Transparantie

Transparantie

In een relatie en zeker in een intieme relatie, is transparantie een van de belangrijkste bouwstenen. Vertel de ander je intieme gedachten, je lichamelijke verlangens en welke emotionele ruimte je nodig hebt om intiem te experimenteren. Intimiteit gaat in eerste instantie niet om wat je doet, maar om wie je bent. Als je intiem bent met je partner dan geef je geen techniek, maar je hart, je liefde en je passie. Jij doet niet intiem, je bént intiem. Gebruik deze transparantie om je relatie (opnieuw) op te bouwen. Geef elkaar de ruimte om te groeien en te bloeien. In liefde is er geen schaamte en angst voor afwijzing.

Verschillende wensen

Heb je samen wel eens een kamer ingericht? Dan weet je hoe lastig het is om het met elkaar eens te worden. Hij houdt bijvoorbeeld van minimalistisch wit, grijs en strak en zij van ouderwetse gezelligheid (een zachte bank en hoogpolig tapijt). Hoe gaan jullie met de verschillende wensen om? Ervaar je het idee van je partner als afwijzing of zien jullie het als een uitdaging om de beide inzichten te combineren? Kun jij als gezelligheidsmens ruimte maken voor het minimalisme van je partner of andersom?

Zo gaat het ook met intimiteit. Transparantie vanuit liefde en relationele veiligheid heeft dit kenmerk: ‘Ik erken jou in wie jij bent en hoe jij bent’. Je zegt tegen je partner: “Vind jij die zachte hoekbank fijn? Fijn om te weten. Gaan we doen. Zou het leuk zijn om daaronder een eenvoudige houten vloer te leggen?” Transparantie vanuit vertrouwen zegt: “Ik weet veel van jou en zal jou daarmee niet kwetsen”. Door bijvoorbeeld, als je partner naar zijn werk is, toch een hoogpolig tapijt neer te leggen in plaats van een houten vloer. Liefde en vertrouwen. “Het beste bewijs van liefde is vertrouwen’. (Joyce Brothers)

Transparantie

Met transparantie zet je de deur van je hart open en zeg je: ‘Jij mag bij mij binnenkomen. Ik laat jou toe in mijn intieme gedachten, verlangens, angsten en avontuurlijke behoeften. Ik vertrouw erop dat je mij niet afwijst.’ Het is dit gevoel van bij elkaar thuiskomen dat we allemaal zoeken in een relatie. Volledig geaccepteerd te worden naar geest, ziel, lichaam en seksuele wensen, zonder angst dat de ander je wilt omvormen tot zijn of haar beeld.

Transparant leren worden over je intieme gevoelens is een proces. Iemand zei eens tegen mij: ‘Ik vind seks hebben gemakkelijker dan over seks praten.’ Het kan zijn dat je zegt: ‘Ik vertrouw mijn partner helemaal en toch vind ik het moeilijk om te vertellen dat ik een keer op de keukentafel wil vrijen. Ik denk dat hij mij dan zal uitlachen.’

Zelfacceptatie

Transparantie heeft ook te maken met zelfacceptatie. Weet je eigenlijk wel wat je verlangt? Als je niet weet wat je intieme verlangens zijn, dan kun je daar natuurlijk ook niet transparant over zijn. En als je niet transparant bent dan weet je partner ook niet hoe hij of zij jouw intieme leven kan vervullen.

Wil je transparant zijn, maar is er naast liefde en vertrouwen ook pijn? Je vertrouwde je partner, maar hij of zij heeft dat vertrouwen toch een keer geschonden? Dan is het een hele klus om weer opnieuw te vertrouwen, maar het is niet onmogelijk.

In de slaapkamer van …

André en Marlies. Allebei 25 jaar oud en drie jaar  getrouwd. (Nog) geen kinderen. André zou vaker zijn intieme ideeën willen bespreken met Marlies, maar denkt dat Marlies dat maar gek vindt. Zijn vraag is: “Hoe kan ik op een laagdrempelige manier mijn verlangens uiten?”

Opdracht:

Een leuke en speelse manier om iets van je intimiteit te communiceren is via thermometers. Maak twee grote thermometers van karton en bevestig deze op een deur. Op de ene thermometer, de zinthermometer, teken je een schaal van 10 (bovenaan, veel zin) tot 1 (onderaan, weinig zin). Op de andere thermometer, de activiteitenthermometer, schrijven jullie onder elkaar 10 intieme activiteiten die variëren van seks (bovenaan) tot en met intiem knuffelen met de kleren aan (onderaan). Als jullie zin hebben in intimiteit probeer dan eens een aantal keren eerst via de thermometers te communiceren. Zij geeft op de zinthermometer bijvoorbeeld een 7 aan en hij een 4. Dan wijst zij een activiteit aan die zij vindt passen bij haar 7 en hij wijst aan wat volgens hem past bij zijn 4. Jullie beginnen altijd bij het laagste cijfer met bijbehorende activiteit. Degene met het laagste cijfer is degene die aangeeft of het cijfer tijdens de intimiteit verhoogd wordt.

Vraag om te bespreken:

Discussieer over de volgende stelling: Transparantie is noodzakelijk om maximaal van intimiteit te genieten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.