met je vuist op tafel, als man of als vrouw, en weiger nog langer om geleefd te worden door externe verplichtingen, om een slaaf te zijn van de geldgod, om voortgedreven te worden door de drukte, om genoegen te nemen met een op sterven na dode intieme relatie of om confrontaties uit de weg te gaan ter wille van de status quo of de angst voor verandering.

De eerste praktische stap in het afbreken van je drukte-imago is de volgende. Als iemand vraagt hoe het met je is mag je niet meer zeggen: “Ik heb het druk” of “druk joh” of woorden van die strekking. Maar ja, wat zeg je dan?

Praat je mee? Of deel deze blog met anderen. Let’s bring sex into the Light!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.